Летище в Япония затвори, след като избухна бомба от ВСВ

87 полета бяха отменени
2 окт 2024 14:08, Гергана Попова
6
Летище в Япония затвори, след като избухна бомба от ВСВ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Регионално летище в югозападна Япония беше затворено, след като американска бомба, вероятно хвърлена по време на Втората световна война, за да спре атаките на "камикадзета", избухна близо до пистата му. Заради инцидента почти 90 полета бяха отменени, пише Ройтерс.

Летище "Миядзаки" затвори пистата си, след като експлозията причини кратер с ширина седем метра (23 фута) и дълбочина един метър (3,2 фута) в средата на пистата за рулиране, каза служител на японското министерство на транспорта.

"Екип за обезвреждане на бомби от японските сухопътни сили за самоотбрана по-късно установи, че причината за експлозията е американска бомба, която е била заровена под земната повърхност, вероятно датираща от военновъздушно нападение", каза още служителят.

Няма съобщения за пострадали, но запис на камера на живо показва, че самолет е рулирал наблизо само две минути преди експлозията, според местната телевизия MRT.

"Затварянето на пистата доведе до спиране на 87 полета, но няма опасност от допълнителни експлозии и ремонтните дейности за запълване на дупката трябва да приключат до четвъртък сутринта", каза висшият говорител на правителството на Япония Йошимаса Хаяши.

Разположено в югоизточния край на остров Кюшу, летище Миядзаки преди е било база на японския флот до края на Втората световна война, откъдето стотици млади пилоти "камикадзе" са тръгнали на последните си мисии, според уебсайта на град Миядзаки.

Повече от 79 години от края на войната, неексплодирали бомби от интензивните въздушни удари все още се намират в Япония днес. Общо 2348 бомби с тегло 37,5 тона са били унищожени през фискалната 2023 година, съобщиха Силите за самоотбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Япониялетищебомба
Още от Водещи мобилна
Арестуваха дезертьор, опитал да се върне в Северна Корея с откраднат автобус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
Вече няма да се вика загравяш кат Албански реотан а гърмиш кат Американска бомба!
4
0
 
2
 
! Отговори
хе хей преди 58 минути
Как пък докато са копали за пистата да подравнят и да сложат асфалта не са я намерили ама иначе била на плитко да се взриви.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Интересно е, как фрагмени от отминала епоха, понякога оказват влияние върху много по-различното съвремие
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Туй ще да е боНба-щпионка, поставена по тъмна доба от американски злодей!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А докато са правили пистата как не са я намерили по средата ? Все пак пистата вдва ли е с покритието от втората световна война.