Започва ли нова мащабна война в Близкия изток?

Нетаняху е значително по-близо до дългогодишната си амбиция
Обновена: 2 окт 2024 08:44 | 2 окт 2024 08:30, Стела Стоянова
191
Започва ли нова мащабна война в Близкия изток?
Снимка БГНЕС

Започва ли нова мащабна война в Близкия изток?

Гледката на ракетите, които се спускаха към Тел Авив във вторник вечерта, беше най-ясният възможен знак, че регионалният конфликт, от който толкова много се страхуваше света през последната година, може би най-накрая се е разгорял.

Това е второто иранско въздушно нападение срещу Израел за по-малко от шест месеца, но последният път беше предизвестен с няколко дни; много по-бавните безпилотни самолети и крилати ракети пристигнаха първи, а основната цел беше военна база в слабо населената пустиня Негев.

Този път балистичните ракети пристигнаха първи в края на 12-минутен полет, а целите изглежда включваха гъсто населени градски райони. В местната преса бяха цитирани израелски официални лица, които описваха нападението като иранско обявяване на война.

Въпреки че нямаше жертви, фактът, че целта са били градове, ще бъде от решаващо значение за отговора на Израел. След нападението на Иран през април ответните действия бяха до голяма степен перформативни. Единствената цел, която беше поразена на територията на Иран, беше пункт за противовъздушна отбрана във военна база близо до Исфахан.

След като във вторник вечерта израелските граждани бяха толкова ясно заплашени, може да се очаква Бенямин Нетаняху да отговори по много по-всеобхватен начин. Вариантите вече ще са изготвени и готови за избор от военния кабинет, а списъкът с цели може да се очаква да бъде значителен. Той би могъл да включва ядрените съоръжения на Иран.

Във вторник Белият дом пръв предупреди за предстоящо изстрелване на ирански ракети, вероятно с цел да лиши нападението от елемента на изненада и със слабата надежда да го възпре. След като това не се получи, брифингът на САЩ за журналисти преди изстрелването имаше остатъчната политическа полза да покаже, че Вашингтон поне не е бил изненадан.

При всички опасности, които тази атака представлява за Близкия изток, тя също така заплашва да окаже значително въздействие върху политиката на САЩ пет седмици преди президентските избори, в които Доналд Тръмп се опитва да представи администрацията, ръководена от Джо Байдън и Камала Харис, като нещастна и неспособна да се справи с проблемите на световната сцена.

В продължение на много месеци САЩ не успяваха да постигнат споразумение за заложници срещу мир в Газа, а усилията им с Франция да договорят прекратяване на огъня в Ливан по време на Общото събрание на ООН миналата седмица също се оказаха, меко казано, неуспешни. Отговорът на Израел дойде в петък, скоро след като Нетаняху се обърна към ООН от Ню Йорк, с въздушен удар, при който беше убит лидерът на Хизбула и водещ партньор на Иран в региона, Хасан Насрала. Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР) заяви, че ракетната атака от вторник вечерта е била отмъщение за смъртта на Насрала и за убийството в края на юли на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания, докато той беше на гости в Техеран.

След избухването на войната в Газа на 7 октомври миналата година официалните представители на Байдън си приписват заслуги за предотвратяване на превръщането на насилието в регионален конфликт. Това твърдение вече няма тежест.

След последното иранско ракетно нападение срещу Израел през април администрацията призова Израел към сдържаност в отговора, като използва лоста на американската помощ за противовъздушна отбрана, за да убеди Нетаняху да „възприеме победата“ и да свали почти всички пристигащи снаряди. Според съобщенията този път САЩ са сигнализирали на Техеран, че в случай на второ иранско нападение няма и не могат да окажат сдържащо влияние.

Призивите за сдържаност в Близкия изток отслабват с всеки изминал ден. Силите на сдържаност в Близкия изток отслабват с всеки изминал ден. От политическа гледна точка администрацията на Байдън не може да се разглежда като връзваща ръцете на Израел в случай на иранско нападение срещу израелски градове. Иранският режим (в частност КСИР) изпитва натиск да покаже на своите регионални пълномощници и съюзници - от Хизбула до хутите в Йемен - че не е слабак, а регионална сила със съществено значение, лидер на „оста на съпротивата“.

Междувременно Нетаняху е по-свободен да действа. След иранските ракети над Тел Авив за Вашингтон е много по-трудно да се опитва да влияе на действията му, а за опонентите на премиера е много по-трудно да призовават за отстраняването му.

Днес Нетаняху също така е значително по-близо до дългогодишната си амбиция: да въвлече САЩ във война срещу Иран, която да унищожи ядрената му програма, която сега е близо до капацитета за производство на оръжие след провала на многостранното споразумение от 2015 г. - JCPOA, което държеше програмата в определени граници.

По последни данни от вторник вечерта иранските ракети са причинили минимални щети, но повдигат въпроса за това, което може да се случи през следващите няколко години: ракети на 12 минути от Израел, носещи ядрени бойни глави.

Унищожителните войни на Израел срещу регионалните му врагове, първо Хамас, а след това и Хизбула, със сигурност ще придадат по-голяма актуалност на аргументите на иранските ястреби, че само ядреното оръжие може да запази сигурността и мощта на страната. На свой ред страхът, че тези аргументи могат да надделеят в Техеран, ще подхрани призивите в Израел за изпреварваща война.

