Орбан: Само Тръмп може да донесе мир в Украйна

Той го подкрепи за нов президентски мандат
58
Орбан: Само Тръмп може да донесе мир в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази своята подкрепа за връщането на дългогодишния си съюзник Доналд Тръмп в Белия дом, предаде Ройтерс.

Двамата се срещнаха във Флорида късно снощи.

Бившият президент на САЩ и малка група близки негови съветници разговаряха с унгарския премиер в резиденцията на Тръмп Мар а Лаго, казаха информирани източници пред телевизия Си Ен Ен.

Един от тях описа срещата като "социална" без дневен ред, а друг я нарече "приятелска".

Тръмп и Орбан са обсъдили "широк кръг въпроси, засягащи Унгария и САЩ, включително първостепенното значение на силните и сигурни граници за защита на суверенитета на всяка държава", се казва в изявление на предизборния щаб на вероятния кандидат на Републиканската партия на президентските избори в Съединените щати през ноември.

Унгарският премиер отдавна е в противоречие с партньорите си от Европейския съюз по редица проблеми, включително отказа му за изпращане оръжия за Украйна и поддържането на икономическите връзки с Москва, дори след като руските въоръжени сили нахлуха в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Орбан каза след срещата, че само завръщането на Тръмп в Белия дом може да донесе мир в Украйна.

"Имаме нужда от лидери в света, които са уважавани и могат донесе мир. Той е един от тях! Върни се и ни донеси мир, г-н президент!", написа Орбан в публикация в социалната мрежа "Екс".

Унгарският премиер, на когото се възхищават много консерватори в Съединените щати се възхищават заради твърдата му политика по отношение на имиграцията, подкрепата за семейството и гласната позиция в полза на националния суверенитет, каза на видеозапис, публикуван на страницата му във "Фейсбук", че по време на мандата на Тръмп от  2017 до 2021 г. е имало мир в Близкия изток, а също и в Украйна. Ако Тръмп беше преизбран през 2020 г., войната в Украйна нямаше да я има, изрази увереност той.

Орбан редовно влиза в спорове с ЕС заради антимигрантските си кампании и действия за поставяне на съдебната система, неправителствените организации и медиите в Унгария под плътен държавен контрол, които според критиците рушат демокрацията в страната.

Той се противопостави и на санкциите на ЕС срещу Русия, въпреки че досега не им е налагал вето, и блокира за известно време през декември решение на ЕС за предоставяне на нова помощ за Украйна, но в крайна сметка даде съгласието си в началото на тази година, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Kpaйнo вpeмe e, ga зacтъnвa!
26
8
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 2 месеца
Глу.пости. Това ще бъде руски мир бе, унгарски кре.тен.
25
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С маймуни не се спори, особено български. които знаят само да лижат чужди зад ни ци. Дръж дебела сопа на една ръка разстояние и щом си отворят ми риз ливи те натовски уста -- удряй яко !
24
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Русия няма да си промени целите заради него -- как ще спре войната" - Целите на Русия са, да предотврати влизането на Украйна в НАТО, автономия за Донбас итова е, ама като гледам, може и Одеса да бастисат. Единственото, ковто ги сшира в моемнта е това, че Украйан има напрактика неограничени финанси, за да води тази война, но и това върви към края си.
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп не е интересен, Русия няма да си промени целите заради него -- как ще спре войната? -- трябва да свали санкциите и върне запорираните активи на руските банки плюс компенсации за щетите. Не виждам как ще стане, без тези неща е измама и Русия не трябва да се връзва. тръмп не може да промени характера на американската външна политика относно разпалване на войни по света. Той е една залъгалка.
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствения начин да се спре войната в Украйна е да се премахне причината за нея. Т.е. путин. Та ако Тръмп смята така да я прекратява, то това е чудесно.
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тотален дисреспект....
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
разбойко борисов е национален предател номер едно -- вредителства вече 15 години и е нанесъл щети за милиарди, кога стадото ще се събуди ?
19
7
 
7
 
! Отговори
Trump#2024 преди 2 месеца
Прав е Орбан. Не само да спре воината в Украйна, ами и да навре всякакви лгбт деге нерати и при мати където им е мястото. Заедно с Русия трябва да се измете тая европе дерунгелска гн яс и да се изчисти обществото от този рак.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В българия е важно вкарването на предателите в затвора за кражби от бюджета и подаръци на украйна.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И двамата са за зоопарка!! Те мир няма да донесат, защото Путин иска да завладее целия свят и най-малко Европа!!
16
7
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Тръмп наистина може и най-вероятно ще спре войната в Украйна! Но начинът по който ще го направи едва ли ще се хареса и на украинците и на руснаците. Мисля че ще приложи сирийският сценарий-САЩ вземат каквото им трябва от Украйна и оставят останалото на Русия. Тоест, каквото завладее Путин до встъпването на Тръмп, това ще му остане и нито грам повече. Виж, ако случайно Байдън остане на поста, то Украйна ще бъде унищожена или ще има Трета световна.
15
11
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 2 месеца
След последната укра идват молдовци, прибалтийци, а после сме ние. Забравихте за 45 болшевишка окупация. Копеййки долнu
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бой до последната урка :)))
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп ще донесе руски мир в Украйна и ще ни спаси от дъмпинга на украинско жито.
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако САЩ спрат парите6, то ние ще плащаме за Украйна. Алтернативата е да ходим на война. Сега тази работа я вършат украинците. Ако някой има илюзиите, че рашисстите ще спрат, много се е объркал.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименИ АКО УНГАРИЯ НЕ ДАВА ПАРИ НА УКРАЙНА, ТРЪМП ЩЕ ВИКНЕ ОРБАН И ЩЕ ГО ИЗПЪРЖИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТОЛ
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТРЪМП АКО СПРЕ ПАРИТЕ ЗА УКРАЙНА, УНГАРИЯ ЩЕ ДАВА ПАРИ НА УКРАЙНА..
9
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Гиб МелсънУНГАРИЯ Е КОНЦЛАГЕР ОРБАН Е ФАШИСТ
8
8
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Унгария е Държава! Имат собствена политика! А ние имаме един Винету, един объркан химик академик и Делян Магнитски корумпето.