Турция затвори небето си за руски самолети към Сирия

Това е най-мащабният "отговор" на Турция към Русия
23 апр 2022 21:32, Александър Попов
117
Турция затвори небето си за руски самолети към Сирия
Снимка: БГНЕС

Турция затвори въздушното си пространство за руски цивилни и военни самолети, летящи за Сирия. Това съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, предаде АФП.

Това е най-мащабният "отговор" на Турция към Русия заради инвазията й в Украйна. Анкара иначе поддържа тесни връзки с Москва, въпреки че е член на отбранителния алианс на НАТО.

"Затворихме въздушното пространство за руските военни самолети - и дори цивилни - летящи за Сирия. Мярката бе наложена през март и отложена до април", каза Чавушоглу, цитиран от турски медии.

Чавушоглу е съобщил решението на турските власти на руския си колега Сергей Лавров, който да го предаде на президента Владимир Путин.

„Един или два дни по-късно Русия върна отговор, че Путин е издал заповед и руски самолети няма да летят повече над турското въздушно пространство“, каза Чавушоглу пред турски репортери на борда на самолета си за Уругвай.

Забраната ще остане в сила за три месеца.

Русия не коментира мярката на Турция. Русия, заедно с Иран, беше решаващ поддръжник на сирийския президент Башар ал Асад по време на гражданската война в Сирия. Турция подкрепи сирийските бунтовници по време на конфликта.

Отношенията на Анкара с Москва за кратко се влошиха, след като Турция свали руски боен самолет близо до турско-сирийската граница през 2015 г.

Към момента Турция се опитва да посредничи за прекратяване на огъня в Украйна. Сега Анкара се опитва да организира среща на върха в Истанбул между Путин и украинския президент Володимир Зеленски, въпреки че Чавушоглу призна, че перспективите за подобни преговори в този момент остават неясни./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 88 - То затпова НИКОЙ НЕ вярва на Бг медии ! Ние освен да крадем и лъжем за нищо друго не ни бива и затова всеки ни гледа с презрение - най-вече "приятелите " !
63
1
 
3
 
! Отговори
истината преди 2 години
До Анонимен 79После да не квичиш,че пак ще има " присъствие" !
62
15
 
8
 
! Отговори
Турчина преди 2 години
Слава на Украйна! Крим е татарски!
61
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста променена информация. Оригинала е, че след съгласуване с Москва ще прекратят полетите превозващи военни и оръжие към Сирия след три месеца. Явно са се разбрали руснаците да оставят турците да превземат района спокойно. Друга липсваща новина е, че Турция утроява пътническите полото до Русия с цел привличането на повече туристи.
60
9
 
11
 
! Отговори
Ами, да... преди 2 години
СЕГА е момента да резнат гушката на АСАД. ХАХАХААА.....
59
11
 
15
 
! Отговори
До 73 Анонимен преди 2 години
С толкова много "приятели", които има Империята на злото се задава и нейния край. Япония чака разрешение на въпроса с Курилските острови. Китай търси земи за своето 2 милиардно население. Изхода от войната в Сирия е неясен. Да не говорим за Европа - Полша, Финландия, Чехия, Словакия, Прибалтика - те изпитват огромно "приятелство" към руския деспотизъм.
58
9
 
17
 
! Отговори
натовски джендър преди 2 години
Турция не разбра ли че Путин няма да преговаря с Зеленски който е кукала на запада или си търсят реклам а
57
9
 
9
 
! Отговори
до 73 преди 2 години
Идва ред на Молдова, защото ние сме нерешителни. Хубаво е че демократичния свят този път е решил да приключи с Империята на злото, която има толкова много "приятели". Япония очаква разрешение на въпроса с Курилските острови. Китай търси територия за своето 2 милиардно население. Не се знае кой ще победи в Сирия. Да не говорим за "приятелския кръг" в Европа - Полша, Чехия, Словакия, Финландия, Прибалтика. Скоро ще видим края на Империята на злото. Лошо за джуджето
56
10
 
