Северна Корея струпва войски по границата с Юга

Страната ще продължи да изстрелва сателити
27 ное 2023 08:38, Александър Попов
40
Северна Корея струпва войски по границата с Юга
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея предупреди, че ще продължи да упражнява суверенните си права, включително чрез изстрелване на сателити, докато нейни войски възстановяват някои разрушени охранителни постове по границата с Южна Корея, предаде Ройтерс.

Министерството на външните работи на КНДР заяви, че изстрелването на разузнавателен спътник миналата седмица е било продиктувано от необходимостта да се наблюдават САЩ и техните съюзници, съобщи държавната медия КЦТА.

"Това е законен и справедлив начин за страната да упражнява правото си на защита", да даде отговор на военните действия на САЩ и техните привърженици, както и да ги следи, се казва в статията на водещата севернокорейска медия.

Притежаващата ядрено оръжие страна изстреля шпионски спътник във вторник, като заяви, че той успешно е навлязъл в орбита и предава снимки. Южнокорейски представители на силите за отбрана и анализатори заявиха, че възможностите му не са били проверени от независим източник.

Изстрелването накара Сеул да преустанови действието на ключова клауза в междукорейското военно споразумение от 2018 г. и да възобнови въздушното наблюдение в близост до границата. Пхенян на свой ред заяви, че вече не е обвързан със споразумението и ще разположи оръжия по границата с Юга.

Позовавайки се на южнокорейски военни служители, южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че севернокорейски войници са били забелязани да връщат тежки оръжия на границата в демилитаризираната зона и да възстановяват охранителни постове, които двете страни разрушиха след споразумението за деескалация.

По оценки на Южна Корея Северът е имал около 160 охранителни поста по демилитаризираната зона, а Югът - 60. Всяка от страните е разрушила по 11 от тях след подписаното през 2018 г. военно споразумение.

Говорител на южнокорейското министерство на отбраната отказа да потвърди тази информация./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Северна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хутите да обяснят на другаря Ким, че е безполезно да се репчи с кьопавите си ракети. Те изстреляха 6 броя балистични ракети съвместна направия на Иран и КНДР със спонстворството на Русия и всички изпадаха в Червено море на 1000км от Израел.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ТОНКИНСКИЯТ ЗАЛИВ E да, едва ли работиш в кравеферма. За там преполагам се изисква известна сръчност и мисловен процес!
33
1
 
2
 
! Отговори
ТОНКИНСКИЯТ ЗАЛИВ преди 6 месеца
До Анонимен 32 "До ТОНКИНСКИЯТ ЗАЛИВ Що бе, ти къде живееш?" __ ЖИВЕЯ В СЪЩАТА ДОЛИНА, НО НЕ РАБОТЯ В КРАВЕФЕРМА... ОСВОБОДИ НАПРЕЖЕНИЕТО - "ТРЕВАТА Е ЗЕЛЕНА,ВОДАТА Е СТУДЕНА..."
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ТОНКИНСКИЯТ ЗАЛИВ Що бе, ти къде живееш? Искам да кажа, къде се намира кравефермата в която работиш?
31
3
 
3
 
! Отговори
Circled White Star преди 6 месеца
След чaлмите/израел, коя юе бъде следващата невъзможна война която раша ще започне чрез прокси за да разсее "запада" от рашкия резил в украйна?... + ким/корея, - картофения цар/полша.
30
1
 
1
 
! Отговори
ТОНКИНСКИЯТ ЗАЛИВ преди 6 месеца
ПРОСТИ ИМ ГОСПОДИ ТОВА, ЧЕ СА ПРОСТИ И ПЪРВОСИГНАЛНИ - НЕ СА ВИНОВНИ ЧЕ ЖИВЕЯТ В ДОЛИНАТА НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРООСТААЦИИИ!!!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До Анонимен 28 Добре де. Ивинявай! Не си хомосексуалист, а гей! Така по-добре ли е?
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До До 8 Ти кога си бил за последно в СК и знаш как е? Е, разбирам омразата ти до някъде - там не харесват хомосексуалисти. Простено ти е!
27
5
 
