На първа линия: Доброволци в Украйна се подготвят за инвазията

Въпреки това те не са убедени, че Путин ще ги нападне
5 фев 2022 20:30, Нели Христова
439
На първа линия: Доброволци в Украйна се подготвят за инвазията
Снимка: БГНЕС

Дмитро Дубас смяташе, че войната е свършила. Сега САЩ предупреждават за тотална руска инвазия в Украйна и ветеранът доброволец не може да игнорира случващото се.

"Миналата седмица бях доста притеснен, дори отидох при моя психолог за помощ", признава той пред BBC.

От месеци западните съюзници на Украйна сочат руските войски, струпващи се на границата. Това накара военните анализатори в чужбина да изготвят безкрайни карти, покрити със стрелки, които уверено предсказват как войските на Владимир Путин ще напредват към Киев.

Украинците, които биха били на първа линия при всяко подобно нахлуване, не са особено убедени, че това ще се случи. Но всички разговори за война са обезпокоителни.

"Русия винаги може да прехвърли войски до границата за няколко дни и след това да нахлуе, така че това струпване не е нищо по-различно", твърди Дмитро от апартамента си в Киев.

През 2014 г., работейки в сферата на продажбите, той се присъедини към потока от войници-доброволци, изливащи се на изток, когато избухнаха тежки боеве срещу подкрепяните от Русия сили. От 2015 г. има официално прекратяване на огъня, но то се нарушава редовно и заплахата от внезапна ескалация на насилието винаги е налице.

Но Дмитро се беше върнал към цивилния живот, съхранявайки спомените за времето си в окопите в стара кутия за боеприпаси, боядисана и преработена като масичка за кафе в хола му.

Сега той успокоява нервите си, като се подготви за най-лошия възможен сценарий: пълни колата си с гориво, купува запаси от храна и се присъедини към силите за териториална отбрана, за да подобри уменията си.

Западните разузнавателни агенции приписват всякакви планове на Владимир Путин, включително обсадата на Киев. Украинските служители от президента Владимир Зеленски надолу отблъснаха тази идея, опасявайки се да не разпространят паника.

В същото време градските училища практикуват учения за заплахи от бомби или въздушни нападения, социалните мрежи са пълни с официални ръководства за подготовка на спешна "чанта за хващане" за евакуация и хората са започнали да планират своя маршрут за бягство, който най-вече включва шофиране на запад толкова бързо, колкото могат.

Дори пенсионери се присъединяват към ученията през уикенда в гората край Киев, където руините на бетоновата фабрика, покрити с графити, са превърнати в бойно поле. Мъжете са твърде стари, за да подписват официални договори, но военните инструктори не им отказват.

"Не мисля, че руснаците ще нахлуят сега благодарение на нашите западни съюзници, които ни дават оръжия", казва 61-годишният Васил Назаров по време на почивка от приклекване на леда и завъртане напред-назад, за да тренира оръжието си върху въображаем враг .Това е първата му сесия, така че "пушката" му засега е дървена пръчка.

"Не вярвам да стигнат до Киев, но трябва да сме готови за това", добавя Васил.

"Мисля, че заплахата на Запада от ужасни санкции ще спре Путин", съгласява се Сергей Калинин, хвърляйки фас от цигара в снежна преса.

Изминали са няколко десетилетия, откакто 64-годишният мъж е завършил задължителната си военна служба, така че той иска да премине през опреснителен курс. "Врагът е на нашата граница", казва той. "Така че всеки трябва да бъде подготвен."

В частния телевизионен канал Priamyi разполагането на около 100 000 войници на границата с Украйна от Русия вече се превърна в "тема номер едно". Водещият Тарас Березовец описва руския президент като "непредсказуем" и се тревожи за фиксидеята на Путин, че Украйна никога не е била суверенна нация.

"Путин иска да спре една нация да прави свой собствен избор, както правеха съветските лидери в Източна Европа от десетилетия", казва журналистът.

Собствената му биография отразява част от сложността на този конфликт: първият му език е руски, тъй като той е от Крим, който Русия анексира незаконно от Украйна след масовите протести през 2014 г. с искане за по-тесни връзки с Европа. Но Березовец казва, че корените му не го правят русофил или част от който и да е предполагаем "руски свят".

"Направихме своя избор през 2014 г. и е ясно: не искаме да бъдем част от руската "империя", твърдо казва той. "Дори и да няма шанс да се присъединим към ЕС или НАТО, нашата цел е да бъдем част от западната цивилизация, което означава върховенство на закона, свобода на словото. Това са неща, за които украинците са готови да се борят."

Въпреки докладите на западното разузнаване, Дмитро Дубас и приятелите му не усещат, че всеобхватната битка за бъдещето на Украйна е точно зад ъгъла.

