Премиерът призна: Пред газова криза сме, отваряме запасите

България е жертва, обяви Станишев и огласи, че в резерва разполагаме с 570 млн. куб. метра газ
6 яну 2009 11:45,
185
Премиерът призна: Пред газова криза сме, отваряме запасите
Снимка: БГНЕС

"Изправени сме пред сериозна газова криза, в която България е жертва на конфликта между Русия и Украйна".

Това обяви премиерът Сергей Станишев на нарочна пресконференция в Министерския съвет, след като преди това свика спешно заседание на министрите.

На 5 януари доставките на газ към България са били 6 млн. и 200 хил. куб. метра, 4,3 млн. са станали след 23 часа, а рано тази сутрин изцяло са прекратени, поясни премиерът.

Около 12 млн. куб. м е нормалното потребление у нас на ден.

Запасите в газовото ни хранилище в Чирен са 570 млн. куб. метра.

"4,5 млн. куб м можем да осигурим на денонощие, което означава една трета от нормалното потребление", каза премиерът и допълни, че приоритет ще бъдат обществените заведения – болници, училища и домакинства.

"Подкрепяме проекти като "Южен поток" и "Набуко", защото те засягат диверсификацията, за момента обаче сме изцяло зависими от доставките на газ от Русия.

Никога не е правено предупреждение към България от никого за спиране на доставките на газ, това просто се случи тази нощ", призна Станишев.

България вече е информирала Еврокомисията за газовата криза на Балканите.

И президентът Георги Първанов сподели мнението на премиера за газовата криза, като подчерта, че се очертава България да бъде една от най-засегнатите държави в конфликта между Русия и Украйна.

"Необходимо е да мобилизираме всички вътрешни резерви и там където е възможно да се премине на мазут", допълни още държавният глава.

Президентът предложи в тази кризисна ситуация да се пусне отново трети блок на АЕЦ "Козлодуй", което може да стане за около месец, но според него до тогава ситуацията може да се нормализира.

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
nekoi преди 15 години
ей тея руснаци бе...създават искуствена криза за да вдигнат цената на горивата...нали им се сринаха пазарите и рублата и сега се правят на голкемите играчи...100% са се споразумя ли с Украйна да изиграят проблемчето.. им ***..стка гнусна руска...долна нация
63
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Какви Кремиковци те гонят бе пич, нали спряха основното замърсяване (дето му викат производство).И Стомана са с намалено производство, и торовите заводи са с намалено производство.А премиера нали е украинец, ако не може да звънне в Украйна да оправи нещата то значи хептен никаква не може да я свърши.
62
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ето това не харесвам в бившите соц държави. Навсякъде командва мафията.
61
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Партия Ленина сила народнаяНас к торжеству коммунизма ведт !
60
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Да не им се случи на украинците нещо като ивицата Газа.
59
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не сме жертва на никакъв конфликт, още по-малко на Русия. Газпром от край време насам търпи грабежите на Украйна и попълва недостига за своя сметка. Просто им писна. Това което търпим е Украйна, която краде Газ, платен от България и изпратен от Русия за България транзит през Украйна и изчезнал там. Чиста проба кражба на товарите в страна, от която минават транзит. Конфликътът е между окрадентие държави (нас) и Украйна. На Русия просто и писна да го отнася и да плаща за това. Конфликт друг път.
58
0
 
1
 
! Отговори
Чукундур преди 15 години
започна да работи- стягайте се, братя българи, да посрещете още руски делегации. Под строй, с безплатни знаменца в ръка ще махаме в такт с Ала Пугачова, ха-ха-ха ...
57
0
 
1
 
! Отговори
Sergei преди 15 години
Изключител;на рядкост е в БГ да се появи някой умен и прозорлив политик, който в същото време да е добър играч на международната сцена и да не допуска подобно нахендряне. В случая, ония дето събраха в бара помогнаха БГ да се накове на кола. Но, това е нормално, нашият ген е смазан от мюсюлманската *** (500г.) и не е в състояние да роди нови личности, които да дръпнат държавата в правилната посока. Господа, за политик се учи ... а не както е у нас - влизаш в парламнета на приятелска основа. ***.
56
0
 
1
 
! Отговори
Sergei Stanishev преди 15 години
Союз нерушимый республик свободныхСплотила навеки Великая Русь !!!!Да здравствует созданный волей народовЕдиный, могучий Советский Союз !!!!!!Славься, Отечество наше свободное,Дружбы народов наджный оплот !Партия Ленина сила народнаяНас к торжеству коммунизма ведт !
55
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
"Сигурно мислиш че ако Булгаргаз е бил сключил по-добър договор с Газпром, Украйна нямаше да ни спре газа ?"Ако Булгаргаз не беше сключил този договор, руснаците нямаше да се напъват за същия и с Украйна...
54
0
 
