Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш?

Властите решават днес
26 апр 2024 08:40, Нели Христова
15
Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш?
Снимка: БГНЕС

Дали ще бъде обявена епидемия от коклюш и ще се вземат ли допълнителни мерки за организачаване разпространението на болестта се очаква да стане ясно през днешния ден.

Още в средата на седмицата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че властите ще обсъдят обявяването на епидемия. Във вторник Министерство на здравеопазването позво първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето.

Към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести. Според официалните данни, 314 са случаите на коклюш от началото на годината, спрямо 4 за същия период на 2023 година. В 17 области има регистрирани случаи на заболяването.

Доц. Кунчев изрази надежда, че с оглед на предстоящата ваканция за учениците за Великден, темпът на разпространение ще намалее.

Безплатни тестове за момента се правят единствено в Националния център по заразни и паразитни болести и Столичната здравна инспекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от За да се разбираме
Как да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ХА-ха-ха преди 1 седмица
ей бай Спасе - искаш да кажеш че бебетата и децата на пият редовно ли?
12
0
 
1
 
! Отговори
Ненабоден чиста кръв преди 1 седмица
Куню,яж на магарешкия сърбаците! Нанотек аз няма да си мушна да ви Ива у слугите мамонски....
11
0
 
6
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 1 седмица
Вместо Кунчо Бустера да си играе на дребно, направо да обявява вселенска космодемия, заедно с генерал Годжи да слагат най-накрая КПП-тата, да заторят всички градинки и паркове, да изкъртят пейките и да издадат заповед яко да се мре.
10
10
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Трябва незабавно да се пуснат децата в онлайн обучение или ваканция! Държат ги като заложници в тези училища, цяла зима боледуват. Създава се болно и негодно поколение. Някои деца по три пъти изкараха скарлатина, при някои си става хронично носителството на причиняващи я агенти и после ревматизъм, сърдечни проблеми и т.н. Децата са удобно затворени в училищата и са обект на всякакви биологични заплахи. Вече започвам да мисля, че е възможно да си правят екс ерименти с тях.
9
2
 
2
 
! Отговори
Отличник преди 1 седмица
До 7.а/ такъв съвет не е ималоб/ Кисинджър никога не е имал каквото и да е общо със СЗОАйде като си пишете тъпотиите, поне ги правете малко от малко реалистични, не-сложни копейки
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коклюша в София го донесоха придошлите селянин мигранти. Те не се къпят.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В хода на Съвета по Евгенетика в рамките на СЗО през 2009 година Хенри Кисинджър каза:"Когато стадото приеме ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА и ПРИНУДИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, ИГРАТА Ще Бъде ЗАВЪРШЕНА! Те ще приемат ВСИЧКО -Насилствено Донорство на Кръв или Донорство на Органи- и това всичко за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО". Ние можем Генетически да Модифициране ДЕЦАТА И ДА ГИ СТЕРИЛИЗИРАМЕ-- за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Контролирайте ума на овцете! И Вие ще може да Управлявате Стадото!Производителите на Ваксини ще Заработят Милиарди
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да му мислят антиваксърите и техните деца, другите какво ни интересува.
5
3
 
8
 
! Отговори
Кунчев и Мутавчиев преди 1 седмица
Ние сме бостанските плашила на народа ще се мре яко слагайте маските,пенсионерски час, кпп-та,блокади, затворени заведения хотели ,голямо производство на чували ваксини бустери вечерен час, затворени училища и университети това препоръчваме ние трябва да плашим да плашим ще се мре яко плашим плашим Тестове по 100 лева.
4
1
 
8
 
! Отговори
Бай Спас преди 1 седмица
Всичко е от нередовно пиене.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
преди година или две разрешиха да се създадат някакви лаборатории на "НАТО" да правят изследвания върху български войници и сега почваме да жънем както жънеха украинците дълги години. чакайте скоро денги, жълта треска и други екзотики. а и доста недоволство се е събрало в народеца какво по подходящо време да се забранят масови събирания и бесене на дупетати и политици.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Споко, ГЕРБ като се върнат ще затворят пак Държавата.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според официалните данни, в една статия тук от онзи ден заболелите от коклюш са 400. Така че, последно, колко са?