Сърбия: Никога в НАТО, никога санкции против Русия

За мене е чест да говоря с вас, каза Вулин на Путин
4 сеп 2024 18:00, Петър Бойчев
70
Сърбия: Никога в НАТО, никога санкции против Русия
Снимка БГНЕС

Сърбия ще запази военния си неутралитет, няма да се присъедини към НАТО и няма да въведе санкции срещу Русия, заяви вицепремиерът на Сърбия Александър Вулин на среща днес с руския президент Владимир Путин, съобщават световните агенции.

„Сърбия, ръководена от (сръбския президент – бел.ред.) Александър Вучич ,никога няма да стане член на НАТО, никога няма да наложи санкции срещу Руската федерация и никога няма да позволи провеждането на каквито и да било антируски операции от нейна територия. Сърбия не е и няма да стане част от антируската истерия. Ние уважаваме и ценим Русия. Форумът, в който участвам, показва колко е глупаво да се прави опит за изолиране на Русия. Сърбия никога няма да участва в такава политика", каза Вулин в разговора с Путин, проведен в рамките на Източния икономически форум в руския град Владивосток.

Изявлението на Вулин, който е бивш шеф на сръбската разузнавателна агенция БИА, отразява близките отношения между Белград и Москва, въпреки че Сърбия е страна кандидат за членство в ЕС, отбелязва Асошиейтед прес. САЩ наложиха санкции на Вулин миналия юли, като го обвиниха в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици, злоупотреба със служебното положение и разпространяване на влиянието на Русия на Балканите.

"За мен е голяма чест да имам привилегията да говоря с вас", каза Вулин на Путин, като допълни, че срещата е окуражаваща за "всички сърби, където и да живеят".

Сърбия отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия, въведени заради инвазията в Украйна, въпреки че осъди агресията на Москва. Президентът Александър Вучич заяви, че налагането на санкциите не отговаря на националните интереси на Сърбия.

Вулин посочи още, че Белград е "не само стратегически партньор на Русия, но и съюзник на Русия", предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: СърбияНАТОРусия
Още от Водещи мобилна
Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 седмица
Сърбите са жалки недоубити комунисти, не стават за нищо! Пълни б-к-л-ци!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Естествено, и така ,ако може вечно и с тия и с ония, хубаво измислено,браво!/позволяват им Великите сили,от край време,те не са виновни!/
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Той е в абстиненция,извинете го.Някога беше красиво,дългокосо същество.Сега всички в Београд са наясно на какво ухае кабинет и кола даже когато се прозява.Дъхът е силен,медиите в РС също.
53
1
 
3
 
! Отговори
Кралят на Бонго преди 1 седмица
Вулин обясни ли на Путин що продават боеприпаси на Украйна като толкова обичкат руснаците?Тва е като да пребиваш жена си всеки ден докато й се обясняваш в любов.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никога в ЕС
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да бе, никога, затова ли Вучич беше толкова щастлив когато ходи в Ню Йорк и на срещата с Макрон, а толкова са против НАТО, че продават оръжие на украйна срещу руснаците - по делата им ще ги познаете
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 56сърбите ще станат толкова малко колкото да се поберат под една круша///Май ще бъде толкова сърби колкото да се поберат под едно глухарче, даже ще има място и за други.
49
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има едно поверие което всички сърби го знаят, че Сърбия и сърбите ще станат толкова малко колкото да се поберат под една круша. Явно това ще бъде вселдствие "мъдрата" им русофилска политика.
48
0
 
6
 
! Отговори
dam преди 1 седмица
До VP. И с тия големи орехчета купиха НАТОвски стандарт самолети и заявиха на късия че в БРИКС във никакъв случай .И с тия орехчета корави засмукаха яко та сега са хора колкото за под една круша а бяха империя
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво прави на снимката Крум Савов?
46
1
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Това е само прах в очите. Сърбия купува френски Рафали и се готви да се разграничи от Просията, когато последната съвсем глътне вода. На това се вика "йедна рука дупе глади, друга рука курац вади". Предишният им външен министър Дачич пък пя маанета на Ердоган... Плетат си кошницата, нашите гьот верени са точно обратното - те са с никой и против сички.
45
2
 
8
 
! Отговори
Джокович е мъжага преди 1 седмица
Гришо е като Емили тротинетката пред него
44
7
 
7
 
! Отговори
VP преди 1 седмица
Сърбите винаги са имали корави орехчета. Гледайте Джокович, гледате наш Гришо. За да си голям първото е да имаш характер на победител а не физиката.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обаче договора за миражите включвал миг 29 за украйна
42
3
 
9
 
! Отговори
Сърбите немогат преди 1 седмица
Да си представят такава корупция каквато има в България
41
3
 
6
 
! Отговори
Бобан Здравкович преди 1 седмица
44 Що България да не би да е Умна?!Мухахахаха
40
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Навремето имаше един виц: Каква е приликата между Сърбия и Нокия? Всеки следващ модел е по-малък. Тия загубиха всичко, всичките им съседи ги ненавиждат. Нямат вече и излаз на море, а и ЕС в близките поне 20 години няма да видят. Ето това е да си глупав.
39
2
 
5
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 седмица
И шеф Ангелов немогат да направят пушена вешалица така както всеки обикновен сръбски готвач!
38
7
 
7
 
! Отговори
Чесно казано преди 1 седмица
Политиката на Сърбия не ме вълнува!Обичам сръбска музика и сръбската скара.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вулвин и Путин си говорят, двамата много твърди, нищо че са кръстени намайкасипутката! Ми смешно ми е бе.