Основният проблем в курортите - липса на квалифицирани кадри

От бранша очакват силен зимен сезон
64
Основният проблем в курортите - липса на квалифицирани кадри
Снимка: БГНЕС

С наближаването на зимата започна подготовката на хотелите в Банско за предстоящия сезон. За първа година след пандемията от бранша очакват да се върнат на нивата на посещаемост от 2019 г. Проблем обаче срещат при намирането на квалифициран персонал, който да обслужва гостите.

Глад на кадри се наблюдава в Банско преди началото на зимния сезон. Според хотелиери изключително трудно се намират готвачи, сервитьори и камериери. Много малко са и младите хора, които желаят да започнат работа в сектора. Освен, че искат високи възнаграждения кандидатите често нямат нужния опит или квалификация, споделят от бранша. След несигурността, породена от пандемията, голяма част от дългогодишните служители с опит са напуснали хотелите, в които са работили и са ги заменили с други професии, като много от тях са се насочили към преподаването.

В зимния курорт Банско вече започнаха ранните записвания за ваканции през зимата. На прага на зимния сезон обаче хотелиери отново трудно намират обслужващ персонал. Докато за младите водещо е заплащането, за по-възрастните на първо място са условията на труд. Боби е готвач с 20-годишен опит и вече месец търси работа.
"Финансовата страна е на последно място. Първо поставям въпроса дали ще се срещнат интересите, дали това, което очакват от вас работодателите, вие може да го дадете на работодателите и тогава вече", казва Боби пред БНТ.
Често очакванията на работодатели и търсещи работа се разминават.

"Миналата зима дойде момче, което не говори английски, не познава хотелски софтуери, предложихме му 1200 лв. чиста заплата, с осигуровка на пълната, което е на 1600 лв. и то ни каза, че това е смешна заплата за Банско", обясни Мая Бистрина - пълномощник на управителите в хотел.

В Банско има и много украински граждани, които също търсят работа. Проблем обаче е езиковата бариера. Денис Елкин е един от тях.

"Мога да правя много неща, разбирам от електричество, техника, като инженер, мога да работя и като шофьор, завършил съм в Украйна. Не знам обаче дали ще признаят обучението ми в България, малко ми е трудно с езика", казва Денис Елкин.

В сектора най-остър е дефицитът на млади кадри, основно готвачи и сервитьори.

"Предимно търсим персонал, който да е готов да започне работа, за да няма дълго време обучаване, после ако това не е неговото да прекъсва и после пак да започваме наново", каза Мехмед Реджепов - хотелиер.

"Проблем е, че отиват и работят два, три месеца в чужбина, идват, получават големите борси и не желаят да работят в България или идват и искат да работят без договори", каза още Мая Бистрина.

Тази година почивката в ски-курорта ще ни струва с 20 процента повече заради инфлацията и повишените цени на отоплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: персоналкурортБанско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
25
 
! Отговори
Главчо преди 1 година
Хотелиерите на кое казват големи заплати? На 1600 лева така ли?Не познавал софтуера това и онова. Ако му направите обучение и му давате 2000 лв. сигурно ще приеме да работи и догодина пак ще дойде, но 2000 лв. е голяма заплата според тях.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да търсят от Африка, ама то и май и те минават от тук само транзит.
21
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми да, квалифицираните отдавна напуснаха територията,останаха само бизнесмени и програмисти.
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е същото положение по морето. 2 дена изтраях тая година. Някви пици, дюнери, катми, бургери... Счупих си краката да намеря къде правят рибена чорба. Да няма рибена чорба на морето... И това доживях да видя. Но после видях и самата чорба. Филе, което беше останало явно от скарата + кубче бульон и 2-3 там зеленчука. Е... да извинявате. Ама няма да видите повече и стотинка от моите пари. Пица с луканка? Сериозно ли? Пица с ... грах! Абе, някой италианец ще ви изпотрепе за това кощунство.
19
0
 
