Ракетен инженер: "Буревестник" няма да даде на Русия военно преимущество

Германският преподавател Роберт Шмукер за експлозията край Архангелск
31 авг 2019 17:42, Анисия Иванова
267
Ракетен инженер: "Буревестник" няма да даде на Русия военно преимущество
Снимка: ДВ

"Буревестник" няма да даде на Русия никакво военно преимущество. Руснаците напразно си губят времето и си рискуват живота, твърди германски учен по повод загадъчната експлозия край Архангелск.

Експлозията край Северодвинск на 8 август, причинила изтичане на радиация, все още е забулена в мъгла. Руските власти не дават конкретна информация за това над какво са работили военните и учените на военноморския полигон близо до село Ньонокса в деня на аварията.

Ясно е само, че инцидентът е станал с ядрен реактор, казва в интервю за Дойче Веле германският ракетен инженер и преподавател в Техническия университет в Мюнхен Роберт Шмукер. Германският учен е участвал в разработката на двигатели за американската космическа совалка "Спейс Шатъл".

Според него на военния полигон край Северодвинск е изпробван ядрен реактор, когато нещо се е объркало и се е стигнало до изтичане на радиация.

Още по темата

"Говорим за активен реактор, трябва да е имало термичен процес - отделяне на силно сгорещен въздух, който най-вероятно е причинил и смъртта на изследователите. Друго обяснение аз не виждам. Не знаем обаче колко голям е бил този реактор. Ясно е само това, че е използван уран-235, което може да се установи по продуктите от разпадането му", твърди той.

Учени от американския Център "Джеймс Мартин" смятат, че край Ньонокса са били правени изпитания с крилата ракета от типа "Буревестник", която в НАТО наричат Skyfall. 

Шмукер обаче е скептично настроен към това. "Разбира се, тя може да бъде изпробвана и на изпитателни стендове, което само по себе си обаче е много трудно. Но да се провеждат пробни изстрелвания посред лято е почти невъзможно. Щом ракетата навлезе в активна фаза, тя започва да излъчва радиация, а ако лети, оставя след себе си радиоактивна следа. Освен това тя все някъде трябва и да се приземи. И ако нещо се обърка, целият район ще бъде радиоактивно замърсен. Смятам, че е твърде малко вероятно да бъде реализиран проект с такава ракета", обяснява инженерът.

Според него предимствата на руската ракета са чисто теоретични.

"Вярно е, че ядреният реактор би дал възможност за невероятно дълъг полет, но техническите трудности и остават огромни: необходим е лек, компактен реактор, който може да се загрее почти до точката на топене в неговото ядро - само така ракетата ще бъде в състояние да полети. Поради повишената радиация целият процес трябва да се контролира дистанционно. За да бъде въведена на въоръжение такава ракета, са необходими много изпитания, многочасови полети с риск да се стигне и до тежки инциденти. А и къде би могла да лети такава ракета в продължение на часове? Над територията на Русия? Над други държави? Това е немислимо. Но не защото е технически невъзможно, а защото е практически изключено", казва учения.

Той припомня, че американците са прекратили изпитанията с тази технология още през 1960-те години - не защото не е било разрешено да се използва, а защото използването ѝ е невъзможно.

През петдесетте години на миналия век мнозина мечтаеха за мини-реактори, но после настъпи отрезвяването. На пръв поглед идеята звучи добре: да лети дълго, да атакува врага от тила. Но нали той ще отговори с хиляди ядрени снаряди! Тази ракета няма никакви предимства: те са само на хартия, убеден е инженерът.

Според него основната цел на разработването на такива оръжия не е самото оръжие, а желанието за сплашване на потенциалните противници.

"Оръжието е преди всичко за сплашване. Основната цел на такива оръжия не е тяхното практическо използване. В света има достатъчно атомно оръжие, но никой не иска да започне ядрена война. Ако бъде използвана ракета от типа "Буревестник", последствията ще бъдат непредсказуеми. Тя ще причини радиоактивно замърсяване на огромна територия. Този тип оръжия са замислени като потенциална заплаха, благодарение на която да се постигат определени цели, без да се води война", твърди Роберт Шмукер.

"Що се отнася до Русия, като изключим междуконтиненталната ракета "Сармат", Путин не показа нищо ново и сериозно: нито подводни дронове, нито свръхзвукови ракети от типа "Авангард". Вярно е, че руското военно министерство показа още през декември 2018 снимки от изстрелването на ракета "Авангард", но знаем, че там умеят също така добре да рисуват, казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те американците така разправяха за хиперзвуковите ракети на руснаците, че било блъф, после казаха че руснаците били откраднали технологията от тях, на което руснаците отговориха елегантно че:Как сме откраднали нещо от някой, след като го няма.
176
7
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Щом е статия на Дойче веле значи е точно обратното. Да си гледат репарациите от ВСВ и да не се занимават с Русия.
175
9
 
9
 
! Отговори
Мурзилка преди 5 години
Естествено? Че нищо яма да стане. Този филм сме гогледали. Невероятни съветски постижения 50 години, след което фалит и глад. Сега пак същата работа. Комплексирана държава.
174
4
 