Ветераните са направили планове да изпратят семействата си на безопасно място за всеки случай и са се договорили къде ще се срещнат бойците и как ще се въоръжат. Но вниманието им е фокусирано и върху обичайните неща, а не само с външната заплаха - факта, че трябва да живеят с дългосрочни и геополитически сили, които не могат да контролират.

"Прочута шега е, че най-голямото главоболие за Украйна е да бъде в съседство с Русия", свива рамене Дмитро по време на събиране на близки приятели и колеги в неговата кухня.

Друг доброволец ветеран разказва за многото кризи, през които страната му е преминала и е оцеляла: от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. до двете революции, а след това и войната на Изток.

"В Украйна е нормално всичко наоколо да е в пламъци", усмихва се Артем.

"Ако мислиш за война всеки час от всеки ден, просто полудяваш", съгласява се друга приятелка Юлия. "В края на краищата, не можем просто да вземем Русия и да я преместим, колкото и да искаме. Тя е наш съсед и трябва да живеем с това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската армия ще нахлуе в Украйна на 23 февруари - деня на червената/съветската армия
77
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...всичко е руско, да. Да, докато се задавят. Днес Русия още живее в 19-20 век, не си дава сметка, че светът е друг, това несъответствие (разминаването им от реалност и илюзии) създава вътрешни противоречия, които ще доведат не до друго а до поредния Крах и Разпад. И дано след това от руините на сссс/рф най после се роди млада нормална демократична държава без тираничните и крепостнически уклони.
76
11
 
2
 
! Отговори
До Алекс преди 2 години
Не знам, американците ги прегазиха веднъж, и то чисто икономически. Сега ще ги напердашат и военно. Трябва да хвърлят една бомба над Москва и ония ще се кротнат като японците навремето.
75
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Путин, азбуката им е от македонците. Според нас, свободата ни е от украинците. С вас сме братя украинци!
74
4
 
7
 
! Отговори
шХъркач преди 2 години
горките украинчета ние тук в милата татковина вече сме на втора-трета линия....те жалките украински евреи били още на първа линия....апропо помощта за тях понеже са на първа линия...помощта за първа линия от колумбия ли идва и с какъв процент на чистота е???? :)))))))))))...ахмхмахмхма тези драскачи в този сайт няма никога да се спрат с техните кохмедийно-палячовски "сензационни статии" е те това ви е Джурналистиката в *** ви!!!...:)))))))
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегашна Русия няма да даде на украинците да отидат в ЕС.Но утрешна Русия няма да има не само нищо против Украйна да влезе в ЕС а и самата Русия също.
72
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо ново под небето: никоя нормална европейска страна с нормални ( ане болни) хора не иска да е част от измисления "руски свят"; т.е. да е част от една картинка където няма свобода, плурализъм и демокрация, камо ли човешки права, а само терор, диктатура. военщина, пропаганда и дезинформация, обществените отношения са на законите на джунглата и корупцията, а господстващата религия е бездуховността и мрака на незнанието.
71
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98Само да уточня, че Русия не контролира Донбас, а само два града от тази иначе доста обширна област в Украйна- и те са Донецк и Луганск. Иначе да американците са виновни за всичко, включително заради това че снегът и тази година е недостатъчен като количество да ни затрупа като хората. А и още нещо в Минските няма никъде клауза която Украйна да признава Донецк и Луганск за каквито и да било освен за сепаратисти, което си е постижение защото АТО означава (Анти Терористична Операция)
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На съседите на Русия все им се случват приятни неща.Странна работа .
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на психолог, а на психиатър е трябвало да иде Димитро. Но вместо това, отишъл на 1ва линия.
68
6
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Българин в Украйна Пред клавиатурата лесно се тръгва срещу Русия.В реалния живот е друго.Мечката лошо гази.
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
алооо русия били вече или още са в отстъпление..., то понякога продължава години че и десетилетия наред, ама на питам
66
2
 
9
 
! Отговори
НЕ САМО УКРАЙНА, преди 2 години
СВЕТЪТ ИМА РАБОТА СЪС САТАНИНСКИ ДЕМОНИ...
65
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
даааам българите в Украйна са под робство...под двойно робство бих добавил аз- от една страна украинците ги бият и отвличат, а от друга руснаци ги насилват и събличат... Ехххх тежко братя съ живее, без 100 грамка гроздова по туй никое време
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си останат с подготовката доброволците...
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега олимпиада ли е, или китайска лукова глава бе хаймани с хаймани
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия трябва да предложи да снабди Украйна с оръжие и майтапа ще е пълен.
61
4
 
9
 
! Отговори
а преди 2 години
западната пропаганда вече десетина години алчно потрива мръсните си ръчички
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин в Украйна Като тръгнеш, да не забравиш памперсите.
59
7
 
7
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Яко ще реве....