Пиенето от пластмасови бутилки може да повиши кръвното налягане

Това е заради микропластмасата, която навлиза в кръвта
6 авг 2024 15:55, Елка Василева
15
Пиенето от пластмасови бутилки може да повиши кръвното налягане
Снимка: архив, БГНЕС

Пиенето от пластмасови бутилки може да повиши кръвното налягане заради микропластмасата, която навлиза в кръвта, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на австрийски учени.

Микропластмаса е открита и в течности в стъклени бутилки според други изследвания. Експертите казват, че свързаното с това по-високо кръвно налягане може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания.

Новото изследване установи, че кръвното налягане спада, след като участниците спрат приема на течности, включително вода, от пластмасови и стъклени бутилки, и пият само чешмяна вода две седмици.

"След задълбочено проучване заключихме, че напитките, опаковани в пластмасови бутилки, трябва да се избягват", казват изследователи от катедрата по медицина в Дунавския частен университет в Австрия. "Наблюдавахме забележителни тенденции. Резултатите от проучването предполагат за първи път, че намаляването на употребата на пластмаса може потенциално да понижи кръвното налягане, вероятно поради намаления обем на пластмасови частици в кръвния поток. Промените, които наблюдавахме в кръвното налягане, предполагат, че намаляването на приема на пластмасови частици може да намали сърдечносъдовия риск."

Изследвания показват, че микропластмасата - микроскопични фрагменти, които са резултат от разграждане на пластмаса, предизвикано от ултравиолетовите лъчи или от удряне на бутилка, е повсеместна.

Микропластмаса е открита в слюнката, сърдечната тъкан, черния дроб, бъбреците и плацентата. Няколко изследвания установиха високи концентрации във вода в пластмасови бутилки.

За новото изследване, публикувано в списанието Microplastics, учените са  накарали осем мъже и жени да пият чешмяна вода, като са ги предупредили да се въздържат от напитки, съхранявани в пластмасови или стъклени бутилки. Направени са няколко измервания на кръвното налягане в началото и по време на проучването. Резултатите показват след две седмици статистически значим спад на диастоличното кръвно налягане - налягането в артериите, когато сърцето почива между ударите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пластмаса е сборно наименование на стотици вещества, няма начин всички те да имат еднакъв ефект върху каквото и да е било, тоест статията е тотален фейк,
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и децата ги прави пееераси, ама за това е забранено да се говори...
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
,,Та, какво може да направи крайния клиент освен да свие рамене?,, Да си отиде в населяниното място, от където се е домъкнал и да хваща по-голямата сестра на теслата.
12
0
 
8
 
! Отговори
И такова, само след преди 1 месец
седмици не пиене на пластмаса се излекуваме от всичко... а тая пластмаса дето се е натрупала в нас къде отива?
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е вредно, трябва да легнем и да умрем, само така можем да угодим на зелените социопати. Няма да се къпем, няма да ползваме дрехи, ще ядем само трева, няма да ползваме електричество, автомобили, ще живеем в землянки, добре дошли в прекрасния зелен секта рай.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааа след толко години пластмаса и то за всичко, сега повишавала кръвното, а преди не е.:))
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Седенето под орехова сянка води до късогледство....
8
0
 
8
 
! Отговори
Веднага санкции преди 1 месец
на Кока-Кола и дъщерните и фирми, които произвеждат повече от 9 милиарда пластмасови бутилки всяка година!... да се избягвало... като изключим алкохола и някои минерални води, кое се предлага в стъкло? Кеновете имат пластмасово покритие от вътрешната страна, "картонените" кутии също имат такова покритие върху металното фолио. Та, какво може да направи крайния клиент освен да свие рамене?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
те и ония олимпийците се бухнаха да се състезават в клосета на Франция - Сена, ама после един повръща осем пъти, а други двама ги приеха в болница с еширихия коли
6
0
 
24
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
А от чешмата вместо микропластмаса пием половината Менделеева таблица.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ахах - елате у наше село/град да пиете чушмяна вода, че някои дни от месеца тече една кафяваааа, ммм ями, ями, ямииииии, после пък една бялаааааа - уууу-хааа-аааа
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А чешмяната вода като я пият къде я сипват ? В джобове на панталони ли или направо от маркуча ?
3
1
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Па глюпости. Кадя ги мислите все таквиз бре?
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четенето на новини води до главоболие
1
0
 
25
 
! Отговори
err преди 1 месец
Е защо пък стъклените да са проблем?!