22
 
! Отговори
Паскуал Тонеff преди 1 година
Бaньo - хотелиер! Пази Боже!
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да започнат да плащат както трябва, тогава кадрите ще дойдат. Каква е тази заплата 1200 лв?! Поне от 2000 лв. трябва да започват. Тия май са забравили, че сме 2022 год., а не 2015 год.
17
2
 
22
 
! Отговори
Някой преди 1 година
"Те ми плащат, колкото да не умра от глад, аз работя, колкото да не заспя!" Това е положението в този бранш!
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия в Банско си мислят, че са някъде в Алпите и всяка барака е с поне 5 звезди, а те са вече хотелиери. Или да купуваш от Метро полуфабрикати, после да ги вадиш от фризера те прави готвач. Хотелиерство и ресторантьорство се учат 5 години в университет, бе налъми нагли. Че то в затвора сигурно готвят по-вкусно, защото а е сгафил готвачът, а е станал на кайма. И какво излиза? Ден година храни. Дали тоя турист ще се върне пак точно при тебе и твоята барака? Или ще иде до Алпите за същите пари?
15
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами в интерес на истината -1200 лв чисти за готвач е малка заплати. Бас ловя, че работното време ще е и повече от 40 часа на седмица.Ами прекалявате - дайте 2500-3000 лева чисти за готвач на 40 часова работна седмица и ще дойдат опитни и качествени хора.Просто е, свикнали сте да експлоатирате хората от вече 30 години и го смятате за нормално вече.Е не е нормално.
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече му смущава, че все още намират персонал с тези мизерни заплати. Хора, имайте някакво самоуважение! Свят широк, щом някъде ви тормозят - сменяте града, държавата, континента. Пълен бойкот на експлоатацията, иначе оправия няма.
13
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато имаше квалифицирани кадри ги лъжехте мамихте не им плащахте не ги осигурявахте извършвахте 33 години данъчни престъпления на гърба на кадрите а държавата се правеше на сляпа и улава! Сега ревете че нямало квалифициран персонал ! Ми грабвайте парцала запретвайте ръкавите и почвайте вие робовладелците да се трудите да видите как се изкарват парите
12
2
 
17
 
! Отговори
клиент преди 1 година
качеството вече е нула почти навсякъде, обслужването се е влошило поне три пъти в последните пет години. Съседните държави са с поне 20г. пред нас, добре че повечето хора в бг са *** и не говорят чужди езици и искат не искат посещават бг курортите, румънците даже вече минават транзит. Но като цяло големия проблем, който ще се решава все по трудно и за който не се говори, е липсата на сняг.
11
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е проблема в липсата на кадри! Проблема е в липсата на адекватно европейско заплащане. Не можеш да плащаш 5 лв (2.50 евро) на час и да искаш да имаш квалифициран персонал
10
1
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Ами като сте на принципа"ден година храни".Я оня с офертата за 11000 за Нова година да каже ,колко плаща на персонала.
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В чужбина 40% от печалбата се дава за заплати. В България дали има и 10%...
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основния проблем е че не дават пари а заплатите са африкански на фина на европейски цени и европейски труд . Не ме няма кадри . Кадри има ,просто няма как един супер квалифициран управител на ресторант да взима 1600-1800 лв колкото горе долу взима един сервитьор . Примерно !!
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За толкова пари няма да намерите.
6
1
 
37
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Липса на хора, дето да искат да правят чудеса от храброст за без пари.
5
1
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
В природата винаги има баланс и е закономерно. Когато има дисбаланс тя се стреми да възстанови баланса. Бързи пари за сметка на другите е такъв дисбаланс. Ако правеха бизнес устойчиво, нямаше да имат проблеми, а добре платени доволни квалифицирани служители. А сега имат неквалифицирани хора които искат достойно заплащане.
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са много големи наглеци и хотелиери и рестьорантьори. Вдигнаха навсякъде безбожно цените , гледат да дават мизерни заплати на персонала. Алчните гърла са много.