Почина Ли Уенлянг – докторът, предупредил за коронавируса

Нова вълна от обвинения заля правителството
7 фев 2020 12:32, Нели Христова
58
Почина Ли Уенлянг – докторът, предупредил за коронавируса

Доктор Ли Уенлянг получи много благодарности от жителите на Ухан, а и цял Китай, след като бе един от първите хора, които се опитаха да предупредят за наближаващата епидемия още през декември.

Един ден след като пуска информацията в китайските социални мрежи, той е арестуван и обвинен, че разпространява "фалшиви слухове". Китайските власти готвят наказания за него и още 7 души, които са дръзнали да проговорят.

Още по темата

След това Ли Уенлянг е освободен. Докторът се връща към задълженията си и помага на заболелите от вируса, докато самият той не се превръща в негова жертва. От болничното си легло Ли успя да разкаже историята си пред целия свят, преди да издъхне от тежката пневмония.

Ли Уенлянг умира вчера, а смъртта му предизвиква първо тъга, а после и гняв у жителите на Ухан. Нова вълна от обвинения заля правителството заради опита му да "заглуши" думите на доктора и неговите съмишленици.

В китайската социална медия Weibo се разпространиха два хаштага Wuhan government owes Dr Li Wenliang ах apology (Правителството на Ухан дължи извинение на доктор Ли Уенлянг) и We want freedom of speech (Искаме свобода на словото). Разбира се, те бързо бяха цензурирани. Коментарите на потребителите, подкрепящи доктор Ли, също са изтрити. Само няколко остават, за да напомнят за героизма на доктора.

"Това не е смъртта на един дезинформатор. Това е смъртта на един герой", пише един от потребителите.

Трудно е да се определи кога точно доктор Ли Уенлянг е починал. Първата информация за смъртта му идва от държавните медии  Global Times и People's Daily. По-късно обаче се появява ново твърдение - че докторът още диша и лекарите се опитват да спасят живота му. Според някои китайски журналисти самото правителство се е намесило и е помолило медиите да променят информацията и да съобщят, че Ли все още диша. 

Последната информация е от 2:58 часа в петък, която гласи, че лекарите не са успели да се преборят за живота на колегата си и той е издъхнал.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха, и Чернобил бил диверсия на лошите западняци, глей ти, добре че са чебурашките да ни светнат малко. Чернобил е продукт на прословутото съветско БЕЗХАБЕРИЕ, НЕКАДЪРНОСТ и ПРОСТОТИЯ. Единствено!Поняли мypзилки?
48
4
 
2
 
! Отговори
До Чернобил преди 4 години
То май и Чернобил е бил диверсия организирана от прозападния елит. Затова Сталин ги е прочиствал. Който имал уклон към консуматорско отношение е отивал да цепи дърва. Постепенно след Сталин елита загнива, новите поколения управленци гледат на запад за материални облаги и не си вършат работата. Така идва момент в който управлението на Атомните централи се предава на Чиновници. Това е причината за катастрофата. Фукушима е друга работа. Там директно се удря Япония.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости човекът.Да се опълчиш на комунистите в Китай се иска висока самоотверженост.Този човек е един герой от народа,дръзнал да се опълчи на червените озурпатори с цената на свободата си.За управляващата олигархия в Китай,народът е само средство за тяхното благополучие.Също както беще и в България преди доста години.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хигиена му е майката, българинът е възпитан добре - мие си ръцете и си слага ръката пред устата когато кашля. През средните векове чумата покосява почти цяла Европа - почти...до източната част, където има ХИГИЕННИ навици. Гледайте филма medicus.
45
5
 
4
 
! Отговори
"Чернобил" преди 4 години
При тотално манипулирания държавен контрол върху информацията, защо да вярваме на на която и да е цифра която тя посочва.Те смъртта на доктора решили да скрият, а непознатите китайци, кой ще ги брои истински!?Да ви прилича на "Чернобил"??
44
0
 
