Почина Ли Уенлянг – докторът, предупредил за коронавируса

Нова вълна от обвинения заля правителството
7 фев 2020 12:32, Нели Христова
58
Почина Ли Уенлянг – докторът, предупредил за коронавируса

Доктор Ли Уенлянг получи много благодарности от жителите на Ухан, а и цял Китай, след като бе един от първите хора, които се опитаха да предупредят за наближаващата епидемия още през декември.

Един ден след като пуска информацията в китайските социални мрежи, той е арестуван и обвинен, че разпространява "фалшиви слухове". Китайските власти готвят наказания за него и още 7 души, които са дръзнали да проговорят.

Още по темата

След това Ли Уенлянг е освободен. Докторът се връща към задълженията си и помага на заболелите от вируса, докато самият той не се превръща в негова жертва. От болничното си легло Ли успя да разкаже историята си пред целия свят, преди да издъхне от тежката пневмония.

Ли Уенлянг умира вчера, а смъртта му предизвиква първо тъга, а после и гняв у жителите на Ухан. Нова вълна от обвинения заля правителството заради опита му да "заглуши" думите на доктора и неговите съмишленици.

В китайската социална медия Weibo се разпространиха два хаштага Wuhan government owes Dr Li Wenliang ах apology (Правителството на Ухан дължи извинение на доктор Ли Уенлянг) и We want freedom of speech (Искаме свобода на словото). Разбира се, те бързо бяха цензурирани. Коментарите на потребителите, подкрепящи доктор Ли, също са изтрити. Само няколко остават, за да напомнят за героизма на доктора.

"Това не е смъртта на един дезинформатор. Това е смъртта на един герой", пише един от потребителите.

Трудно е да се определи кога точно доктор Ли Уенлянг е починал. Първата информация за смъртта му идва от държавните медии  Global Times и People's Daily. По-късно обаче се появява ново твърдение - че докторът още диша и лекарите се опитват да спасят живота му. Според някои китайски журналисти самото правителство се е намесило и е помолило медиите да променят информацията и да съобщят, че Ли все още диша. 

Последната информация е от 2:58 часа в петък, която гласи, че лекарите не са успели да се преборят за живота на колегата си и той е издъхнал.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
11
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
нищо не ме топли, точно обратното, страх ме е, че Брюксел внесе Вируса в Европа!!
28
1
 
3
 
! Отговори
До30 преди 4 години
Според твоята "демократична" наука починалите да са и над 50%,какво те топли това?
27
2
 
0
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
да, ако работиш с Комунистическата дефиниция, т.е. (умрели делено на болни), само дето истинската дефиниция е (умрели върху умрели плюс излекувани), защото да далиш на болните, които до дни може да са мъртви е безсмислено. така, че Комунистическа Пропаганда 2%, наука 28.6% - сам си избирай и да си сложиш розовите очила, това няма да промени суровата реалност - избекуваните са само 1700, умрулите са над 600, болните които до дни може да са мъртви почти 32 000.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17/бива предимно мъже в активна детеродна възраст. Дотора отговаря на този профил. Жалко за него,и за всички жертви.
25
1
 
1
 
! Отговори
корекция преди 4 години
До 27 точни данни . Мисля че смъртността е малко повече от 2% или по точно 2.024
24
1
 
6
 
! Отговори
точни данни преди 4 години
болни : 31 522мъртви: 638излекувани: 1 737ефективна смъртност към момента 28.6%
23
1
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
(600 / (600 + 1700)) * 100 = 26% смъртност, нищо положително не виждам, особено ако от 1/4 от тези 32 000 болни, гушнат букета! положението е страшно!!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутрешните данни са:32 хиляди заразени600 починали1700 излекуваниПоложителното е, че излекуваните са повече от починалите. До преди няколко дни беше обратно.
21
7
 
8
 
! Отговори
Така е в Евразия преди 4 години
Аз предпочитам да живея в ЕС. Нали искате много Китай и Русия ... ходете там
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има голям процент смъртни случаи от този коронавирус. Засега са 2%, но може да са както повече, така и по-малко. Много е вероятно леките случаи да не са ги диагностицирали като коронавирус.
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон пред професионализма на този истински лекар.Мир на душата му!
18
3
 
14
 
! Отговори
Нали преди 4 години
знаете, Китайската Комунистическа Партия е най-голямата в света? Какво се учудвате на събитията около доктора?
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 % е ужасно много. Само в Кирай , 10 процента ще са 150 милиона човека , това са 30 Българии.
16
3
 
16
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Biosafety level 4 laboratories. Има Гугъл виж го сам. Лаборатория, която се занимава с много заразни патогени и смъртносни вируси. Като космонавти са вътре. Не съм разбирач, просто като направиш справка за всички подобни лаборатории, в Китай само една и баш в Ухан.
15
2
 
4
 
! Отговори
До14 преди 4 години
Като разбирач,да ни кажеш какво е това Четвърто Ниво?
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали уж вирусът само възрастни и хора със заболявания и намален имунитет убиваше. А докторът 34 годишен , здрав мъж, жертва. Явно много се лъже в Китай...
13
5
 
6
 
! Отговори
АГЕНТ 007 преди 4 години
ИМА ОЩЕ 2--*** КИТАЙЦИ ИЗГОНЕНИ ОТ ИНСТИТУТА В КАНАДА КЪДЕТО СА СЛЕДВАЛИ И СА ПРЕНЕСЛИ НЕЛЕГАЛНО ПОЛУЧЕНИЯ ПРЕЗ 2015 г СЛАБ КОРОНАВИРУС ПРОДЪЛЖАВАЙКИ ИЗСЛЕДВАНИЯТА СЕ СТИГА ДО ИЗПУСКАНЕ НА ЖИВОТНИ ЗАРАЗЕНИ С УСИЛЕН ВИРУС КАКТО НАВЪН ТАКА И В ЛАБОРАТОРИЯТА В Ухан
12
1
 
20
 
! Отговори
колко сте на зад преди 4 години
Доктора почина преди една седмица.И до последно помагаше на заразените от coronaVirus.Мир на душата му .Образовайте се , или си сложете стикери на работното облекло с надпис...- Начинаещ журналист !!
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По интересно, че точно в този китайски град преди две години е отворена и единствената лаборатория от 4-то ниво на сигурност в Китай да "си играят" с вируси и то точно от семейството - корона вируси. Дали има връзка или няма не се знае, но по принцип случайни неща няма. Много вероятно изтърваха биологично оръжие и се опитаха да скрият, ама не успяха. Надали някога ще разберем, но дано го ограничат преди да мине по целия свят
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
холивуд вместо да правят апокалиптични филми за зомбита,да вземат да направят един за пандемия от супергрип,много по-реалити ще е,пък и да знаем как да действаме за да оцелеем,главния герой ще го покаже,гарантирам им касов успех