Найджъл Фараж: Западът провокира войната в Украйна

Той бе порицан бързо на Острова
22 юни 2024 13:06, Александър Попов
134
Найджъл Фараж: Западът провокира войната в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът провокира войната в Украйна, заяви в интервю за Би Би Си лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фараж. Той бе незабавно порицан от останалите основни британски политически партии.

На въпрос на журналиста Ник Робинсън по повод на заявеното от Найджъл Фараж на 24 февруари 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна, че "това е последствие от разширяването на ЕС и НАТО", както и дали политикът поддържа мнението си, лидерът на "реформаторите" отговори: "Ние провокирахме тази война", но добави, че "вината е на Путин".

Британският вътрешен министър Джеймс Клевърли обвини председателя на ПП „Реформирай Обединеното кралство“, че „повтаря отвратителните оправдания на Путин за бруталната инвазия на Украйна“. По-рано Фараж свърза разширяването на Европейския съюз и НАТО през последните десетилетия с конфликта в Източна Европа, съобщи ДПА.

По време на вчерашно интервю в ефира на Би Би Си Фараж беше помолен да даде мнение за руския президент Владимир Путин. „Казвам, че не го харесвам като личност, но му се възхищавам, защото успя да поеме контрол над управлението на Русия“, заяви британския политик.

„Ще кажа нещо, което не знаете. Изправих се пред Европейския парламент през 2014 г. (тогава Фараж е европейски депутат – бел.ред.) и казах, че ще има война в Украйна. Защо го казах ли? Беше ми ясно, че постоянното разширяване на НАТО и ЕС на изток дава на този човек причина да каже на руския народ, че идват за него“, допълни председателят на „Реформирай Обединеното кралство“ и допълни: „Чакай малко, ние провокирахме войната. Разбира се, това е негова вина – той използва стореното от нас като оправдание“.

Фараж предизвика критики от редица високопоставени британски политици.

„Фараж повтаря отвратителните оправдания на Путин за бруталната инвазия на Украйна“, заяви Клевърли в социалната мрежа „Екс“.

Министърът на отбраната в сянка от Лейбъристката партия Джон Хийли заяви, че Фараж „по-скоро би облизал ботушите на Путин, отколкото да защити украинския народ“ и допълни, че „това са срамни коментари, които разкриват истинското лице на Найджъл Фараж – апологет на Путин, на който не трябва да се поверява сигурността на нацията“.

„Чърчил би се обърнал в гроба си. Путин, който вече се радва как Фараж обърква британската политика, ще се възхити да чуе тези приказки за умиротворяване по време на предизборния дебат“, на свой ред заяви пред вестник „Дейли Телеграф“ бившият министър на отбраната на Великобритания Тобиас Елуд.

Парламентарните избори във Великобритания ще се проведат на 4 юли, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: Найджъл Фараж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Казал им е истината.
86
4
 
22
 
! Отговори
Хххх преди 3 месеца
До 87Викаш тъй като ти си умен ще вървиш по свирката на западналите...т.е. ще си траеш и ще се правиш на ударен докато бомбардират цивилни 10г....Ако не си разбрал проектът Украйна в която са налети милиарди още преди войната е създаден точно за да има война с Русия....рано или късно война с Русия щеше да има....за наш късмет укранците го отнесоха...радвай се че Бг не граничи с Русия..опитаха с Грузия ...останаха Полша или Украйна е отнесе го Украйна...
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много благодаря на всички които ме разбраха и ме подкрепиха.
84
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно руснаците са страшно тъъпи щом водят тази пълномащабна братоубийствена война подмамени от злите англосаксонци.
83
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин щял да ни напада обаче САЩ без бой ни превзе а като се оттегли ще ни даде на турция и на украйна нейното протеже .
82
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Факт е че не си наред. По твоята логика трябва да има кържалийска република. Фак за факта.
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Англосаксите са хитри, сега пак ще се измъкнат сухи от цялата каша.
80
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До А не бе швепс. .. Да но България прави същите грешки както с Паси и сега Не си е взела поука. Нищо което става в политиката не е случайно. Слави Тр. Защо подкрепи ББ и ДП. Народа няма да му прости а той в ада ще гори заедно с предателите на Бг.
79
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русофилска плюнко, кого щеше да нападне русия ако не беше Украйна? Как мислиш?
78
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Форумната копейка сложи плочата с руски лъжи.
77
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 82 Че тя е слаба. Всеки ден от тази вече 3 годишна война се вижда. русия е само лъжа и пропаганда.
76
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Запада мислеше Русия за слаба военно и икономически. Че санкциите ще я унищожат и западните велики оръжия ще победят. Признайте си заблудите и приемете вината и грешките.
75
30
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
На путин му трябваше война. Ако не беше Украйна, щеше да нападне някой друг. Примерно България. Защо се заселваха тук 340х руснаци? Ако не беше Донецка НР, щеше да е Камчийска НР.
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ХрХр. в първия момент помислих че е Хр.Иванов и ми стана лошо. Получих скомен и уртикария. Но после видях че не е той....
73
3
 
25
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
НАТООВЦЕ , ЗАЩО ИСТИНАТА ВИ ДОКАРВА ДО ИСТЕРИЯ ???
72
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както Хитлер се заблуди, че Запада няма сили да се бие и ще го остави да се саморазправи и завладее Украйна, Беларус, така Запада се излъга, че Русия е слаба и няма сили да спре разширяването на Европейската империя и нейната военна организация НАТО на Изток.
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чърчил е империалист, САЩ го принуждава да подпише, че се отказва от империализма. За да получи помощ от САЩ.
70
5
 
25
 
! Отговори
А не бе швепс преди 3 месеца
Запада иска източна Европа да стане трап!!! За това НАТО МУ Е МНОГО ВАЖНО БЪЛГАРАТЕ ДА ДОПОДПИШАТ НЯКОЙ ДОГОВОРИ В САЩ И ДА НИ ПОЧВАТ,С ПРОВОКАЦИИТЕ,ЧЕ УЖ РУСИЯ Е ПЪРВАТА КОЯТО ЩЕ НАПАДНЕ!!!И ТАЗИ ПРОПАГНДАНА РЕКЛАМА С НАТО Е ЖАЛКА И СМЕШНА,ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ИЗБРАЛИ НАТО,А ОНИЯ ТУРСКИ МИШОК ПАСИ С ТРАБАНТА ОТИДЕ И ПОДПИСА ГЕНОЦИДА НИ!!!НАТО СА ЕДНИ ПРОВОКАТОРИ КОИТО НИ НАРУШАВАТ ПРАВАТА,ЗАРАДИ ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ Е В НАТО И ЕС НИ СЪСИПВАТ!!!НЕ СИ МИСЛЕТЕ,ЧЕ ЩЕ БИЕМ РУСНАЦИТЕ,КАТО СМЕ В НАТО!
69
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО ни води на Изток, а нашите евролунатици ни лъжат, че вървим на Запад.
68
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Словакия е права с новия закон както и Грузия. Защото НПО Пропапандата прекали.