Слагат край на самопровъзгласилата се Република Нагорни Карабах

Над половината от арменците в областта вече са отишли в Армения
28 сеп 2023 13:10, Елка Василева
184
Слагат край на самопровъзгласилата се Република Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Провъзгласената от арменските сепаратисти в областта Нагорни Карабах Република Арцах ще спре да съществува, считано от 1 януари 2024 г., обявиха днес нейните ръководители. С указ те разпуснаха всички създадени от тях институции.

Ръководителят на непризнатата от международната общност република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на съществуването й. „Решението за ликвидиране на републиката е взето във връзка със създалата се трудна военна и политическа ситуация, въз основа на приоритета за гарантиране на физическата сигурност и жизнените интереси на народа на Арцах",се казва в изявление.

Още по темата
Това стана след обявената от азербайджанския президент Илхам Алиев "антитерористична операция" в Нагорни Карабах, след края на която Баку обяви плановете си да интегрира арменците в региона в Азербайджан.

Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху областта Нагорни Карабах, която е международно призната част от неговата територия, но е населена преобладаващо с етнически арменци.

Азербайджанският президент Илхам Алиев посети Нагорни Карабах за първи път, откакто страната му си върна изцяло контрола върху областта след мълниеносна военна операция миналата седмица, предаде Ройтерс.

Алиев е инспектирал строителен обект в град Джабраил, съобщиха днес от пресслужбата му. В комюникето не се уточнява кога точно е била осъществена визитата.

През последните дни повече от половината от 120-те хиляди арменски жители на Нагорни Карабах са отишли в Армения. Над 68 300 бежанци вече са пристигнали в страната по най-нови данни на арменското правителство, цитирани от Ройтерс.

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че в близките дни в Нагорни Карабах няма да остане арменско население.  "Анализите показват, че в близките дни в Нагорни Карабах няма да останат повече арменци. Това е пряка акция на етническо прочистване и депортация, за която отдавна предупреждаваме международната общност", заяви Никол Пашинян на правителствено заседание, цитиран от ТАСС.

Вчера Азербайджан каза, че при мълниеносната офанзива са били убити 193 негови граждани, а по-рано арменските сепаратисти в областта съобщиха за 213 загинали.

Повече от 100 души остават в неизвестност в Нагорни Карабах след експлозията в склад за гориво, щурмуван от местни жители в понеделник вечерта в разгара на изселването към Армения, посочва АФП, цитирана от БТА. До момента е потвърдена гибелта на 68 човека. Ранени бяха 290 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 58 преди 1 година
Защото турците и азерите ще набучат раснячетата на кол и пуйлото няма какво да направи по въпроса, а родните друзя нека се изхвърлят като *** на мокър пясък колко вялика и магучея страна е матушката.
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
арменците взеха да се заиграват с американците, майдани разни, цветни неща - пък сега реват, че руснаците не ги пазят. За Русия истинския партньор е Азербайджан, и вероятно са сключили някаква сделка - познават се отдавна, не се съмнявайте в това!
60
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Путин защо не влезе във война с Азербайджан да се бие за Армения, нали бил много мощна Русия, къде и мощта, а?
59
9
 
12
 
! Отговори
Сът преди 1 година
Сега русофилите им пуснаха опорката,че Армения се съюзила със САЩ и видиш ли ти затова Русия не се намесила хахахах. И жалkapuте веснага клъвнаха.
58
7
 
9
 
! Отговори
Жиктак преди 1 година
Южен кавказ е порденото място където расиюшка вече не е пее в хора. При предния конфликт азерите им свалиха хеликоптер, сега опаткаха 5 солдатика, но пуйлото има безмозъчно пушечно месо в излишък.
57
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че Украйна излезе от СССР и сега е модерна развита страна която набива човката на Русия. В СССР беше голяма мизерия.
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луксозна къща с басейн в LA за Пашинян и семейството му. Пашинян подписа че Нагорни Карабах е част от Азербайджан. Честито на печелившите! Същото ги чака и нашите хубавци от Киро и компания.
55
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Русия защо не влезе да се бие за интересите на Армения, а?
54
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Дрън, Украйна има значително по-светло бъдеще отколкото България. Заради войната украинският народ в огромното си мнозинство се сплоти и скъса с бремето на соца. Като свърши тази война ще дръпнат мощно напред. За сметка на това България е изкючително разделена държава където съжителството на русофили и русофоби става все по-сложно. русия няма никакъв шанс за анексия на Украйна. Дори при разгром над украинската армия, след това няма да могат да се справят с партизаните на такава територия.
53
10
 
1
 
! Отговори
Православието преди 1 година
Е за лузъри
52
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добър ход на Алиев. Сега на ход е Ердоган да си вземе турската част от Армения.
51
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми, Армения предаде православието си на САЩ, това стана. Забрани руският език и събори руските паметници. И сега какво очаква от Русия?
50
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американската марионетка Пашинян още преди месеци подписа, че Нагорни Карабах е Азербайджан, а сега обвинява Русия, че не искала да се бие за интересите на Армения.
49
5
 
3
 
! Отговори
Плашинян преди 1 година
43 Само Да не сложат край на една друга самопровъзгласила се република с мога продажни русо фили с дърта сънетска техника и много комунисти които я разграбиха а тарода и живее в някакъв ад и мизерия
48
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
37, ми да вземем да изселим турците от България, а? Какво ше кажеш? Много тъъпа логика имаш.
47
4
 
4
 
! Отговори
Безимен. преди 1 година
До История. Ми така де скоро и в Европейският ЕССР същото ще стане събраха народи разни и почнаха да команват ! 5 райх.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Дрън 43 Кога??? След 3 дни ли??? хахахаха
45
7
 
9
 
! Отговори
any преди 1 година
Много добра операция на Турция в изключително подходящ момент. Не случайно са имали импеерия 600 год. Нещо с което ФАЩ, няма как да се похвалят.
44
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХИЧО Ловя бас, че когато чеченци и татарстанци убиват християни украинци в Украйна за теб това е напълно оправдано.
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХИЧО - Трева не знам, но затова пък никнат такива, като теб.