1
 
! Отговори
Петко Ганчев Велик преди 15 години
Май , май горелките които работят със газ трябва да се сменят със горелки за мазут, мазутут в резервоарите за съхранение / ако имат такъв / трябва да се подгрява непрекъснато ! И така около 5000 MW липса на топлинна енергия добивана от ТЕЦ , ололо 500 000 домакинства средно по 5 Kw / 2500 МВ / на газ и ставаат грубо 7500 MW --- Алтернатива >Електроенергия ! Поради Национални предатели които спряха четите блока в Козлодуй имаме липса от 1700MW електроенергия , Лпса на 630 MW от ТЕЦ Марица Исток 1 , 190 MW ТЕЦ Бобовдол и два студени блока в ТЕЦ Варна по 200 MW / за чийто запуск са необходими поне 3 дни/ груби липси около 3000 MW / ! При Създалата се ситуация няма да може да разчитаме на внос от Европа ? По сателита дават устойчив студ - 5 гр за седмица напред ! Много сгради които се отопляват на парно нямат комини / за да използват дърва или въглижта / Почти всички производители на Хляб са на газ ! Стомана Индъстри , Кремиковци пещите са на газ и неговото спиране ще доведе до замръзваме на метала ! Ако ТЕЦ овете една седмица нямат газ трябва да източат водата в системата за да не замръзне !В системата на НЕК има защита от Претоварване и моментално изключване на консуматорите ! Тоест при липса на Електроенергия имаме РЕЖИМ НА ТОКА ! Ха да ви е честито комунистическотото правителство > идеално време за протести , но този път дай Боже всички Българи да бъдат Обединени ! Днес е Богоявление - честито на всички именници !
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Еми тогава ще плащащ за газа от Русия като си умен като българските управляващи и ще свиквате кризистни щабове! А след време ще минеш и на отопление на свещи.Като много ги разбираш интересите, кажи нещо и за Европейския съюз. Какво прави в такова положение?
52
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Обикновенния човек не го интересуват глобалните конфликти на руско-украниската граница и на ивицата газа. Очевидното за него е че отвсякъде го грабят, повишават цените, повишават лихвите, правителството не защитава интересите му и е оставен на произвола на съдбата и на икономическата криза.
51
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
да се огласи договора за доставка.има ли клаузи за санкции,щото ресорния зам.министър незнаел.жалки ***...
50
0
 
1
 
! Отговори
dachka преди 15 години
Дока ще ни лъжат че нямаме газ.Има... има много има ама не не го дават ..защото си го пазят за тях,мислят че ще си го вземат на оня свят...
49
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 15 години
Вярното е, че Украйна отказва да купува газ по пазарни цени и използва факта, че е транзитна страна, за да си наложи непазарни цени за тази газ. От тук тръгват и проблемите - Русия спира доставките на газ само за Украйна, но Украйна започва да краде от транзитната газ. Сега Русия иска Украйна да възстанови откраднатото, но Уркрайна ни врътна кранчето и продължава да краде. Това е истината.
48
0
 
1
 
! Отговори
Чукундур преди 15 години
шлем ки е, друго ли е, ама е ГОЛЯМ!!!Айде сега баби и дядовци под строй да гласуват пак та да си изгонят и малкото останали внуци.
47
0
 
1
 
! Отговори
me преди 15 години
Поинтересувайте се на кви кинти получава газ Еуропата. От де накъде тъпите украинци ще получават на зверска примоция всичко? И пак им предлагат бая по-ниска цена от на всички останали, *** ония се пъчат. Че и крадът. Ами това е положението. Шъ гледаме цирка и ше си траем. Единственото, което можем да направим е да искаме компенсации и да съдим Газпром, но тука вече никой не знае дали можем, и какво точно пише в тъпия договор на Р.Овч. Тъй че тва е положението.
46
0
 
1
 
! Отговори
114 преди 15 години
Не мога да повярвам, че има толкова ***, ама наистина *** българи. Разберете най-сетне: 1. Русия не е спряла подаването, а Украйна краде газ без да плаща. 2. Премиера какво може да направи? Да внесе от другаде като няма тръба ли? Информира народа за положението, не се оправдава, че целия свят е срещу него като Мухобойко.
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
При високите цени на газа топлофикация трябваше още в началото на отоплителната година да мине на мазут. Защо не го направи?Отговорът е за да плащаме повече и да пълним джобовете на нашите и руските червени ***.