Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов

Решението бе потвърдено от кмета на града
24 фев 2020 22:07, Нели Христова
243
Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов
Снимки: БГНЕС

Когато властите в Прага решават да почетат паметта на убития критик на Путин - Борис Немцов, като преименуват площад в негова чест, те знаят, че има само едно единствено правилно място - площадът пред руското посолство.

Днес градският съвет одобри промяната, с която познатият от десетилетия площад "Под кестените" вече ще носи името "Борис Немцов", съобщи лично кметът на града Зденек Гжиб, цитиран от BBC.

Официално името на площада ще бъде променено на 27 февруари, когато се отбелязва  петата годишнина от убийството на Немцов.

Така посолството в Прага се оказва четвъртото руско посолство, което се оказва в близост или на адрес в памет на Немцов, един от най-големите критици на Путин. На третата годишнина от убийството на опозиционера площадът пред посолството на Русия във Вашингтон бе прекръстен "Борис Немцов плаза". Това, разбира се, разгневи руснаците.

Няколко месеца по-късно в столицата на Литва, Вилнюс, също предприе подобно действие. А миналата година в Киев се появи парк на името на Немцов, в близост до руското посолство.

Това на пръвп поглед може да изглежда като политическо заяждане, но за семейството на Немцов всъщност става дума за "силен жест".

"Важно е да държим името му в публичното пространство, за да може бъдещото политическо ръководство на Русия да разследва смъртта му", казва дъщерята на Немцов пред CNN. По думите й, новият площад ще вдъхнови онези хора, които искат да се противопоставят на Путин.

Нито Руското посолство в Прага, нито Външното министерство на Русия коментират промяната на името на площада. Властите пък предприемат това действие след като стотици граждани подписват петиция.

За много чехи връзката на страната с Русия е емоционална тема. Много от тях помнят как танковете на Червената армия влизат в Прага през 1968 година, когато Москва решава, че преминаването на Чехословакия към демокрацията трябва да бъде спряно със сила.

Даниел Купшовски се завръща в Прага през 2017 година, след като дълго време живее в чужбина: "Чувах руския език навсякъде - не само от туристите, но и от местните жители... и някои от тези хора бяха доста недружелюбни", казва той. 

Както много други, Купшовски се чувства некомфортно, когато чува руска реч по улиците: "Роден съм през 1977 година и не помня инвазията, но ясно си спомням как в училище ми казваха какво да мисля и ме принуждаваха да уча руски език, както и руска пропаганда."

Говорителят на чешкия президент Ири Овчачек нарече решението за преименуване на този площад "недвусмислено политически ход“. На това решение се противопоставя група граждански активисти, сред които по-конкретно са чешки политици и журналисти.
 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Руското посолство трябва да подари на общината бюст за площада.Не върви площад без паметник.
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Точно така, Полша под командването на маршал Пилсудски спасява Европа. И това не е за първи път. Ян Собиески също я спасява пред портите на Виена. Но това русофилите няма никога да го признаете защото омразата между поляци и руснаци е патологична.
24
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЯ стига лъга,защото поляците са били част от Русия, Варшава е създаден от руснаците град, знаем немците с какви интриги хвърляха славяни да се бият със славяни и славяни да убиват славяни,как правиха това с Полша и Русия , а след това австрийците с концлагери и много кръв превърнаха руснаците в измислената нация "украинци"!Поляците и укранците са руснаци по произход.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впечатленията са ми, че поляци, украинци и балти мразят най-много руснаците. Чехите не мразят руснаци, даже бих казал, че са русофили и антиамерикански настроени. Там левите проруски партии са на почит и президент им е Русофил, който ходи на военните паради на победата в Москва. Милош Земан мисля че се казваше, много по-върл русофил от Радев.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Още малко и Полша спасила Европа. Е посмали, *** едва ли е точно така. На поляците това им е дерт и комплекс - че не им признават това или онова. Защо бе, всички признават Шопен. Което си е си е. Кое не е, не е.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Това е точно държавна политика: демонстрира, че държавите не са слепи за политическото убийство. Иначе нещо много миролюбиви взехте да ставате когато се разсмърди около Путин. Как пък не се сещате да сте такива когато плюете по всеки който не е с него и всяка политика която не устройва рашките?
20
12
 
10
 
! Отговори
Гаварит Масква преди 4 години
Патологична е омразата на руснаците към всичко българско. Не стига , че пишат на български , ами са черни неблагодарници. Едно време техният цар тръгна да завладява Дарданелите и Босфора и трянваше да мине през България. При подписване на Снстефанския мирен договор никъде не е споменато името Българин и България. Руската империя с остатъка от Османската империя разделят територии. Руският цар е бил най-големият Противник на Съединението.
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7, чехите откраднаха тешинска силезия от Полша, населена предимно с поляци през 1919г., докато поляците се биеха като лъвове срещу червената армия на маршал Тохачевски при Варшава. Заради тази победа Полша не става съветска република като Украйна. Заради тази победа болшевиките са спряни, в противен случай са щяли да разпространят революцията си и в съседна Германия, Чехия и цяла Европа. Ако чехите не харесват руснаци, то поляците не могат да ги дишат.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Кога си живял там? Аз ти говоря за 80 -те. И го преживях лично. Когато заговорих на български те веднага се отзоваха. Не знам, как си го обясняваш?
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Това не е държавна политика а евтино отмъщение, мисля аз. Вижте само кои държави го правят. Латвийците даже изгониха живеещите там от години руснаци, какво толкова им пречеха не знам. От едната крайност сега отиваме в другата. Това е като корсиканска вендета - няма да има край. Но става досадно - вече е крайно време всеки да си гледа собствената работа. Времето се променя трябва да се променят и нагласите.
16
11
 
7
 
! Отговори
Бесепар преди 4 години
В София има Парк-Хотел Москва , близо до Съветското - Руското послство.Удачно е да се преименива на хотел Немцов от Москва.Хем се запазва името Москва , хем се се назовава на името на известен и уважаван руски държавник . С този жест Софийската Община ще зарадва много Руската общност в София и в България , а също и Руското посолство.
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на чехите
14
11
 
10
 
! Отговори
Божидар Петков преди 4 години
А кръстовището пред нашето Руско посолството, трябва да го кръстим на Анна Политковска.Вова ще разбере намека...
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофиле, четете ли?Ето така се прави ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България трябва да се нарече "ва те нкоФ"
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми аз не забелязах да има омраза към Русия от страна на чехите,когато живях там,имат отношение като към всички останали чужденци в държавата им.
10
12
 
14
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Западните държави падат все по-ниско...
9
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в България кагда?
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После що нашето посолство в Москва ще е на пл. Диaрия 1
7
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И чехите като поляците мразят руснаците,и въобще не е вярно че е заради руска окупация!Ако не беше СССР ,Судетите и сега да са населени с предимно с немци които щяха да бъдат 25% от населението на Чехия!Истината за омразата е религиозна ,омраза към Русия Православието насаждана им от векове от католическите кардинали и попове .