Да ям ли главата на цацата или не? Учените дадоха отговор

Японците не оставят нищо в чинията
6 авг 2024 22:23, Петър Бойчев
21
Да ям ли главата на цацата или не? Учените дадоха отговор
Снимка Пиксабей

Да ям ли главата на цацата или не? Това е въпрос, който има разнопосочни отговори сред българското население. Ново проучване обаче дава еднозначен отговор. Ново проучване откри доказателства, свързващи приема на малки риби, изядени цели, с намален риск от смъртност.

Проведено от д-р Чинацу Касахара, доцент Такаши Тамура и професор Кенджи Уакай от висшето училище по медицина на университета Нагоя в Япония, проучването подчертава потенциалните ползи за удължаване на живота от обичайното ядене на малки риби. Констатациите са публикувани в списанието Public Health Nutrition, цитирани bTV.

Японците обикновено ядат малки рибки като бяла риба, атлантическа мойва, японска корюшка и малки сушени сардини. Те консумират дребните риби цели, включително главата, костите и органите, които са богати на микроелементи като калций и витамин А.

"Предишни проучвания са разкрили положителния ефект при приема на риба върху здравословното състояние, включително намаляването на риска от смъртност. Малко изследвания обаче са  фокусирани върху ефекта от консумацията на дребна риба конкретно върху здравните резултати", каза водещият изследовател д-р Касахара.

В проучването са включени 80 802 участници (34 555 мъже и 46 247 жени) на възраст от 35 до 69 години от цялата страна. Честотата на консумация на дребна риба от участниците е оценена с помощта на въпросник в началото на проучването. Участниците са проследявани средно около девет години.

По време на периода на проследяване са регистрирани 2482 смъртни случая на хора, включени в проучването, като приблизително 60% (1495 смъртни случая) от тях са свързани с рак. Едно от най-забележителните открития на проучването е значителното намаляване на смъртността поради всякакви причини и намаляване на рака сред жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: цацаучениглавата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз преди да я ям я рендосвам с рендето после с телената четка, раж пилата и накрая с фина шкурка! После плакна с разредител, обезмаслител, спирт и накрая ....с изворна вода!. После овалваш в пудра за инсекти...пражиш и ядеш!
16
0
 
4
 
! Отговори
Бабите с пейката преди 1 месец
На главата очичките ядат ли се ?
15
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Яд ми Я
14
1
 
3
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 месец
Риба, риба, ама цаца...
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости, рибата е една от най-полезните храни, а дали ще хапвате с глави или без глави дребната риба, няма никакво значение, рибата съдържа фосфор, който е необходим и за хората и за растенията, животните!
12
17
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Най-долнопробната риба.Нито главата,нито останалата част стават за ядене.
11
7
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
не разбирам с какво съм възбудил неодобрението на некои в коментара ми "7",та са поставили толкова "минуси" ?..За какво протестират?..-За това,че отделям главата и гръбнака?..За това,че ям цацата сурова?...Или ..ООО!..-За това,че "просото" си е позволил да напише нещо ?!
10
1
 
15
 
! Отговори
Няма истинска цаца преди 1 месец
Цаца ама както беше навремето от корабчетата на рибарите директно в тигана.Имаше капанчета в стария Несебър,ама мърда я виждам преди да я метнат да я пържат.Цаца,попчета,скариди всичко прясно уловено се предлагаше и опашки от хора да си купят....
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Японците ядат цаца цялата,а на нас ни внасят от Фукушима!Цаца само ако си я хвана с мрежата!!!!
8
3
 
7
 
! Отговори
Извода преди 1 месец
Яжте я с бира студена
7
3
 
3
 
! Отговори
Батя ви преди 1 месец
РиБа бе, риБа!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Батя ви преди 1 месец
Рина ама цаца ;)
5
7
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
аз почиствам цацата от главата и гръбнака..Ошлайфал съм се в това..След което измивам "филетата",добавям лук,посолявам,оцет и олио.. Страхотно мезе се получава..СУРОВО..Много го обичам...Разбира се,стига цацата да е ИСТИНСКА ..Защото много често ни предлагат "децата и внучетата" на истинската цаца../Какво не прави манията за лесна и бързапечалба?../..
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Японците обикновено ядат малки рибки като бяла риба, атлантическа мойва, японска корюшка и малки сушени сардини"................Японците са извратени що се отнася до нещата които ядат, така че са последните от които ще взимам пример. Лично аз хвърлям главите. Мисля, че е по-скоро въпрос на предпочитание.
3
8
 
7
 
! Отговори
Бохем преди 1 месец
Цацата е храна за рибата с която аз се храня.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яж главата на патката, за рибите не мисли.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя мисир направо е за лудницата. Сайта беше долно качество, ама с новите попълнения "журнализи" вече са на дъното.