Менюто на децата ясно до месец

Ако не се договори доставка от производител, таксата се вдига със 7-8%
Обновена: 14 сеп 2011 14:24 | 14 сеп 2011 12:00,
8
Менюто на децата ясно до месец
Снимка: Архив Булфото

До един месец ще има обща наредба на здравното и земеделското министерство, която ще регламентира менюто на децата в училище. Експерти на двете министерства заедно с родителските организации вече са започнали работа върху документа, съобщи след заседанието на Министерски съвет (МС) Мирослав Найденов.

Решението за това е било взето по-рано днес на обща среща с родители, на която са присъствали ресорните министри на земеделието и здравеопазването, заедно с премиерът Бойко Борисов.

“Министерството на здравеопазването прави менюто като меню, а земеделското министерство разписва това меню с какви качествени храни да бъде изпълнено”, обясни Найденов.

До края на деня той ще подпише подготвителната наредба, изготвена от Министерството на земеделието и храните, а частта на здравното министерство вече е обнародвана.

„Категорично няма да влизат млечни продукти със заместители, месните произведения трябва да бъдат само от месо, хлябът и хлебните изделия – от качествено брашно“, даде пример Найденов.

До края на септември документът ще бъде готов, но реално търговете ще се правят за новата календарна година. До тогава децата ще „ядат това, което са яли досега“, обясни още той.

Ще бъдат предвидени и санкции за училища и детски градини, които не прилагат изискванията в общата наредба.

По искане на родителите, техни организации и настоятелства ще се включват при проверките на изпълнението на новата наредба. За контрола ще следят и Агенцията по храните и Министерство на здравеопазването.

„Общините също да бъдат коректни по отношение на изпълнението на тази наредба”, предупреди земеделският министър.

“Родителите искат храната на децата в училищата и детските градини да е качествена, но същевременно да не се оскъпи таксата, която плащат, защото има семейства без възможности за това”, каза Теодора Пиралкова, председател на Национален алианс „Усмихни се с мен”.

Найденов обясни, че ако храната се доставя директно от производители в училищата и детските градини, цената, която ще плащат родителите, няма да се промени. В противен случай се очаква увеличение от 7-8 %.

“Надяваме се при новите обществени поръчки общините да допуснат производителите директно до доставка на храни, за да може тези 7-8 % да бъдат компенсирани, защото в момента те отиват при посредниците”, заяви Мирослав Найденов.

Според разчетите към момента, представени от министъра, увеличението на таксата за храната на дете на ден ще излезе между 10 – 15 стотинки или 2-3 лв. месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Маркова преди 11 години
Добри намерения от страна на министъра на земеделието,но малко пополистки ми звучи.Няма как да получаваш по добра услуга без това да има ново финансово измерение.Все пак разликата в цената на продуктите някой трябва да я поеме или родителя плащаики по висока такса или държавата като завиши стандартите на един ученик или дете в ДГ.
8
0
 
7
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Като гледам какво последва след лозунгите за новите стандарти, та ми е ясно какво ще последва и сега. Лозунги, лозунги, и само лозунги!
7
2
 
2
 
! Отговори
AZ преди 13 години
ЗА сметка на това бай Бойко отваря магистрали!
6
0
 
3
 
! Отговори
ева преди 13 години
Идеята е много добра, дано и осъществяването й да се случи, а да не остане в сферата на предизборните обещания. Важно е децата да ядат качествена храна, за съжаление много родители не могат да я осигурят или не разбират смисъла от здравна гледна точка
5
1
 
8
 
! Отговори
5 преди 13 години
да го направят както трябва, дано! А иначе, че таксата ще се вдигне с 8 процента, това е нищо. И за тези който ще опонират че не е така и това са пари, нека си помислят колко от родителите на тези деца пушат и не им свиди да дадат 4 лева за кутия цигари!
4
1
 
6
 
! Отговори
? преди 13 години
Да сложим Стандарт за намаляване поне с 10% на теглото на охранени гербери! Не говорим за мозък - там няма от какво да се намали! Пък този да каже за вноса на многогодишното месо, за джиповете, за Стара Планина и после за менюто на децата ни!
3
2
 
3
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 13 години
DRUGARI A SEGA BRAKA KADE 6TE PLASIRAME A REVETE TIA 6TE NI FALIRAT
2
1
 
17
 
! Отговори
нервна преди 13 години
Има една стара максима,която казва" И каквото и да ви говорят,знайте,че винаги става дума за пари!"
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази част грешка в статията ли е "Категорично няма да влизат млечни продукти със заместители, а не със сурово мляко," или М. Найденов пак говори глупости?!?И накрая ще стане менюто е готово, таксите скачат с 10%... ох на тоя един стандарт на д-то да му сложат трябва.