Турция има сантимент към Близкия изток, смята Георги Димов

По думите му доста неща са свързвали Ердоган и убития лидер на "Хамас" Исмаил Хания
Обновена: 6 авг 2024 23:12 | 6 авг 2024 22:00, Красимир Ангелов
8

Турция никога не е била изолирана от Близкия изток. Османската империя е владеела почти целия Близък изток и има сантименти към случващото се. Реджеп Тайип Ердоган иска да възроди Османската империя, смята бившият ни генерален консул в Одрин и политически анализатор Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му доста неща са свързвали Ердоган и убития лидер на "Хамас" Исмаил Хания.

"Мохамед Мурси, който беше президент на Египет, беше активен представител на "Хамас". Той беше свален с военен преврат от сегашния президент - Абдел Фатах Сиси, вкаран в затвора, където и почина. Ердоган му беше личен приятел и това беше причина в продължение на 12 години да бъдат замразени турско-египетските отношения. И преди 2 месеца Ердоган отиде на визита в Кайро", обясни Димов.

Той е на мнение, че използването на исляма за политически цели е запазена марка на Ердоган.

Много анализатори смятат, че Иран ще удари Израел в сряда сутринта в отговор убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания.

"Другите предположения са за 12-13 август, когато в Израел е Ден на национален траур за разрушените храмове, за да бъде най-болезнено. Вчера на визита в Иран беше бившият военен министър Сергей Шойгу. Иран поиска ракети и системи за ПВО, а днес стана известно, че такива вече са били поставени", добави Георги Димов.

Той подчерта, че се очаква да бъдат доставени и крилати ракети.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виновен е Хитлер
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цвл свят знае, че Исмаил Хания беше главното действащо лице което постоянно навсякъде ходеше да иска примирие между палестинците и Израел. Повече от ясно е, че са го убили хората които имат изгода от война, а не от мир. Нищо чудно даже някакви палестинци да са го предали ако някоя фракция е била против това дето той иска мирни преговори.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен: Абсолютно! Все едно да кажа купих си самолет, не съм пилот но утре почвам да летя!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама някой бил поискал ПВО, ама било му вече доставено. И вече бил готов да "нападне". (Не да се "защити" даже, а да "нападне".) То това е сиренце, купи си от магазина, прибери се вкъщи, резни и си готов да ядеш. То на специалисти даже ще им трябват поне 3 месеца да свикнат с тия системи.
1
0
 
0
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 месец
Към Левиатан има...:)))