Ученичка от НПМГ е с първа награда от европейски конкурс за млади учени

Тя получи и покана за събитията в нобеловата седмица в Стокхолм
18 сеп 2024 13:11, Анисия Иванова
9

Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия спечели първа награда на Европейския конкурс за млади учени. Тя получи и покана за събитията в нобеловата седмица в Стокхолм.

"Европейският конкурс за млади учени е едно от най-дълголетните събития в рамките на Рамковата програма за наука и иновации на Европейския съюз (ЕС). Той е едно от събитията с най-голям публичен отзвук. Участниците представят свои научни разработки на национална фаза. Избират се до три изработки. Предават се на общата комисия, представители на журито интервюират и се определят носителите на различните награди", каза д-р Константин Делчев от института по математика и информатика към БАН в предаването "България сутрин". Той е и ръководител на българските представители на най-престижните международни научни конкурси в света.

На въпрос коя е най-сложната част от конкурса, Александра отговори, че е било уморително да разказва дълго за проекта си. Тя сподели пред Bulgaria ON AIR, че изследва ъглите на следите, които се образуват от всеки плавателен съд. Крайният резултат е, че може да получи формула, от която да се извлекат всички параметри. Проектът ѝ започва като част от друг конкурс.

"Част от работата на всеки учен е да работи с млади учени, които да подкрепя. Няколко института на БАН и няколко университета са много активни в тази дейност", отбеляза д-р Делчев.

Александра сподели, че проектите, които са ѝ направили най-силно впечатление в конкурса, са два.

"Човекът от Белгия беше направил детектор за частици. Другият, който ми хареса, беше на двама германци - за антимехури. Вместо сапун има въздух, а вместо въздух има разтвор", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Образование
Helpbook: Кой контролира обучението, таксите и безопасността в частната занималня?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Калин преди 22 часа
Занимавате ни с глупости. Я ПО БЪРЗА ДА ЗАПОЧВА БИГ БРАДАР, давайте ми Райна и Константин, Лепа Цеца и сестра и Меца, Искам и Криско и малко кючек....а вие ни занимавате с математика и някакви деца дето учат.
7
1
 
1
 
! Отговори
Траян преди 23 часа
Браво на детето. Сега е времето да пуснете в целия ефир на България " Луда съм по тебе "., и да стане химн на.......
6
1
 
4
 
! Отговори
Мдамммммм.... преди 23 часа
...да обясня на изявилите се политематични мозъци мъничко от смисъла на изследването на Александра: това момиче е създало апробиран математически модел, чрез който само по следите от някакво движение във водна среда за хилядна от секундата може да се преценят размерите, скоростта, посоката и пр. параметри на плавателния съд. Важи за плуващи неща с размери от самолетоносач, до рибарска лодка. Безценна технология за обработка на визуалната информация от военните сателити. Толкова, неумници!
5
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 23 часа
браво на момичето искам повече такива деца
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
И България накрая пак е най-бедната страна в ЕС, а уж нейните деца взимали медали.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"как на базата на техните разработки ще печелят други, а вероятно и ще послужат за военни цели" Дорде и АЗ печеля, все тая батенце!
2
3
 
4
 
! Отговори
Ох, че ЕвроЛиберално преди 1 ден
Ох, че ЕвроАтлантическо! "изследва ъглите на следите, които се образуват от всеки плавателен съд", "антимехури. Вместо *** има въздух, а вместо въздух има разтвор" - а После Марио Драги над 24 месеца пише Доклад, че ЕС технологично и Научно е в Ступор и Китай - Размазва! Ами, че то е Просто - в Китай - Правят Смартфони, Дронове и Влакове-Стрела, а не се занимават - с БезСмислени, ЛиБерални Фантасмагории и да ги Наричат - Гръмко - Наука!!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
искам да припомня, че има такова нешо като патент, от известно време.И това нещо може и донася огромни печалби. Органзирането на такива конкурси е лов на способни и същевременно наивни млади хора,които не се и замислят как на базата на техните разработки ще печелят други, а вероятно и ще послужат за военни цели.Така че:хубаво че момичето е умно,но никак не ми се нрави, че лековато се предоставя интелектуален продукт за едната слава и евентуално предложение за още потупване по рамото,т,е. стръв,