2
 
! Отговори
Kostas Linke преди 2 години
В Ирак , на 46 киллометриа от Багдад , стоят оцелели и до днес най-голямата Гръцка Арка , построена от Генерала на Александрос Мегас-- Селевкос Никатор Велики ! Багдад е късно създаден град от Новите Исмямски *** Арабите Абасиди , през 8 век : 726 година , и е пълно копиране на Еллинската Столица на Селевкидите , и после и на Нова Сасанида Персия ---- Чисто Гръцкият Създаден и Основан град ::: КТЕСИФОН (КТЕЗИФОН) !.. Гърция има Изконни Права във Ирак , а също и навсякъде от Тунис до Непал !
55
2
 
13
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 2 години
Добре ли разбрах, че земите на Сирия и Ирак били исконни турски територии? Истопията не свидетелства ли, че на земите на Сирия и Ирак, Дамаск и Багдад са възникнали най-древните цивилизации на планетата - Шумер, Вавилон, а многобройните и разнообразни тюркоезични племена, дошли от пустинята на днешна Туркмения, са завладяли тези земи през 14 век?
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отношенията на Анкара с Москва за кратко се влошиха, след като Турция свали руски боен самолет близо до турско-сирийската граница през 2015 г., но рязко и дългосрочно се подобриха след опита за военен преврат срещу Ердоган на 15.08.2016 г.
53
2
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До Анонимен- "Спират полетите, защото руснаците карат сирийски и либийски наемници в Украйна"-- Туй кой ти го каза? Линк? Или лъжеш! Аз пък прочетох че Турция прави специална операция там срещу кюрдите и не иска Русия да им се бърка там.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра новина....
51
3
 
24
 
! Отговори
История даге преди 2 години
До АнонименНяколко години след освобождението на България превзехме Одрин ,но тогава бяхме отгледани от Османците и бяхме втората по численост и една горда нация в Османската империя а, турците бяка 3,5 милион ,българите 3милиона ,арабите 2 гърци и арменци 2,5м. ...Сега българите сме 7 милиона , а турците 90м... През 1916г България беше двойно по голяма по площ от сега Вижте карти от 1916,17,18г ,но братята сърби,гърци,руминци с позволението на Русия и Англия ни взеха 51% от земите...
50
13
 
17
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 2 години
Класика! Хитрият диктатор Ердоган, който не се води от никакви морални хуманистки дилеми, просто показва на вова, че е претеглил добре положението, и застава натам където му клати феса. Плюс това явно от самозабрава, вова позабрави тънкият момент, че султан Ердоган си има съвсем други планове за Сирия. А и, че Турция е член на НАТО. вова в този бункер плъхясва, девети наближава, бункерът се затяга.
49
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега не спираха сорийците а турците пращаха байрактар. Явно целта е да затъне руската армия по-дълго и да я унищожат.
48
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Турция е много лесна за превземане. От запад България и Гърция, от юг и изток пустините и от север Русия и няма къде да се измъкне.
47
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 74 Израел и НАТО дадоха дронове на турците
46
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До паралелепипед Електрониката може да бъде парализирана и Фките блокират и не може и да запалят и падат. По-интересна е военната "операция" на Турция срещу кюрдите в Ирак, където има големи залежи на газ и Турция се опитва да ги помпи и пренася към ЕС и НАТО ако Русия иска рубли.
45
5
 
14
 
! Отговори
паралелепипед преди 2 години
До Анонимен 74 - F-ките са невероятно снарядени с модерна и съвременна електроника и оръжия. Руските съветски самальоти са слепи и стават лесна плячка на Фантомите. Съветските самальоти са били тотално унищожени по време на "6 дневната война". напиши в тубата History Channel Battlefield Detectives Israel's Six Day War 1 и зяпай документалистиката.