В такива опасни времена регионът исторически е очаквал от Вашингтон да овладее и обърне логиката на ескалацията. Но човекът, който в момента обитава Овалния кабинет, е президент, който през последните месеци беше игнориран до степен на унижение от най-близкия съюзник на САЩ в Близкия изток.

В американския отбранителен сектор отдавна се чуват гласове, които призовават САЩ да действат превантивно срещу иранската ядрена програма. Сега тези гласове ще се увеличат в опит да се повлияе на президента, който обеща да защитава Израел от иранската заплаха.

Администрацията на Байдън по принцип е предпазлива, когато става въпрос за военни начинания в чужбина, и се очаква Харис да следва подобен път, с по-малко сантиментална привързаност към Израел. Но ескалиращото насилие в Близкия изток ще накърни шансовете ѝ да наследи Байдън в Белия дом и ще приближи перспективата за завръщане на най-голямата „ уайлд кард“ - Доналд Тръмп. | БГНЕС

-----------------------------------------------

Джулиан Боргър, „Гардиън“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от Близък Изток
Нетаняху: Иран ще си плати
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
САЩ ще подкрепят Израел до последно, все пак това са им единсвтения сигурен партньор в региона. До толков са морални и справедливи във външната си политика американците, че само с 1-2 държави могат да комуникират, а от другите са нежелани. Турция и Саудитците гледат вече в друга посока, а арабската пролет и разбития Ирак вече ненавиждат САЩ. Не че с рашките или жълтурите ще е по-добре, но световната политика вече много, много се променя.
177
0
 
0
 
! Отговори
Яхве преди 7 минути
До Анонимен 170 - Ти къде я прочете тази щуротия? Или ти си като чукчата - само пише, не чете, но все нещо пише! Дори в Стария завет пише, че когато Абрахам броди из пустинята му се причува глас в главата, че някой си кръвожаден бог на име Яхве ще му даде земите на палестинците, но с условие след като ги превземат тези земи да избият всичко живо по нея - и мъже, и жени, и деца, и пеленачета! Но Яхве не е доволен с толкова кръв - казва да убият и камилите, магарета, кози и овтсе, кучета и котки
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
Хамас победиха ли? Вече една година не могат да се справят с Хамас. Могат само да бомбардират и избиват цивилни. Обезглавили Хизбула, политически убийства, да ги видим сега с новия лидер на Хизбола.
175
0
 
0
 
! Отговори
Арабските Лидери преди 12 минути
са Купени и със Джобчета - Пълни със Шекели, а Населението им - ЦионисткиКучета - го Яли!
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
До подсмърчащ цахалист -А аа мечтаем за следващият път а следващ път може и да няма .
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Вземам купа с пуканки,и сядам да гледам фойерверките над Техеран.
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Иран е държавата с най-много наложени санкции. А Израел се нищо, една плюнka, нищо не могат сами, нищо не правят - всичко е пари и оръжия от САЩ.
171
2
 
2
 
! Отговори
Фюрерът преди 15 минути
Горд съм със СатаняхУ!
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
Израел е държава терорист.
169
0
 
3
 
! Отговори
подсмърчащ цахалист преди 15 минути
Персийците предупредиха Изсраел, че следващият път наказанието няма да е толкова леко, колкото беше снощи. И едно да знаете от мене дечица - руснак, турчин или персиец като ти говори, слушай! Внимателно! Защото ако не слушаш, от шамара им така ще ти кънтят после ушите, че дълго време и да искаш, веше няма да можеш да слушаш!
168
1
 
3
 
! Отговори
Време за прочистване преди 16 минути
Еволюционната стълба гo е пропуснала тoзи примитивen етнос. Екшъна за арабските терористи тепърва започва...
167
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
Иран изненада Израел вчера.Изненада ги не с атаката а с ефективността на тази атака.Това е и причината вече 12 часа да няма отговор от страна на Израел.Просто удара беше доста силен.Не говоря за жертви а за поразена военна инфраструктура.Вчера армията на Иран се би с армията на Израел.Иран вчера не избиваше деца и жени, както Израел прави.
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
Иран обяви, че това е отговор на убийството на шефа на политбюро на ХАМС Исмаил Хания на 31 юли, преди два месеца. Иран не е отговорил за убийството на Насралла преди няколко дни.
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
До 166 - Да отчетем също, че и Шахедите не са тръгнали още )))
164
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
Евреите живеят по тези земи от 3 000 г , а арабите идват в 7 -ми век , а Палестина е област като Македония и нищо повече .
163
0
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 18 минути
Персите твърдят, че са унищожили 20 изтребителя ф 35 . И три военни бази. Ако това е вярно, значи удара е бил доста успешен.
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Може, ама не може Иран да победи Израел, НИКОГА, повтарям НИКОГААААА!
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
До Анонимен 158 - Без подкрепата на САЩ Израел ще бъде разкова на дъски и пирони от съседите си, въоръжени само с джапанки и камшици за камили!!
160
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Израел е само една малко парче земя, при това гъсто населено. Иран може да го унищожи за минути с няколко ракети, вече се видя, че великият Железен купол е само една тиква.
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
До 155 Аха, затова ли Нетаняхо ходИ на крака у Уошинггтън да моли Джо за помощ, щото британците обещаха помощ за евреите, но техния флот е в окаяно състояние: единствения им самолетоносач е от година и половина в ремонт, а 4-те им подводници трудно плават. Затова ли?