6
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Ще даде, ще даде, като Русия започне да губи войната, ще прати няколко ракети и след радиоактивното замърсяване, къде ще живееш?!РЪКАТА НА МЪРТВЕЦА, трябва да се знае, че завлича в гроба всички, а това е ПРЕДИМСТВО, г-н ракетен инженер, голям страх ви тресе... питай на Меркел баба и!
173
6
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 5 години
"Буревестник" няма да даде на Русия военно преимущество". Черен пиар. Ми като няма да даде преимущество, защо се занимавате с въпроса? Защото ви боли, че ще даде, както ви боли, че Русия има такова преимущество и по отношение на редица други оръжия. "Абе, ватенка проста, пияна ***, откъде знаеш", ще кажат гпантаджиите. Откъде ли? Много просто. С почти 1/6-та от Земята и с цялата Менделеева таблица вътре, ако нямаха превъзходство, ОТДАВНА ДА БЯХА СХРУСКАНИ. ОТДАВНА!!!
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе , да ! Изобщо няма да даде преимущество на русия тази ракета ако е без бойна глава и двигател, ааха ха ха ха
171
4
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""Той припомня, че американците са прекратили изпитанията с тази технология още през 1960-те години - не защото не е било разрешено да се използва, а защото използването ѝ е невъзможно""Айнщайн "Всички знаят, че това е невъзможно. Но ето, идва невежа на който това му е неизвестно и тутакси прави откритие."
170
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автомат Калашников има сходства с опитния автомат на Булкин АБ-46 , с автоматичната винтовка на Симонов и картечницата на Дегтярьов. Основният принцип на автоматите StG-44 и Калашников - газоотводна автоматика със заключване на затвора чрез завъртане е изобретена от мексиканеца Мануел Мондрагона още през 1880 г. Между двата автомата има многи разлики. АК става най-разпространеният автомат в света, а немският StG-44 не успява да му стане конкурент. Хуго Шмайзер далеч не е най-добрият немски конструктор на автоматично оръжие. Той има някакъв принос в технологичните процеси за производство (щампо
169
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разработчик на автомата MP38 (и по-късно на MP 40 ) не е Хуго Шмайзер, както често погрешно информира популярна литература, а конструктурът Хайнрих Фолмер. Този грешка е свързана с факта, че върху магазина на MP38 и съответно на MP40 ,разработен и произведен по патент на Шмайзер, е била щампована неговата фирмена марка и име
168
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименчебураците добре са се разпенили, браво, така трябва. Я кажете чебураци, как овчаря калашников измисли АК докато Ото Шмайзер беше отвлвчен от сесесерето? Защо не преди това, по време на ВСВ? Жокер-от овчари нищо не става, та така ще е и просията.
167
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, ***...ли полу---грамотни!!!!Знае ли някой от вас какъв пробив в областа на космонавтиката и усвояването на Космоса, в частност на Слънчевата ни система, ще направи човешката цивилизация ако руснаците усвоят "Двигателят на Бързи Изотопи"??????Не????Ами, то откъде мозък у църву....и като вас!!!!Колко от вас знаят как и по чия поръчка се появи Интернет???По поръчка на воените от Пентагона!!!А, как започна освояването на Космоса, а???Не знаете, нали!?
166
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През ВСВ руснаците бяха най-големите военопрестъпници. Все още не са си платили сметката, но няма къде да се скрият.
165
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето Горбачов и Елцин направиха достлук с Рейгън, Буш страши и младши и Клинтън. Обаче в един ден руснаците започанаха да забелязват как САЩ започват да ги обкръжават с ракети настанени в Полша, Грузия и т.н. Американците декларираха, че ракетите им в Грузия са против Иран, но всъщност застрашаваха Русия. Така че накрая руснаците разбраха, че ако не искат да бъдат сготвени и ако искат да бъдат възприемани за равни, трябва да са силни във военно отношение и взеха мерки да модернизират и преовъоръжат армията си. Така че Путин върна Русия в геостратегическата игра като военна свръхсила и пър
164
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На руснаците и на петима българи в този форум проблема им е, че са им промили мозъците, че русия била победила Германия и Япония през ВСВ. Русия е в буквалния смисъл пушечно месо за германците. САЩ са тези, които мачкат Германия и Япония.
163
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са гола вода. Ако не бяха ядрените ракети да плашат света, откраднати от американците, русия щеше да бъде като Монголия или Сомалия на тема оръжие. На тема стандарт са на едно ниво, но ми се струва, че Монголия напоследък ги надминава с малко.
162
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия сама си пречи.
161
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия има военно преимущество. Те са болни на тема война!
160
10
 
9
 
! Отговори
До Кунц преди 5 години
Скъпи ми, до 2014 никой не пречеше на Русия да се развива. И ако не беше авантюрата с Крим все още щеше да е така. И пак резултатите не са големи на фона на потенциаша. Има нещо странно там. Готони са хората ама много идеология ли е? Не знам какво ама май най-добрите си неща правят в Америка 😁
159
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
173 Anon "Калашник? Ми че и той е краден. Справки СТГ 44" - Само, че не знаеш, че SgT44 също е краден от по-стари образциКалашников събира най-доброто от много образци и патентова няколко нововъведения. В резултат се получава оръжие изключително просто и евтинно за производство и изключително ефективно и безотказно за употреба
158
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не мога да разбера, че не съм мн. умен сам си знам, ама като са толкова зле и назад технологически с оръжияятя що всички се съобразяват с тях? Да ги нападат.....?