Pfizer удвои печалбата през 2021 г. до 22 млрд. долара

Компанията прогнозира над 50 млрд. долара продажби на ваксината си
9 фев 2022 09:55, Петя Славова
68
Pfizer удвои печалбата през 2021 г. до 22 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

Pfizer прогнозира над 50 млрд. долара продажби през 2022 г. на своята ваксина и терапевтичен продукт за Covid-19, като гигантската фармацевтична компания отчете над два пъти увеличение на годишната си печалба поради силните продажби на ваксини.

Pfizer, която заедно с германската компания BioNTech спечели одобрение за първата ваксина за противодействие на смъртоносния вирус, вижда малко по-ниски приходи от 2022 г. за ваксината в сравнение с току-що приключилата година, но голям приток на приходи от Paxlovid, хапчето на компанията за COVID-19.

"2021 г. беше преломна година за Pfizer", заяви главният изпълнителен директор Алберт Бурла в изявление. "Успехите ни във воденето на борбата с COVID-19 не само направиха положителна промяна в света; вярвам, че те промениха из основи компанията ни завинаги."

Още по темата

Pfizer отчете годишна печалба в размер на 22 млрд. долара, което е повече от два пъти повече от нивото за 2020 г. Годишните приходи са се увеличили почти двойно до 81,3 млрд. долара, като 36,8 млрд. долара са от ваксината за COVID-19.

Резултатите са последните, които показват как коронавирусът е променил Pfizer, която преди година прогнозираше едва 15 млрд. долара продажби на ваксините за COVID-19 през 2021 г. и в крайна сметка продаде повече от два пъти повече, след като многократно повиши прогнозата.

За 2022 г. Pfizer очаква 32 млрд. долара приходи от ваксините за COVID-19 и 22 млрд. долара приходи от Paxlovid.

Бурла заяви, че в момента компанията работи по нов кандидат за ваксина за COVID-19срещи щама Омикрон, както и по ново "потенциално перорално лечение за Covid-19 от следващо поколение".

Компанията очаква да произведе 120 млн. лечебни курса за Paxlovid, като 6 милиона от тях ще бъдат произведени през първото тримесечие, а 30 милиона - през първата половина на 2022 г.

Учените на Pfizer "продължават да наблюдават вируса Covid-19 и смятат, че е малко вероятно той да бъде напълно изкоренен в обозримо бъдеще", каза Бурла.

"Въпреки това сега разполагаме с инструменти - под формата на ваксини и лечения - които вярваме, че ще ни позволят не само да управляваме по-добре пандемията, но и да помогнем на държавите да преминат в ендемична фаза", каза Бурла. "С други думи, вярваме, че тези инструменти ще ни помогнат да се върнем към нормалния живот и да прекарваме време със семейството и приятелите си, да пътуваме, да посещаваме закрити заведения и концерти и да се наслаждаваме на много други дейности, като същевременно намалим риска от прекомерно натоварване на болниците и системите за здравеопазване по света." /БГНЕС, АФП
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: печалбиPfizer
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
6
 
! Отговори
dsadasdsa преди 2 години
Спрете и аспирина, Байер също са на печалба. Жaлкари....
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 431 A ти ваксидиот4е какво си седнал да коментираш? Виж се тебе си - слабограмотен ***.
24
3
 
10
 
! Отговори
Доки преди 2 години
До Анонимен 36 който подмята "Антиваксърите са си неграмотни. Иначе не биха били антиваксъри." Ми познавам доста грамотни лекари които не са антиваксъри, но са против конкретно тези инжекции - от 10 - 8 си признават :-) Доста се водят боцнати от тях самите, за да работят .... но като се боцваш сам ... нали се сещаш че може и витамини да си вкараш .... а не суспензия с неясно съдържание ... ;-)
23
1
 
17
 
! Отговори
Там преди 2 години
Светът ще свърши, балъците никога.
22
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай му на неуспелия *** българин новини за успели и веднаха лае. Намери си, ***, финансиране и започни научни разработки. Като за тебе- начално една нива да ореш и да гледаш 5 крави. Ама и това не можеш. Седнал науката да коментира и преуспелите...
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24. Напълно си прав, но славата отива не при когото трябва. Суетата още никой не е отменил.
20
3
 
13
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Ай на четвърта доза минавайте.
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите са си неграмотни. Иначе не биха били антиваксъри.
18
2
 
5
 
! Отговори
До Гине преди 2 години
До Гине Прав си за Запозната .... :-) И ми се струва че други пък като USA нарочно пишат неграмотно в антиваксърски стил, за да се види колко неграмотни са противниците на инжекциите :-)))) Пък и викат с главни букви, да не би някой да не ги прочете ... ;-)))
17
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми измислете и произвеждайте и вие ваксини и лекарства, вместо да завиждате . Какво стана с бг ваксина? Нищо. Е?
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудех се на какво ми прилича вакса истерията. И ми светна - на кампаниите за "Гражданска отговорност" на застрахователите.
15
1
 
9
 
! Отговори
До Гине преди 2 години
Тая Запознатата уж е от администрацията на ГЕРБ един път се изпусна. Все го лизва на Боче и кълне тези,които са против ваксините.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че се и хвалят. Поне да бяха раздали акции на наболите се с препарата им. Тогава щяхме да сме 100 %
13
1
 
3
 
! Отговори
Гине преди 2 години
До Запозната: Някои коментиращи, май нарочно пишат подобни на твоите коментари и като че ли получават оргазъм като им праскат палчета надолу, и ги хейтват в коментарите си :-) ... ? :-)
12
4
 
6
 
! Отговори
До запозната преди 2 години
Само ,че ние няма да ви плащаме дрогата да се дупчите . Купувайте си ги вие ваксините.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 "и ... стига им толкова на "Бионтех"." Това, че за Бионтех не се говори, не означава, че не си прибират паричките. Шефовете им вече построиха нов изследователски център в Майнц и строят още един. Бионтех всъщност има съвсем друга посока на изследванията: РНК лечения на рак. Затова имаха ноухау за РНК ваксини. И ще продължат с ускорени темпове да се развиват. Нека Пфайзер са в устите на всички. :) Между другото, това е ВТОРАТА милиардна компания на собствениците на Бионтех. :)
10
31
 
4
 
! Отговори
Запозната преди 2 години
Заслужават си парите. Спасиха ни от смърт! Цялото семейство сме с бустерни дози ,но трябва още да купят да имаме. Добре,че още тогава г-н Борисов поръча.
9
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 ""Спутник" реализира печалба от 22 милиарда реблей." Спутник не може да реализира печалба и от 22 милиона рубли. На колохозниците всичко им работи на загуба.
8
1
 
27
 
! Отговори
Бурла преди 2 години
" Учените на Pfizer "продължават да наблюдават вируса Covid-19 и смятат, че е малко вероятно той да бъде напълно изкоренен в обозримо бъдеще" - казал шефа на Фаизер Алберт Бурла. Колко "сладка" за тях прогноза и май им се услажда. С тези милиарди могат да си позволят хиляди "стипендианти" които да им рекламират и налагат продукта, пък и да "подклаждат огъня да не загасне"....
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На практика "Пфайзер" няма нищо общо с разработката на ваксината. Тя е разработена от германският концерн "Бионтех". "Пфайзер" осигуряват заключителния етап от клиничните изпитания, подготвят необходимите документи и предоставят производствени мощности. Известно време за благоприличие наричаха ваксината "Пфайзер и Бионтех" и ... стига им толкова на "Бионтех".