4
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Проблема със свободата на информацията не е само в Китай.Например никъде не може да се намери информация за развилите болеста по раса и пол."Политически коректната" цензура,забраняваща делението на хората по пол и раса създава вероятно напълно невярната картина,че се разболяват само индивиди от азиатската жълта раса и от мъжки пол.
43
3
 
3
 
! Отговори
До45 преди 4 години
На колко години си малък ха'пльо?
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убили са..доктора,за такава информация не прощават,тва е Китай
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли "масирките" да вземат щастливо и еуфорично интервю от китайците кацащи на Софийското летище ?
40
1
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ухан не е източникът. Може би. Може би диверсия. Но да питам след като от данните излиза смъртност 2% от заболелите, каква е смъртността в Европа от заболелите и колко са годишно болните от вирусна пневмония у нас и каква е смъртността?
39
9
 
5
 
! Отговори
Ухан не е източника преди 4 години
Вирусът убива възрастни хора за 4 дни и абсоютно здрави млади хора 6 до 9 дни умират в агония като дроба им се втечнява.Няма абс. никакво измислено лечение за патоген биологична опасност от четвърто ниво.Означава глобална панемия и заличаване на над от 90% от Човечеството за под 8 месеца.Разпространението е неконтролируемо в Ухан трябваше да се приложи ядрен удар за да се ограничи спре разпространението му.Вече е невъзможно.Източника са ЧемТрейлс самолетите
38
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Много тъжно.
37
0
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Филм има по темата!CONTAGION - 2011
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все по често се чува че тоя вирус е плод на генно инженерство"висш пилотаж"на които китайците все още не са способни! П. П. Провинция Гуанджоу вече и тя е под карантина,с две думи става страшно!
35
0
 
17
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Нали уж вирусът само възрастни и хора със заболявания и намален имунитет убиваше. А докторът 34 годишен , здрав мъж, жертва. Явно много се лъже в Китай..."Медицинския персонал там работи по 12-14 часа дневно. Разправя се с всякакви хора, включително агресивни - но проблемът са повече старите хора и децата. Това може да сломи всеки и най-здравия човек - и ето ти отслабен имунитет след няколко дни нереална работа...Да не споменаваме проблема с властите...Мир на починалите.
34
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Sichtpunkt"Китайските власти доказаха, че са най - демократичните власти... Той човека умира, те го арестуват за разпространение на лъжа, която в последствие се оказва истина."Китай за последните 20 години е прежиявял поне 10 подобни(е не в същия мащаб) пандемии както по хората така и по животните. Доктора е вдигнал Аларма при 5-6 случая примернно - за милиард и кусур хора в Китай и точно преди тяхната нова година на властите им се е сторило новината че е наистина лъжа. Жалко за Доктора
33
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До точни данни"болни : 31 522мъртви: 638излекувани: 1 737смъртност към момента 28.6%"ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТАТова са само СЪС СИГУРНОСТ ПОТВЪРДЕНИТЕ ДАННИ1. Инкубационен период от 2 до 12 дни(може и повече но за сега няма статистически данни) - Карантината за това е 14 дни2. поне 1/4 от хората нямат изобщо симптоми... (за това дори се водят здрави а ако им направят тест минават в графа излекувани)3. 3аболелите страдат не от Вируса директно а от Усложнения а те се лекуват понякога месеци
32
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СУПЕР НОВИНА!!!ТОЗИ НЕ ИЗГЛЕЖДАШЕ СТАР НИТО ОСОБЕНО БОЛЕН!!!ГЕННО МОДИФИЦИРАНИЯ КОРОНА ВИРУС СИ ВЪРШИ ОТЛИЧНО РАБОТАТА!
31
6
 
19
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Китайските власти доказаха, че са най - демократичните власти... Той човека умира, те го арестуват за разпространение на лъжа, която в последствие се оказва истина.Бог да прости доктора.
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да не се окаже че такъв лекар никога не е имало!