Напрежение в руската църква: Да се освещават или не ядрените оръжия?

Според свещенниците, това е неморално, но според патриарха е наложително
7 фев 2020 21:55, Нели Христова
136
Напрежение в руската църква: Да се освещават или не ядрените оръжия?
Снимка: БГНЕС

Руската православна църква е важна част от религиозния живот в Русия, а Владимир Путин я превърна и във важна част от всекидневния публичен живот.

Придобивайки повече власт, църквата се доближаваше все повече и повече до армията. Това означаваше само едно - публични ритуали за освещаването на оръжия. Но сега Руската православна църква иска да даде крачка назад и да спре благославянето на оръжията за масово разрушение. Най-вече ядрените бойни глави.

"Да благославяш оръжия не е свързано с традициите в Православната църква и няма връзка с нашите обреди", се твърди в предложението, публикувано на сайта на църквата, цитирано от Reuters. Според него, благославянето на оръжия, които убиват много хора, никак не е божествено.

Предложението ще бъде гласувано на 1 юни. Ала за да се случи нещо, патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, трябва първо да го одобри. А това може би няма да се случи, тъй като патриарх Кирил има много позитивно отношение към ядрените оръжия.

"Всички ние трябва да помним онези, които помогнаха за създаването на руския ядрен щит, тъй като предотврати Третата световна война и спаси света от глобална катастрофа", казва той през 2007 година.

Но това не е първият път, в който Руската православна църква се опитва да се измъкне от освещаването на оръжия. През 2019 г. опитът за реформа е подобен: "Оръжията за масово унищожение и оръжията като цяло, не трябва да бъдат осветявани", пише епископ Сава в Telegram.

Същевременно освещаването е огромна част от съвременния руски публичен живот. Църквата освещава сгради, хора и събития, заедно с танкове, пушки, подводници и ядрени бойни глави.

Църквата не е монолитна и отдръпването й от благословението на ядрените оръжия представлява вътрешен разкол и противоречие с общественото й лице през последните години.

"Руската православна църква значително увеличи физическото си присъствие сред военните и ядрените научни общности", пишат от "Бюлетин на атомните учени", които отговарят и за часовникът, който отброява минутите до Деня на страшния съд.

"Свещениците дори надхвърлят уменията на старите съветски военни комисари, уверявайки новобранците, че няма нищо аморално в това да следват заповедите за изстрелване на ядрени ракети и защита на свещената родина“, допълват учените.

Желанието за промяна предизвиква и напрежение в църквата между свещенниците, които не искат да благославят оръжия и влиятелните духовни фигури, които са на страната на държавата.

"Само ядрените оръжия пазят Русия от поробване от Запада", казва през 2019 г. говорителят на църквата Всеволод Чаплин и добавя, че те са "ангелите хранители", които пазят Православната цивилизация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
10
 
4
 
! Отговори
еврор0би преди 4 години
Русия е последната надежда!!
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 71 фактФакт е ,че истинските вярващи в Русия са против освещаването на оръжия!Факт е ,че тази традиция не съществува в Православните Гърция,Украйна,Грузия,Румъния,България,Сърбия и др.Факт е ,че властимащите в Русия използват Православието за Великоруските си амбиции!Факт е ,че има предсказания на руски светци за края на света ,където се казва,че тогава ще се възкачи последният руски император и ще смени 80% от Висшият клир на църквата,защото служат на светските заблуди ,а не на Бога!
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сСсР то бяха ли го осветили....а Украйна?
60
1
 
0
 
! Отговори
До69 преди 4 години
Той сценария го е знаел народа и на който се е надявал той е дошъл, та поне не са отишли курбан за нищо априлци, я виж кюрди и Кипър и докъде са, дървен философ, виж пумаците виж и Македония с Нато как учи албанския
59
6
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Много може да се подигравате на тези ритуали, но руските хора приемат оръжията като "ангели - хранители". И това е точно така. Те няма да забравят ,че във ВСВ срещу тях воюва цяла Европа.
58
3
 
6
 
! Отговори
Нафарфорий преди 4 години
Стига сте се занимавали с глупости....Наближава сезона.......,да вземат да поосветят повече мамашутки и да ги пращат насам- толкова са всеотдайни горките и никога не отказват,особено като са на бутилка водка ...Пък водка ще се намери и то качествена!Че да хлопнат на дядя ви Нафарфирий пак камбаните...те горките знаят как да ги разклатят...!Уххааааа.........
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до до64,да, добре. За 500 години не спряхме да говорим български и да пишем изведнъж през 1870 внезапно сме щели да пропишем на турски. На вас ви се губи историята и географията, османската експанзия съвпада с Великите Географски Открития. Турция е била в разпад още от 1700г. Щели сме да се освободим по няколко възможни сценария, но ни се е паднал най-лошия.
56
4
 
0
 
! Отговори
До64 преди 4 години
За тях не знам ама без тях ние със сигурност на турски щяхме да пишем, я виж Македония с Нато как учат вече албанския
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направихме лоша услуга на света като ги цивилизовахме. Требваше да ги оставим на самотек, сега щяха да са като сибирските или амазонски племена.
54
7
 
3
 
! Отговори
До58 преди 4 години
За буквите и религията добре, че на тях, че нали знаеш ние колко ги бяхме опазили, та се наложи Русия да ни ги възроди на 3 март, абе вижте си нац. празник, бе господа либерасти:)
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до до анонимен 58,крещяли са като мамуни. Те и сега говорят лигав развален български. Миня, пажалуста, ну пачиму. Като селяните мйекат.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Православни шамани. Да са таковаме у таковата, защо им дадохме език, писменост и култура, па и религия им внесохме.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ВагнерОФЦИ освещаваха ли?
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажи им москали и не ги обиждай.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези са бавно развиващи се.
48
2
 
3
 
! Отговори
До атлантиците преди 4 години
То ако ставаше само с ритуали и магии, нямаше тука по селата да се гаврят с бабите ромеите даже и сексуално, ама тва в Русия никога няма да допуснат, най малкото от срамота пред Бога, както казват старите хора
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освещават се хора а не предмети.Оръжието е просто предмет.Ще му мине срокът на годност ще го разглобят и изхвърлят.
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те станаха битер от първобитните хора. Те са правили магии на оръжията.
45
3
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Цигареният бос го играе като шаман на команчите. Те така си правят бойни ритуали.
44
1
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Ако са насочени срещу САЩ, ЕС и Израел трябва да се освещават, за останалите случаи е спорно.