2
 
! Отговори
До До 8 преди 6 месеца
"В цивилизованите страни не пускат просто така, както това се случва в Европа с "бежанците" !" - трябва наистина тотално да си изплискал легена за да нарече държава в която могат буквално да те убият ако не плачеш на годишината от смъртта на вожа или ако гледаш/слушаш западни филми и музика, цивилизована. Щото е много цивилизовано ако се опиташ да минеш през границата да те убият, а ако случайно успееш - да ти затворят цялото семейство в трудови лагери. Марш в цивилизованата СК бе, що си тук?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ТОНКИНСКИЯТ ЗАЛИВ Не мога да чета чужди мисли! Още по-малко несвързани като твоите. Пишеш, цитирам те буквално ,,ОМРАЗНИТЕ СЕВЕРНОКОРЕЙЦИ''. Така че не бягай от конкретни въпроси, опитвайки се да изместиш темата. И то като демонстрираш съмнителни познания по история. И кого се опитваш да впечатлиш използвайки английски думи? Това го остави за съселяните си, дето от паланката не са излизали! Аман от иженер Ga нев ци!
25
2
 
2
 
! Отговори
ТОНКИНСКИЯТ ЗАЛИВ преди 6 месеца
До Анонимен 21 "ДО ТОНКИНСКИЯТ ЗАЛИВ И какво лично на тебе са ти направили хората от СК?" __ АБСОЛЮТНО НИЩО, НО МЕ УЧУДВА ФАКТА, ЧЕ НЕ СХВАНА ПОСЛАНИЕТО - А ТО Е МНОГО ПРООСТО (VERY SIMPLE) - ПЪРВО: СЪБИТИЯТА В ТОНКИНСКИЯ ЗАЛИВ СА ПРЕЛЮДИЯТА КЪМ ВОЙНАТА ВЪВ ВИЕТНАМ, ВТОРО: ЧИЧКОТО САМ Е ИРОНИЧНО НАЗВАНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САЩ, ТРЕТО: КАКТО ВЪВ ВИЕТНАМ, ТАКА И В СК ВОЙНАТА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ САМО ЧИЧКОТО САМ, КАТО ЕДИН СЪВРЕМЕНЕН ГОЛИАТ ВЪЗПРАВИЛ СЕ СРЕЩУ ДРЕБНИЧКИЯТ ДАВИД - СК. КАКВО ТУК Е НЕЯСН
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 22 Те едни живеещи в пещери и обичащи козите неграмотници сритаха задниците на САЩ, та щели на Ким шамари да ударят! Сме6ник!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как върви контраофанзивата някой знае ли ?
22
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще плющят шамари по надутите бузки на председателя Ким. Атомното оръжие няма да му спести боя.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ТОНКИНСКИЯТ ЗАЛИВ И какво лично на тебе са ти направили хората от СК? Минали са нелегално границата ни и са се окачили на социалната ни система ли? Или са ни накарали да си затворим блоковете на АЕЦ и да унищажим селското си стопанство? Или ни карат да плащаме огромни вноски за членство в някакви съюзи? Или пък са ни корумпирали цялата правораздавателна система? Или някой от СК открадна парите от КТБ? Или Ким с български пари си купи къща в Барселона?
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 13Киртак непоръбен, заминавай там, да видиш колко е хубаво. За Интернет само ще мечтаеш, бая трева ще изпасеш!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До "Едва ли&quo Типично за ш0р0соид с нетрадиционна сексуална ориентация. От безсилна злоба пред фактите се преминава на лични обиди. И то анонимно - типично за страхливците! И да, факт - даже и едни македонци не ни броят за хора! За други да не говорим!
18
5
 
2
 
! Отговори
ТОНКИНСКИЯТ ЗАЛИВ преди 6 месеца
КОГА ЧИЧО САМ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ВОЙНАТА С ОМРАЗНИТЕ СЕВЕРНОКОРЕЙЦИ???...
17
6
 
8
 
! Отговори
До "Едва ли&quo преди 6 месеца
Писна ми от негативни псевдо мнения на инфантили, които се опитват да изграждат чувство на малоценност в обществото ни. Едноклетъчно тръгнало да определя качествата на българите и да дава оценки - ти самият не си българин, така че бегай у блатная!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е, всеки, който не е прилепен към разни демократични сороски организации, ще трябва с всички сили да се напинем да го изкараме агресор. Струпвали войски? Ще ги нападнат? Ще ги измъчват като в светата цивилизована инквизиция? Ще им изгорят книгите? Ще ги гилотинират по най-демократичен френски начин? Божиии, не ми се мисли какво могат да им сторят на южнокорейците, ако вземат пример от западните изтънчени начини да се разправят с неприятелите.