Безсънна нощ в Турция: Две земетресения от 6,4 и 5,8 по Рихтер и 20 вторични труса

Загинали са 3 души, а над 200 са ранени
Обновена: 21 фев 2023 07:12 | 21 фев 2023 07:00, Нели Христова
56
Безсънна нощ в Турция: Две земетресения от 6,4 и 5,8 по Рихтер и 20 вторични труса
Снимка: БГНЕС

Най-малко трима души загинаха, а 213 бяха ранени в Турция след поредните земетресения в провинция Хатай, съобщи тази вечер турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от ДПА. Министърът предупреди хората да не влизат в сградите и добави, че досега са регистрирани 26 вторични труса.

Първото земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер е регистрирано днес в 20.04 часа местно време (19.04 часа българско време) с епицентър в Дефне, окръг Хатай, Южна Турция, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Според АФАД трусът е бил на дълбочина 16,7 километра. Усетен е в много съседни окръзи, както и в Сирия и Ливан. Има данни за разрушения, посочва канал Хабертюрк, цитиран от ТАСС.

Земетръсът е предизвикал паника по улиците, отбелязва Анадолската агенция.

Друго земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер е регистрирано в 20.07 часа местно време с епицентър в Самандаг, окръг Хатай, а дълбочината му е била 7 километра.

Ройтерс съобщи за земетресение с магнитуд 6,3 в района на Антакия, Южна Турция, позовавайки се на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Според очевидци има пострадали сгради, съобщи БТА.

Вицепрезидентът Фуат Октай заяви в публикация в социалните мрежи, че властите проверяват съобщенията за възможни разрушения в окръг Хатай и призова гражданите да стоят далеч от повредени сгради.

АФАД също така посочи, че е важно гражданите да стоят далеч от крайбрежието като предпазна мярка срещу риска от покачване на морското равнище с до 50 см.

Ройтерс се позовава на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), според който първият трус е бил с магнитуд 6,3 по Рихтер и на дълбочина 2 километра. Земетресението усетено в Турция, Сирия, Египет и Ливан.

Турски спасителни екипи обикалят и проверяват състоянието на жителите на Антакия, окръг Хатай, посочва агенцията.

Според свидетели на Ройтерс има засегнати сгради в централните части на града. "Мислех, че земята ще се разцепи под краката ми", каза Муна Ал Омар, местна жителка, което е била на палатка в парк в централната част на Антакия, когато е станало земетресението. Разплакана и държаща 7-годишния си син на ръце, тя попита дали следва още един вторичен трус.

 Най-малко 42 души са били ранени в новите земетресения, разтърсили по-рано днес Турция и усетени силно и в Сирия, предаде часове по-късно ДПА.

Трусовете са предизвикали паника и хора са скачали от прозорците, балконите и покривите на къщите си в райони под бунтовнически контрол в Северозападна Сирия.

Има пострадали и от паднали керемиди и тухли в Калкин, Харем, Идлиб, Кирбет ал Джул, в селски райони край Алепо, казва сирийският Център за наблюдение на човешките права.

Пострадали има и в Хама, в Централна Сирия, а трусовете бяха усетени дори и в района на Дамаск, където хора са излезли по улиците на столицата.

Трусовете бяха усетени и в Ливан и Египет.

Същевременно кметът на Хатай Лютфю Шаваш съобщи, че осем души са били ранени там от двата труса, станали днес. Новината потвърди и турският вицепрезидент Фуат Октай.

А според турската телевизия "Си Ен Ен тюрк" една жена дори е загинала в град Самандаг, в провинция Хатай. Четирима души пък са били затрупани там.

Докъм 22 ч. са усетени 20 вторични труса след двата силни труса с магнитуд 6,4 и 5,8.

Междувременно над 16 800 сирийски бежанци в Турция, изгубили домовете си в катастрофалните трусове от 6 февруари, получиха разрешение да се върнат временно в Сирия, предаде ДПА.

Трусовете от 6 февруари отнеха живота на над 47 000 души в Турция и в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
3
 
! Отговори
Една причина! преди 1 година
Когато Господ разлюлява Земята някъде-има защо! Ще попитате-защо? Защо ли? Защото в Турция избиват християни и това е една от най-нетолерантните спрямо християнството държава. С цялата си мерзост и наглост стигнаха дотам, че превърнаха един от най-старите християнски храмове- Света София в джамия! Смятате ли, че Господ е безразличен спрямо тази наглост? Когато Турция се покае и отново върне джамията в Християнски храм-може и да спрат заметресенията!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пратете гълъбчето на радев да отлети до там.. и без това няма работа.
37
12
 
