19-годишният, готвил нападение на концерт на Тейлър Суифт, е с корени от РСМ

Австрийската полиция откри химически вещества в дома му
8 авг 2024 15:30, Елка Василева
27
19-годишният, готвил нападение на концерт на Тейлър Суифт, е с корени от РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Деветнайсетгодишен австриец, заподозрян в терористична дейност, е предприел конкретни стъпки за планиране на нападение срещу концерт на Тейлър Суифт, а при претърсването на жилището му са открити химически вещества, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на генералния директор по обществена сигурност на Австрия Франц Руф.

Още по темата
Тийнейджърът с корени от Република Северна Македония се смята за основен заподозрян. Той е работел заедно със 17-годишен австриец, добави Руф пред радио ОРФ.

Двамата младежи са били част от малка група, която полицията проучва, каза директорът по сигурността и добави, че 19-годишният мъж е бил член на радикалната групировка "Ислямска държава".

"Разбира се, ние разследваме и по-широките им контакти", каза Рус и добави, че след арестите им заплахата е минимизирана.

Трите концерта на Суифт във Виена се очакваше да привлекат 195 000 зрители. Те бяха отменени късно снощи, след като правителството разкри планираната атака. Полицията задържа трима души по подозрение за подготвяне на нападението.  

Обиските в дома на основния заподозрян в градчето Терниц, близо до границата с Унгария, са показали "конкретни подготвителни действия", съобщи Руф.  Иззети са химически вещества и технически устройства.

Вестник „Курир“ съобщи, че заподозреният е откраднал химикалите от работното си място и е направил бомба. Според изданието 19-годишният младеж е планирал да се вреже с автомобил в тълпата, която е очаквал да се събере пред стадиона, след което да продължи нападението с мачете и ножове.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер и разузнавателните служби засега не са коментирали тези подробности.

Концертите трябваше да бъдат част от рекордното турне „Ерас Тур“ на изпълнителката, което започна на 17 март 2023 г. в Глендейл, Аризона и ще приключи на 8 декември 2024 г. във Ванкувър, Канада.

34-годишната Суифт все още не е коментирала отмяната на концертите в официалния си профил в „Инстаграм“, където има 283 милиона последователи. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Албомакедона бори конкуренцията на албанката Дуа Липа.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направил бомба, искал да се вреже в тълпата и да гръмне кат пиратка. После се съживява и се фърга като Сандокан мале с двата ножа. След това нахлува на стадиона, пленява Тейлър Суифтова и я обявява за ислямска девица и законна плячка. Взима я за жена и бяга с нея да пият вОда на Вардаро. След това - черта към албанско и провъзгласява Халифат. Баси как са се филмирали тия.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема страшно, Тая кака има по-сериозна и професионална охрана от Тромпета, бе!!!!
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази история ми е нещо супер съмнителна, не само да се вреже с колата, ами да тръгне и нож да напада?! От Холивуд ли го взеха този сценарии? Подобна на тези за някъв пакистанец, тръгнал да прави покушения срещу Тръмп.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РАДИКАЛИЗИРАН Албанец от РСМ - това са му корените.
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а те с корени от РСМ са с корени от БГ, правете си изводите
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
eeee, сега ако бяха вписали в конституцията българския етнос, спокойно можеха да ни набедят. Ама като ти няма там, сигурно ще кажат че е албанец.
16
0
 
3
 
! Отговори
61 преди 1 месец
"То понеже Исус е чист славянин, не бе пълен стопроцентово семит си е " ... Нема да спорим дали Исус е бил арменец или семит. Важното е че християнството главно се основава на принципите на Орфеизма и в него няма нищо семитско. Не случайно християнството е било прието толкова лесно по нашите земи. Хората тогава са наричали Исус "вторият Орфей".
15
1
 
6
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 месец
Религията отдавна нахлува в бившите югославски републики. Още преди повече от 10 години, едни македонци на възраст ( сега сигурно са към 60) ми обясняваха как са започнали да учат Корана ( всъщност някаква книжка като за деца, и християнски има подобни ), и там пишело много хубави неща. Също гледаха съответните кратки филмчета по нета. И вече техните синове бяха с талибанските бради, както е сега модата, особено при малцинства и хора от Третия свят.
14
2
 
2
 
! Отговори
Маярикий преди 1 месец
Разбира се никой нема да ви каже, но ислямистите в Сирия громят СДС, които са с американците. Гледах видео клипове. Гърмят и само крещят Аллах Акбар. Като зомбирани са. Такива много хубаво щяха да гги лекуват снайперистите на Вафен СС или от Червената Армия. Изобщо нещата са зле. Кой допусна тая зараза да плъзне повсеместно.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами такива са си макетата - евротерористи
12
0
 
7
 
! Отговори
Ли Си Цин преди 1 месец
Ах колко патетично. Аз пък мислех че момчето е фрустриран кришнар. Глей ти ква била работата.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така, сега се пита след като РСМ е в натото, защо ислямска държава също е в нато. И още, защо след като има военна база на янките - Бондстиил през две села в Косово, там също има ислямска държава, както и в РСМ. От там бяха нахлули даже в РСМ такива преди няколко години и имаше стрелба и жертви -полицаи. Защо нато отглежда терористи и тормози хората даже и вътре в нато?
10
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потенциален пътник, който Австрия да ни върне след като ние се съгласихме на това...
9
8
 
12
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Смятай няква чалга певица по добре пазена от Тръмп!
8
0
 
10
 
! Отговори
до миклухо нещо си преди 1 месец
Иван Асен е именит български цар, което го прави българин. По тази логика и Джо Байдън е англичанин, понеже истинските американци са само тия които са ходели накичени с пера и пушещи лулата на мира.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колко евразийско
6
9
 
6
 
! Отговори
Сенеката преди 1 месец
Хората не издържат на тая простотия и се радикализират!
5
11
 
2
 
! Отговори
Миклухо маклай преди 1 месец
До от БАН Левски няма нищо общо със иван асен, иван асен е куманин
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Санкции за БЮРМ.