Температурите през октомври ще са от минус 2° до плюс 28°-33°

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата
28 сеп 2024 12:43, Елка Василева
8
Температурите през октомври ще са от минус 2° до плюс 28°-33°
Снимка: архив, БГНЕС

Най-високите температури през октомври у нас ще бъдат между 28 и 33 градуса, а най-ниските - между минус 2 и 3 градуса, по-високи ще са в източните райони. Това съобщи за БТА главен асистент д-р Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), изготвил прогнозата за времето за октомври.

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 10 и 13 градуса, в планинските райони - от 0 до 7 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за югоизточните райони е между 50 и 100 литра на квадратен метър.

В началото на октомври, след преминаването на атмосферния фронт, налягането в приземния слой ще се повиши - валежите ще спрат, облачността ще се разкъса и намалее, вятърът ще отслабне. На 2-3 октомври сутрешните температури ще се понижат и в котловините и по високите полета ще са между 0 и 3 градуса, и там ще се образуват слани.

Какво ще е времето през трите десетдневия на октомври?

През повечето дни от първото десетдневие ще преобладава слънчево време, преди обяд в равнините и низините ще се образуват мъгли, които около обяд ще се разсейват. Температурите постепенно ще се повишат. В средата на десетдневието ще премине слабо изразено атмосферно смущение. Ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места ще превали слаб дъжд, а температурите относително ще се понижат.

В края на първото и в началото на второто десетдневие на октомври динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще се повиши. През страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на места от запад на изток ще превали дъжд. Температурите временно ще се понижат. През следващите дни до края на второто десетдневие температурите ще се задържат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, на места в равнините със сутрешни мъгли. В края на периода с усилване на вятъра от северозапад се очаква отново да премине студен атмосферен фронт. На места ще превали дъжд, а температурите относително ще се понижат.

През първата половина от третото десетдневие преносът на въздушни маси ще е от югозапад и температурите ще бъдат значително по-високи от обичайните. Облачността ще е разкъсана, значителна над западните райони, където на места ще има валежи, а в равнините ще е мъгливо. През втората половина от десетдневието динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще се увеличи. Има повишена вероятност за създаването на валежна обстановка. Температурите значително ще се понижат и ще се доближат до обичайните за края на октомври.

Характерни особености на месеца

Октомври е типичен есенен месец. Средните денонощни температури се понижават чувствително в течение на месеца. Сутрините са студени и мъглата става все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовни дни.

Средно броят на мрачните дни през октомври е от шест до девет. В планините по най-високите части винаги пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като периоди на "възвръщане на лятото". Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани е незначителна.

Астрономическа справка

В началото на октомври слънцето в София изгрява в 7 часа и 24 минути, и залязва в 19 часа и 7 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 43 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и залязва в 17 часа и 20 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 20 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 2 октомври е новолуние, на 10 - първа четвърт, на 17 - пълнолуние, а на 24 октомври е последна четвърт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Видео прогноза
Слънчево и топло ще е днес, утре застудява и ще вали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Трябва ли да изпращаме на Зелята зимни дрехи, щото Путин му спря тока ?
7
0
 
0
 
! Отговори
Itso преди 1 час
Аз бих добавил +/- 10 градуса за да изключим евентуално грешка.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тоест, както винаги?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
33 Градуса за октомври е добре бе! Очаквам ноевмври да е 30 градуса а за коледа и нова година 25. Януари 20 градуса и февруари. Страшна люта поредна зима ни очаква. После само вецовете виновни че нямало вода в язовирите.
4
1
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 часа
Все повече вярвам на теорията защо България е най-бедната държава в Европа. Теорията гласи, че само при нас в България от цяла Европа има такава голяма температурна разлика между най-високата и най-ниската. През лятото стигаме до 40, през зимата сме минус на някои места пада до - минус 28-30 градуса.От тази разлика почти 70 градуса нашите глави стават меки и затуй ставаме по-гллуупави от другите народи и ставаме съответно и най-бедните в Европа. А в държавите с малки температурни разлики по-умни
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
:)
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
То много зависи къде си. Така казано с тези разлики направо избивате рибата. На Мусала може да ся -2 до 10-15 но във Варна примерно няма да ся под 10 изобщо. Така че стига гръмки заглавия
1
0
 
6
 
! Отговори
Там някъде преди 2 часа
Ще са