Турция удари с юмрук по масата в НАТО, блокира план на алианса

Турска преса: Този път се изправихме едни срещу други в НАТО
28 ное 2019 15:05, Елка Василева
239
Турция удари с юмрук по масата в НАТО, блокира план на алианса
Снимка: архив, Reuters

"Сбогом, НАТО", пише в заглавие турският в. "Ортадогу" по повод блокадата, оказана от Турция срещу план на НАТО за защита на балтийските страни и Полша. Според вестника Турция е "дала очаквания отпор на НАТО, останала безчувствена към борбата й срещу терористични организации, начело с ПКК/СЗН, ФЕТО и ДАЕШ" (Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които заедно с политическото си крило Партия на демократичния съюз (ПДС) според Анкара представляват една и съща организация, Фетхуллахистката терористична организация и "Ислямска държава").

"Преди срещата на върха по повод 70-атата годишнина в Лондон на най-големия военен съюз в света НАТО дойде критичен удар от Анкара", пише "Ортадогу".

Изданието посочва, че НАТО има два плана за сигурност, като единият от тях се отнася до защитата на балтийските държави от Русия, а другият е насочен срещу заплахи, идващи от юг и целта му е да предпази Турция.

В плана за Турция сред потенциалните заплахи фигурират СЗН/ПДС/ПКК, но независимо, че този план е принципно одобрен, САЩ имат възражения, пише вестникът. След техните възражения към американците са се присъединили и няколко други държави. Макар и одобрен в Северноатлантическия съвет, планът за заплахите от юг все още не е оповестен. По тази причина и турските представители настояват, че ще продължат блокадата си срещу плана за балтийските страни, докато другият план не бъде официално публикуван.

"Този път се изправихме едни срещу други в НАТО", пише в заглавие опозиционният в. "Айдънлък", който определя реакцията на Турция спрямо САЩ като "историческа".

Според вестника целта на турското вето, чийто посланик в НАТО не подписа плана за балтийските държави, е да накара Алианса да заеме по-твърда позиция по отношение на СЗН и да признае официално тази организация за терористична. "Айдънлък" посочва, че темата отново ще влезе в дневния ред на НАТО по време на срещата на 20 ноември в Брюксел.

По темата пише и в. "Тюркие", според който блокадата на Анкара е била подбудена от желанието на САЩ да пренесат и в НАТО поведението си "на отворени обятия за ПКК". Вашингтон не е дал съгласие за плана за защита на Турция, подготвен от Алианса, при което Турция е наложила вето на плана за балтийските държави, потвърждават турски дипломатически източници. Ако планът за Турция бъде окончателно приет от НАТО, това би поставило САЩ в трудно положение от правна гледна точка предвид подкрепата им за СЗН, казват те, добавяйки, че това ги е накарало да блокират другия план.

В материал по темата англоезичният в. "Хюриет дейли нюз" изразява разочарование, че турското правителство не е било достатъчно убедително, обяснявайки, че позицията му не е срещу кюрдите изобщо, а срещу терористите от ПКК. "Но колко убедителен може да бъдеш, когато лидерът на прокюрдска политическа партия е в затвора въз основа на правни основания, които не съблюдават универсалните правосъдни критерии", пита се авторката на материала Бурчин Йинанч. Същевременно тя недоволства и от неясната позиция на Запада по отношение на ПКК.

Авторката поставя въпроса за избора на момент за турското вето и до каква степен то ще помогне на турската кауза. "Чия идея беше да се тестват руските зенитно-ракетни системи С-400 с турски самолети F-16 преди срещата на върха на НАТО? Дали това беше пресметнат ход, който да изпрати сигнал на онези, които твърдят, че разполагането на системите С-400 ще постави на риск чувствителна технология на НАТО? Ако е така, какъв е смисълът да се засилват позициите на тези, които казват, че Турция вече не може да бъде доверен съюзник?", продължава с въпросите Йинанч.

Тя препоръчва и на западните лидери да се замислят защо Турция се опитва да трупа точки от способността си да създава затруднения. "Дали това не е поради факта, че тя е оставена без варианти от съюзниците си, оставащи безразлични към постоянните й призиви относно безпокойствата за собствената й сигурност, без значение колко неподходящо са изразени те?", се пита в статията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Защо става всичко това?1. След разпадане на съюза НАТО РЕАЛНО СЕ ПРОМЕНИ В? Сбирщина от страни под политическото влияние на САЩ ЛЕГИТИМИРАЩИ АГРЕСИВНАТА ПОЛИТИКА НА САЩ2. Основната задача на НАТО след 1990г е ДА КУПУВА ПРОДУКЦИЯТА НА АМЕРИКАНСКИЯ ВПК - това практически е единствената индустрия която ПО ЗАКОН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗНЕСЕ ОТ САЩ(трябва от А до Я да се произвежда в САЩ)3. Търканията/Проблемите на страните в НАТО изобщо не са на дневен ред САЩ да ги решава - Оправяйте се не сте малки!
85
1
 
