Милиардер, обявен за мъртъв през 2012 г., живее в Москва с любовницата си?

Карл-Ериван Хауб изчезна в Алпите през 2018 година
18 апр 2024 19:00, Нели Христова
40
Милиардер, обявен за мъртъв през 2012 г., живее в Москва с любовницата си?
Снимка: БГНЕС

Милиардер, за който отдавна се смяташе, че е загинал при инцидент на ски писта, всъщност може да е жив и да живее с по-млада жена в Москва, сочат нови доказателства.

Карл-Ериван Хауб, тогава 58-годишен, изчезна в Алпите на 7 април 2018 г. Той бе издирван в продължение на шест дни. Но така и не бе открита и следа от него. Той беше обявен за мъртъв от германски съд през 2021 г., според Seattle Times.

Сега обаче държавната прокуратура в Кьолн е започнала разследване по обвиненията, че братът на Хауб, Кристиан, е предоставил невярна информация, когато е казал, че няма информация, сочеща, че брат му все още може да е жив, обясни Daily Beast.

Разследването последва жалба от журналисти от телевизионния оператор RTL, които проучваха изчезването на Хауб, твърди изданието. Един от журналистите, разследващият репортер Лив фон Бьотихер, каза пред списание "Капитал", че е запозната със снимки, за които се твърди, че показват Хауб в Москва през 2021 г. - същата година, когато той е законно обявен за мъртъв.

"Доколкото знам, тези снимки са получени от името на Кристиан Хауб и двама вътрешни следователи, работещи за него, от израелско-американска компания, която е претърсила биометричната система за наблюдение в Москва за изображения на Карл-Ериван Хауб", обясни тя.

Съвпадението във външния вид между Хауб и лицето на изображенията е около 90%, според доклад на списание Stern от март 2023 г.

"Карл-Ериван Хауб имаше предполагаема любовница, с която той често разговаря по телефона преди изчезването си и която поддържа връзка с руската вътрешна тайна служба ФСБ", каза тя.

Въз основа на нейната информация, обясни Бьотихер, Кристиан Хауб е имал достъп до снимките, когато "е заявил под клетва пред Окръжния съд в Кьолн през май 2021 г., че няма "няма надеждни доказателства", че брат му е все още жив".

Бьотихер настоя, че има "сериозни доказателства, че Карл-Ериван Хауб може сам да е причинил изчезването си умишлено и че поне част от семейството му е знаела за това. Въпреки по-добрата си преценка, те са запазили това в тайна от Окръжния съд в Кьолн и публично."

Хауб е получил образование в Швейцария, бил е женен и е имал две деца по време на изчезването си.

Последните доказателства обаче сочат, че той може да има по-млада любовница в Русия, каза Боетихер пред "Капитал".

Слуховете за Хауб и предполагаемата му любовница Вероника Ермилова се разпространяват от около 2020 г.
, когато съпругата му Катрин публично спори с брат му дали да го обяви за законно мъртъв, съобщава Times.

Предполага се, че Хауб е звънял на номера на Ермилова 13 пъти три дни преди изчезването му, добавя Times, цитирайки RTL. Освен това се говори, че милиардерът е имал руски паспорт в допълнение към американското и германското си гражданство, пише изданието.

Имаше също спекулации, че милиони евро от средства на Tengelmann са били насочени към Русия между 2010 и 2015 г.

Хауб изчезна само един месец след смъртта на баща си Ериван Хауб.

Към момента на смъртта си по-възрастният Хауб е имал около 6,4 милиарда долара, според Forbes.

Боетихер посочи, че причината за изчезването на Карл-Ериван Хауб може да е свързана с бизнес отношенията на семейството.

"Нашето подозрение е, че сделките с Русия или с руски бизнес партньори са затруднили Карл-Ериван в западния свят", предположи журналистът пред "Капитал".

Кристиан Хауб пое Tengelmann Group като единствен изпълнителен директор малко след изчезването на по-големия му брат.

Неговият адвокат Марк Бинц категорично отрече обвиненията на журналистите в коментар за Zeit Online.

"Разбира се, в обвинението няма нищо вярно", присмя се Бонц. "Допреди няколко седмици прокуратурата в Кьолн го виждаше по този начин и затова отказваше да започне разследване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Водещи мобилна
Свидетел срещу Boeing получава смъртни заплахи, а друг предупреждава: Всички на борда са в риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.