Бивша украинска депутатка застреляна в Лвов

Тя е била убита на улицата
20 юли 2024 08:42, Александър Попов
103
Бивша украинска депутатка застреляна в Лвов
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжен нападател застреля в град Лвов бившия депутат от Върховната рада на Украйна Ирина Фарион, известна с национализма си и шумните си кампании в защита на украинския език, предаде Ройтерс.

Полицията започна мащабно издирване на вероятния извършител, който простреля 60-годишната Фарион на улицата в западния град Лвов. Областният управител Максим Козицки съобщи в профила си в „Телеграм“, че тя е издъхнала в болницата.

Вътрешният министър Игор Клименко съобщи в „Телеграм“, че водещите версии, по които работят разследващите в момента, са че убийството е свързано с политическата дейност на жертвата или че зад отнемането на живота ѝ стои личен мотив.

Органите на реда работят в сътрудничество със Службата за сигурност на Украйна (СБУ) за залавяне на извършителя, написа министърът.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че получава редовни доклади за издирването на стрелеца. Той заяви, че всякакви актове на насилие трябва да бъдат осъждани.

Фарион, която е езиковед, става член на националистическата партия „Свобода“ през 2005 г. и е избрана за депутат през 2012 г., но се проваля в последвалите си опити да спечели мандат. Тя беше член и на Лвовския областен съвет.

Фарион придоби скандална известност с честите си кампании за популяризиране на украинския език и за порицаване на обществениците, говорещи на руски език.

През 2018 г., когато Украйна се бореше срещу сепаратистите в източната част на страната, тя призова „всеки рускоезичен да бъде изритан в челюстта“. В първите месеци след пълномащабната руска инвазия през 2022 г. Фарион заклейми остро рускоезичните бойци от полка „Азов“, които в продължение на три месеца отбраняваха пристанищния град Мариупол.

Макар и украинският език да е единствен държавен език в Украйна, много нейни жители говорят на руски като първи език, наследство от времената на Съветския съюз, когато украинският е потискан от официалните държавни власти. Популяризирането на езика отдавна е важен въпрос, като Върховната рада прие закони, които да закрепят употребата му в обществения живот и в сектора на услугите./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
19
 
! Отговори
Мекедон преди 1 месец
Те и македонците говорят на български -ама не искат да са българи))))
24
12
 
2
 
! Отговори
Крем крамел преди 1 месец
До Баста-*** Член на руската 138ма бригада във видео през сълзи обяви, че от 300 негови другари са останали 12. Влезли са в грешната сладкарница.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като говорят на украински няма кой да ги разбере, те губят. Бог да я прости жената.
22
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера в Пловдив до пешеходния мост на река Марица една украинка хранеше улични котки. Украинката дори на котките говореше на руски език. Заговорих я. Каза, че разбира български, но се радва да говори с българите на руски. Беше жена над 35 години. Искала да помогне на котките, понеже били бездомни като нея. Всеки ден минавам по моста пеша и срещам много украинци с деца. Те и с децата си говорят на руски. Не разбирам защо е тази омраза към руския, щом повечето украински говорят руски.
21
0
 
28
 
! Отговори
ккк преди 1 месец
това го чака цялото зелено обкръжение
20
5
 
8
 
! Отговори
Ветрове и бури преди 1 месец
До Анонимен 22 Обявената за учител на 2021 в Русия е убита от завърнал се от путиновото СВО "герой".
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който сади вятър жъне бури, няма вече да подстрекава към побоища и убийства.
18
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Била в защита на украинския език тази фашистка? Та те в Украйна забраниха да се изучава българския език в неделните училища. Така ли е защитавала украинския език? Ми заслужавала си е съдбата.
17
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Коло И Дугина е при своя идол Кобзончик.
16
3
 
34
 
! Отговори
Коло преди 1 месец
Тая вече е при своя идол бандера . Са спокойно може да си говори на украйнски с него ххахаха
15
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вие тая още малко и светица ще я изкарате ....
14
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне в България, наблюденията ми са основно от Златни пясъци, Поморие и Слънчев бряг, всички украинци говорят на руски.
13
1
 
25
 
! Отговори
090 преди 1 месец
гледам Руска ТВ, в клиповете се чува как ВСУ командир на оръдие вика: Вострел. И всите говорещи весеушники говорят на чист руски език.. ето ви един канал - 60 минут по горячим следам..
12
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Скоро Руските петоколонници ги чака Белене.
11
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Призовавала през 2008г. "Всеки рускоезичен да бъде изритан в челюстта". Рускоезичните са подлагани на нечовешки тормоз в Украйна. Но в България украинските бежанци говорят на руски помежду си. Защо не говорят на украински? Който сее омраза, жъне куршуми.
10
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските терористи действат с всякакви методи
9
2
 
38
 
! Отговори
Скоро преди 1 месец
Жестоката фашистка си намери майстора,следва кървавият кл.ун Зеленски.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1 Но както се вижда това се случва с украинските фашисти. Знам че си шокиран,но това са фактите. Продължавай безпомощно да скимтиш.
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таа па, то повечето укри не го знаят украинския.
6
1
 
30
 
! Отговори
Макар и украинският преди 1 месец
Аве ей, списувателите, откуде сте го копирали горното, без да се замислите?! Каква държава освен фашистка ше забрани да се ползва майчиния език? Даже в Турция се говори на кюрдски, ако и кюрдите да са сепаратисти. Пуснете си някоя от речите на тая незадоволената и тръпки ще ви побият