8
 
! Отговори
Гадна Твар преди 1 година
Господ забавя, но не забравя!
36
17
 
8
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Малко им е на тия!!!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си купуват фургони и никога да не строят къщи в този район. Фургоните са най сигурното убежище при природни бедствия.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Минусите не са ти дадени заради..." - И още нещо от мен (от 37 засега). Къде съм написал, че Турция няма да ни помогне ако се наложи, че да ми слагаш минус за това? Реагирах на думите, че след 1878-а не сме видяли лошо от Турция. Измествай темата колкото си искаш, но е факт, че сложилите минусите нямат знания дори и за 6-ти клас, защото за Балканската война се учи тогава. Едно е да напишеш "Турция ще ни помогне ако се наложи", а друго "не сме видяли лошо от Турция след 1878-а". Има разлика...
33
2
 
13
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Една много голяма, и множество по-малки църкви поруга Ердоган ! Очакват се още трусове, и големи промени по върховете !
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Минусите не са ти дадени заради историческите ти познания, а за изразяването им в неподходящ момент. Но ако искаш да си чешеш егото, тук си анонимен, няма смисъл да показваш колко е неграмотен друг и колко си грамотен ти. Коя ще е първата държава, която ще се отзове при бедствие в България?" - Коментарът ми по-долу беше относно написаното, че след 1878-а не сме видяли лошо от Турция. Ами Балканската? Няма общо с това, кой какво щял да направи ако станело не знам си какво. Не съм врачка. А ти?
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен-Ще е само Турция и никоя друга. Дано да не се наложи на практика да видим, че съм прав.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34"Коя ще е първата държава, която ще се отзове при бедствие в България?" Никоя.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Някой ми е сложил минусче. Явно този някой не е чувал за Балканската война. Няма нищо. Все пак не всички имат средно образование" . Минусите не са ти дадени заради историческите ти познания, а за изразяването им в неподходящ момент. Но ако искаш да си чешеш егото, тук си анонимен, няма смисъл да показваш колко е неграмотен друг и колко си грамотен ти. Коя ще е първата държава, която ще се отзове при бедствие в България?
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еббаваш ли се с Руската Федерация те удрят земетресения, урагани като Катрина и всякви злини божии....... ама ти пак се прави на отворен де ... хехе
27
0
 
12
 
! Отговори
В Турция преди 1 година
изгинаха повече хора отколкото в Украйна - няма ли най-сетне Байдън да отиде да се попрегръща с Ердоган!? Пък и Кристалинка?
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция се отдалечава от Европа . Скоро ще е съседна държава на Япония .
25
1
 
7
 
! Отговори
ПОЛИТИК преди 1 година
БАЙ ДЖО ЩЕ ХВЪРЛИ ЕДНО ОКО ОТДАЛЕЧКО И ОТВИСОЧКО, СПОКО
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""какво лошо сме видели от нашите съседи след руско-турската война?" - Това, че не познаваш историята не е чужд, а само твой проблем. Поне не показвай публично, че ти липсват разни познания по разни теми, защото се излагаш." - Някой ми е сложил минусче. Явно този някой не е чувал за Балканската война. Няма нищо. Все пак не всички имат средно образование.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност голяма част от вината е в корупцията в строителството. Ердоган е отговорен,че не е имало контрол,а и принципно да се строи по този начин върху разлом си е престъпление. Казаха,че периодично в Турция се дават амнистии на строителни фирми уличени в корупция!Не знам какво оправдание би могло да има за Ердоган,който е допуснал тази корупция. Отделно е въпросът с бежанците,които Турция е приела,сега ще опитат да ги прогонят на някъде,а средствата за тях ще пренасочат към пострадалите
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"какво лошо сме видели от нашите съседи след руско-турската война?" - Това, че не познаваш историята не е чужд, а само твой проблем. Поне не показвай публично, че ти липсват разни познания по разни теми, защото се излагаш.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Междувременно над 16 800 сирийски бежанци в Турция, изгубили домовете си в катастрофалните трусове от 6 февруари, получиха разрешение да се върнат временно в Сирия" - Значи на тези "бежанци" някой им забранява да се върнат в Сирия, така ли? Сега кой им е позволил да се върнат там? Турция? Значи Турция е накарала тези хора да станат "бежанци" и сега им е позволила повече да не са "бежанци". Ако сами са избягали от Сирия, заради Асад, мислите ли че ще искат да се върнат доброволно там?
20
4
 
17
 
! Отговори
Див Петел преди 1 година
Който се радва на чуждо нещастие, пък било то нещастие на врага му, той е бездушен човек и кармата ще го застигне рано или късно. Може да не помагате, но поне не се подигравайте с тези страдащи хора. Това би било напълно достатъчно.