Въпреки инфлацията българинът пазарувал повече

Ръст от 2% на търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия
29
Въпреки инфлацията българинът пазарувал повече
Снимка: Pixabay

През февруари 2023 г. е отчетено понижение на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.8%, докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали  и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава увеличение съответно с 1.2 и с 0.7%, съобщи НСИ.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали намаление е регистрирано при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 4.3%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.4%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 1.1%. Нарастване на оборота се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.4%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.1%.

През февруари 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7.3%, търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.9%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия с 2.0%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали съществен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 54.2%. Намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - със 7.0%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 4.2%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: търговияхраниНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, парите в обръщение са тези, които ще премахнат инфлацията и кризата и производството ще се стабилизира. Само така.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарния принцип е, че тъговеца иска постоянен размер на печалбата, т.е. при по-ниско потребление, цените се вдигат, което наблюдаваме в последно време. Това за търсенето и предлагането е за наивници и работи само при определени условия.
25
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
но като стана дума:...-Така и не можах да си обясня следния ФАКТ:..-ПРЕПЪЛНЕНИ магазини има през двадесетина метра..Отрупани със стока...Цените ВИСОКИ,а купувачите-по малко...Та :..-Какво стана с прехваления принцип на "Свободната търговия" "Търсенето определя предлагането+?..Наблюдавам точно обратното:-МАСИРАНО ПРЕДЛАГАНЕ,а търсенето - ниско..И никой не сваля цени,а точно обратното-повишава ги всеки ден...Ега ти застреляния "Пазарен механизъм" !
24
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
отдавна е известно,че стресът,страхът и несигурността ПОДТИКВАТ човека към повишено пазаруване...Нещо повече:-Самите психолози препоръчват на изпадналите в депресия:..-"Излезте и пазарувайте!"..
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпанарщината в действие,оборотът се вдигнал с някакви си мижави 3-4% и на база това някой умньо направил заключение,че българинът увеличил своето потребление,ами 50-те процента инфлация къде я забравихте бре?
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бира и цигари.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи има яко намаление на потреблението според тези данни. При по-високите цени, ако се запази същото потребление в натура, в пари увеличението ще е колкото инфлацията. Грубо потреблението е спаднало с 14% в натурално изражение спрямо същия месец преди една година и е спаднало с около 3% спрямо предходния месец.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарувам по- малко. Без глезотии и пак не стигат. Забогатяха медиците от откраднатото, както и Батинков.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи е забогатял.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези стакмисти от НСИ да си изгорят купените дипломи. При тази инфлация от над 20% и да ми говориш за повишен оборот с 2% някак... не са точни сметките . Гледайте количествените, а не валутни обеми. Направете и визуална проверка на терен и вижте, че се купува хляб, мляко, малко сирене , леща и евтин алкохол. Преди две години в кошницата имаше и вносен алкохол, месо и слайс със сьомга. Народа му остана само да пие от отчаяние и безсилие.
17
0
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Това е долна лъжа. При официален ръст на инфлацията около 30% и ръст на търговията с 2%, означава, че пазаруваме една четвърт по-малко в продукти. Сметката е елементарна. А негативната тенденция ще се задълбочава.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората разбраха, че така или иначе няма как да събират бели пари за черни дни, тъй като през последните 2г.дните им са черни. Харчат днес, утре не се знае какво ще е. Или накратко вече живеят ден за ден..Тъжно, но факт.
15
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не знам кой е "българинът", когото визирате. Аз помня какво пазарувах преди две години и като цяло не гледах промоции и това дали нещо ми трябва спешно или не. Просто купувах. Сега купувам само необходимите неща и гледам да са на промоции и пак плащам повече.
14
0
 
15
 
! Отговори
ръст преди 1 година
Не пазарува повече а плаща повече.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарастване на оборота със смешните 2-10 процента на годишна база при отчетена над 50 процента инфлация за същият период,не е повод за радост а за рев!
12
0
 
12
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Разбира се, че ще пазарува. Защото това, което купи днес , утре ще е със сигурност по- скъпо.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядене и пиене , и всичко става по-евтино , никаква работа , доказаное през вековете !
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е по-скъпо и оборотът расте, стоките струват повече, значи, като количество са продадени по-малко.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е така, значи всичко е точно. Нека кашкавалът стане 100 лева!
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, търговчето, ти знаеш ли колко много пари имам аз? Ти знаеш ли колко съм богат, бе, посеррко. Ти ли ще ме спреш да пазарувам? Аз колкото пари имам, ти толкова надценка нямаш. Виж за кои партии гласувам аз, богатият. Не съм от онези 225 хиляди бедняци. Ще ти изкупя магазина до голо и ще те фалирам.