Драмата с липсващия стол: Турция обвини протокола на ЕС

На среща в Урсула фон дер Лайен се оказа без стол
8 апр 2021 18:00, Нели Христова
75
Драмата с липсващия стол: Турция обвини протокола на ЕС
Снимка: YouTube

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че международният протокол е бил спазен на срещата тази седмица на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с европейска делегация в Анкара, когато председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оказа без стол, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Още по темата

На пресконференция в турската столица с министъра на външните работи на Кувейт Ахмад Насър ал Мухамад ас Сабах турският първи дипломат подчерта, че проведените с гостуващите европейски представители разговори са били "ползотворни и за двете страни".

По повод на възникналите спорове около спазването на протокола на срещата с Ердоган Чавушоглу каза, че са били приложени правилата на международния протокол.

"На срещата в приложения протокол бяха изпълнени исканията и препоръките на ЕС", каза Чавушоглу. Той поясни: "Разположението на местата за сядане беше направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка. Нямаше да разкрием този факт, ако не бяха отправени обвинения срещу Турция," заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

Вчера ЕК възрази срещу пренебрежителното отношение към председателя на институцията Урсула фон дер Лайен при срещата във вторник в Анкара с турския президент. ЕС бе представен на срещата от Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. На кадри от събитието се вижда как Ердоган и Мишел заемат единствените две кресла в помещението, докато дамата е оставена без стол и сяда на дивана отстрани по далеч от колегите си, срещу турския външен министър, който е под нейния ранг по протокол. Фон дер Лайен се озадачава, докато турският лидер и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заемат местата си пред знамената им.

Ситуацията е в момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките си, въпреки опасенията за резултатите на Анкара относно правата на човека, включително защитата на жените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реалити чек за Урсула. Тя си е помислила, че света се върти около нейната особа... Показаха и ясно, че далеч не е така. Сбръчкана бабка. Тия нямат ли кремове у Дойчланд да се мажат, че плашат зрителите?
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То от цялата работа човек може да разбере че всичките уж висши европейски ценности са фалш. Р,зания е ясен що седна пръв дори арабин като кани гости ще ги изчака първо те да седнат. От цялата пародия най-грозно е поведението на Мишел ако беше с малко акъл щеше да предвиди ситуацията или да отстъпи стола на дамата или да седне до нея на дивана и да остави стола празен. Много по силно щеше да е посланието и за евро ценностите и за обединена европа.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диван чапрас Алтън Ханъм с ЕУ тапия! ниц. Фръц. Ама и комшийте са едни. Това е дама. Па ква ще да е. И то яка. Даже га беше се озъби на Спутника та май V зъби са я напуснали та са нимои ни усмивка и ругатнятинка да пошепне
21
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Krom"сановниците" не са политици.Те си имат техните си РЕЛСИ,в които се движат.Но нищо не пречеше на един толкова важен европолитик да ПРЕДРАЗПОЛОЖИ,макар и против волята си,Ердуханя!..Политиката е точно за това-Да говориш и правиш това,което се харесва на публиката!...Независимо какво е истинското ти мнение по въпроса.Глупавите демонстрации няма как да се квалифицират като "политика"!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ги чака и в Германистан, когато миролюбивите станат мнозинство, а това време не е далече, цели квартали ина, където не можеш да чуеш немска реч..
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От години ЕС е в поза партер пред Турция. Преди години обещаха и дадоха милиарди на Ердоган за да спре бежанците, показаха слабост по всички въпроси и следвайки същата отстъпчива политика отидоха на крака, като васали пред сюзерен. Това е ЕС
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Урсулата какво очаква да й се случи дълбоко в сърцето на Анадола?
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
mavavi giaurska tupa,навремето е трябвало да минете всички под ятагана
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците одобряват отношението на Ердо.
15
2
 
6
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До ПроСоТо а остави глупостите с шамията. Ти видя ли някъде високопоставен саудитски сановник да ходи с костюм? Аз не!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е първия мъж на Турция?
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган показва доминацията си да се благодари, че не я е забулил.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината европейци са турци, какво като ги нарочи
11
7
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
какви са тия лиготии бе?...Да не са карали Урсуската да стои права,или да кръстоса крака на черджето?Дали са й ЦЯЛ ДИВАН!..Могла е и да полегне,ако иска!..ега ти лиготиите!Па и друго:-Тя НЕ е била със ШАМИЯ,както повелява ТЯХНАТА традиция и която традиция тя,ако беше поне малко дипломат,а не кукла на конци,щеше ОТ УВАЖЕНИЕ да спази..."Политиката" НЕ е лъжица за всяка уста!..Особено за БЮРОКРАТИТЕ-СИНЕКУРИ от Европейската Юния!!!!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кавалера да беше отстъпил място като истински европеец
9
8
 
12
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Osman - тая европейка драги Османе, ако ви емне ще заминете право в третия свят. Най големия ви внос на оръжие е от Германия. А Европа ви е най големия пазар. Питай какво става ако Европа ви нарочи.
8
3
 
18
 
! Отговори
Osman преди 3 години
Тази какво стърчи и се ослушва? Домакина седнал, госта седнал, тя не знае какво да прави. Да заминава да слага кафето, да си подготви подноса с локума. Ей, тия европейки много туткави и грам сами не се сещат.
7
3
 
6
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Прав е турчина! Голямата "драма" е забъркана от някой "интелигентен" европейски чиновник. Друг е въпроса, че домакините можеха да излязат от положението с чувство за хумор и дори да получат предимство от това. Но .. не би.
6
0
 
14
 
! Отговори
Taню преди 3 години
Но както отбеляза друг съфорумец - шаро мишлето си седеше удобно и не се посвени да каже ама заповядайте, мадам... Рeзаните толко им акъла...
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мишел се курдиса като мишок и мазно се подсмихваше. То е ясно ,че Султанът няма да отстъпи стола си, особено пък на разни женоря....