Столтенберг: НАТО пресече много червени линии, обявени от Путин

Бившият генерален секретар на НАТО в интервю за Financial Times
Обновена: 5 окт 2024 14:36 | 5 окт 2024 14:10, Инна Ангелова
179
Столтенберг: НАТО пресече много червени линии, обявени от Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО вече пресече много червени линии, обявени от руския лидер Владимир Путин, но той не е направил нищо, заяви бившият генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг Financial Times, предаде Укринформ.

"Ако не друго, аз настоявах за преминаване на всички тези т. нар. червени линии, които Путин постави. И ние пресякохме много от тях, а той не направи нищо. Реалността е такава, че ако президентът Путин иска да ескалира (конфликта) с използването на оръжия за масово унищожение, той може да си създаде всички извинения, от които се нуждае. Досега сме отговаряли на всички опити да ни подведе", каза Столтенберг.

Бившият генерален секретар на Алианса също така подчерта, че е имало дни и седмици, особено в началото на пълномащабната война, в които НАТО е трябвало да обсъжда и разглежда въпроса за руските червени линии.
"Разбира се, трябва да спрете и да помислите, ами може би това е твърде опасно. Но тогава алтернативата, да спрем да подкрепяме Украйна заради някаква реторика, всъщност не е опция", заяви той.

Бившият генерален секретар на НАТО заяви също така, че от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна той е формулирал подхода на НАТО - да подкрепя Украйна, но да не участва в конфликта.

В интервюто си за Financial Times Столтенберг изрази съжаление, че Украйна не е получила повече оръжие в по-ранен етап от конфликта. Той заяви, че НАТО е трябвало да предостави много-голяма военна подкрепа на Киев още преди началото на инвазията, както и по-модерни оръжия след нахлуването на руските войски в Украйна. "Поемам своята част от отговорността", подчерта Столтенберг.

"Повечето съюзници бяха против това преди инвазията. Те много се страхуваха от последствията. Гордея се с това, което направихме, но щеше да е голямо предимство, ако беше започнало по-рано. Може би дори щеше да предотврати инвазията или поне да направи много по-трудно за (Русия) да направи това, което направи", добави той. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от ЕС
Вегетарианците могат да използват “наденица” като термин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
1
 
! Отговори
Скръц преди 1 минута
Глупавите западни политици бъркат диалогичността на Русия със слабост, за съжаление скоро предстои да го разберем по лошия начин.
166
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ой преди 1 минута
Всяка година денафоцирам по 2-3 рускини от зад!
165
1
 
2
 
! Отговори
Путьо преди 4 минути
Пригожин щом се насочи към Москва, *** се на,*** и се скри. Тръгна на някъде, избяга от Москва...
164
1
 
0
 
! Отговори
Г.А.Д. преди 4 минути
***
163
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
"Тук пак се разписаха яко 3-4 колхозници от фашистка Русия." Качили са ги на амбразурата, явно пак са им дърпали ушите, че напоследък бяха много зле горките. Не вършат никаква работа докато не ги навикат и унизят, туй е русофилския манталитет.
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
Къцко слез от токчетата муушмороче неедно
161
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Споко, ЕС минава на норвежки и английски петрол.
160
1
 
4
 
! Отговори
ГерболИННА преди 7 минути
Ционистката п0дл0га Сополенберг се е въобразил като мъж,въпреки лявата си неолибера3тка ориентация с психоелементи на трансатланти3ъм и екофашо3тклиматични наклонности. Същия неадекватник е като про100 КирчУ и не е трудно да се предположи,че е силно пристрастен към пиците с кристали... Относно червените линии в главата на Сополенберг,само напомням,че Путин уби ковиТ, с който разни генерал Годжита,Бай Шиле КантарджитУ и Баба Радчица всяваха шок и ужасТ,къртиха пейки и лъгаха народа...
159
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Не се притеснявай за планетата, ще бъдат унищожение само САЩ и ЕС, ще бъдат изтрити коренно от лицето на земята, а и Русия ще понесе поражения, но ще оцелее. Останалият свят никой няма да го унищожава.
157
4
 
3
 
! Отговори
Яница преди 9 минути
Харесвам мъже с по нисък тестостерон като Путин
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Три години вече НАТО понася само загуби в Украйна, не могат да се похвалят с нито една победа.
155
0
 
4
 
! Отговори
Констатация преди 10 минути
САЩ, Европа (разбирай НАТО) и техните съюзници въобще нямат намерение да воюват пряко с държавата разполагаща с най-мощния ядрен военен потенциал, това би означавало Край на Човешката Цивилизация, а възможно и на Живота на Планетата! Но за тази цел си имат "прокси" в лицето на Украина и воюват, и ще воюват с РФ с Конвенционално оръжие, не за да победят Русия, а за да я изтощят икономически, финансово и социално, да предизвикат недоволство, бунтове и смяна на власта и политическия курс в Русия!
154
4
 
0
 
! Отговори
Къци Въпцаров преди 10 минути
Мен дребосъците като Путин по ме кефат
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
НАТО тепърва ще си " бере плодовете" и в Европа И в Близкият изток!!!-:) А този сухия с очелцата,се радвам от сърце,че няма да го виждам повече!!!-:)
152
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
Как е фолцваген?
151
0
 
7
 
! Отговори
До 143 преди 11 минути
Я пак,че нещо не разбираш,че да не харесваш украинските нагляри няма нищо общо с русофилството.То за това миналата събота в София като имаше анти -руски протест се събраха около 20 клоша повече не виждали душ не се знае от кога, нещо ти е грешен сценария
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
Тръмп ще оправи работата, ако спечели другия месец. Путин да го сложи в плана и графика.
149
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
Как е в Киев? Има ли ток?
148
1
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 12 минути
1. Защо всички агенти на САЩ винаги се подиграват и подценяват страните, които посочих в предишния коментар?2. Едва ли САЩ се страхуват от тях?3. Те са само почти цялото население на света.4. До доктора с коментар за мен. Ако имате предвид амфетамини. Не употребявам наркотици и като цяло не харесвам хип хоп живота в САЩ.