17
 
! Отговори
Kurulus Osman преди 4 години
Ама отанци какво помислиха, че ще играят контра на Турция срещу ПКК, а после тя ще ги съпортва? Това да не е слугинажна теляшка държава? Турците знаят как се влиза в съюз от времето на Ертуурул. Услуга за услуга. А срещу предателство могат да видят много по-сериозен отпор. И то скоро.
84
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хааайде бре, харесвало? Затовали независимо от темата под всяка новина лъха негативизъм? Затова ли последното проучване показва, че България е най-нещастната страна в околията?--Под новините пишат не повече от 20 човека от които 10 са такива дето се турчеят, 5 са разни русофили и подобни които плачат, защото България се отдалечава с всеки изминал ден от Русия и останалите пишещи са такива които се забавляват с горните 15 взети на куп. Та България си е много добре и от ден на ден става по добре
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
меките китки в централата на НАТО са подмокрени, екипи на пожарната отводняват!
82
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка трябва да сложи под икономически сакнции всички европейски фирми ,който имат дейстност в туриця.Нека да започне унищожението на турция.АМЕРИКА винаги ще е АМЕРИКА.
81
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че на тебе ще ти харесва държавата такава каквато си е. Не можем да виним сфиннете че те си обичат котччинната, нали?!----България е десетки години пред турция и русия. Колкото и да ви е мъчно и да изкарате черното бяло, това е положението. Ние сме в ЕС, там където никога няма да бъдат приети държавите от третия свят Русия и Турция.
80
4
 
9
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
на нас държавата си ни харесва такава каквато е. На теб като не ти харесва сменяй си името на мюмюн ако вече не си го направил и заминавай при ердуган-Хааайде бре, харесвало? Затовали независимо от темата под всяка новина лъха негативизъм? Затова ли последното проучване показва, че България е най-нещастната страна в околията?
79
2
 
1
 
! Отговори
сфиневъд преди 4 години
До 87Разбира се че на тебе ще ти харесва държавата такава каквато си е. Не можем да виним сфиннете че те си обичат котччинната, нали?!
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ни така, ни инак...Няма да има коригиращ ефект върху диктаторския тон на хегемона в отан.Диктаторският тон е обусловен от слугинажа на контрагента-васал.Дали ще излезе истина, че онзи ден слугинажът е обещал на хегемона, че в търга за турбините на АЕЦ "Белене" ще победи ДЕ? Пиндостанските специалисти пристигнаха ли вече на площадката на АЕЦ-а или се очакват всеки момент?
77
14
 
1
 
! Отговори
Ванга преди 4 години
Тюркия ке падне !
76
2
 
16
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Нато няма мужда от предател като турция-А има нужда от послушковци, като вас! НалЪ тЪй?
75
3
 
0
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Това със сигурност е най-некадърния президент управлявал някога тази велика странаНай-некадърният, защото той поставя себственото си его над интересите на САЩ. Достатъчно е опонентите му да му кажат, че е много велик и краката са му омекнанали!
74
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата работа е, че Путин е обещал на Ердоган като стане диктатор да го подкрепя. На русия приятелските държави винаги са водени от диктатори. За това Ердоган остане ли начело на труция часовете и в НАТО са преброени и никога няма да бъде приета в ЕС.
73
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нато няма мужда от предател като турция
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разполагането на руските системи С-400 в Турция щяло да подложи на риск лабавата и функционираща на границата на възможното технология на отан. Добре казано.
71
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция нека продължава да се дърви на НАТО,Путин гледа,а да имаш доверие на Путин е самоубийство,който не вярва да пита украинците.В близко бъдеще нищо чудно в Турция да се тестват нови руски оръжия ,но тестовете ,ще са от руснаците,пред одобрителните погледи на НАТО!
70
10
 
24
 
! Отговори
Falke Ottommane преди 4 години
Криводззурлатийо амджъкаалистанец пак голям спец по международните дела. Турция да била изключена от НАТО. Хайде бе - това да не ти е кошарата ти да решаваш коя уфтса да е в нея, и коя не!? Само ако самата Турция реши да напусне НАТО може да я напусне! И ако стане това, първо - самият процес ще отнеме поне 15 години, второ - съюзът ще се разпадне! Големи гео-политици са тези криводззурлатти зарзаватчии ей! Затова живеят в най-великата котччинаа в света!
69
10
 
12
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ха сега кажете, че Макрон не е прав.
68
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ганюю ганюю аман ганюю всичко знае ама в Батак седи--Нали ти не си ***, защо не си отидеш в прехвалената миризлива труция? Събирайте си 4алмитe, фессовете, шалварите и да ви няма. Ама не смееш, седиш в ЕС!
67
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сега Р.Турция с нищо не е нарушила договора за НАТО,защото има право на вето.