След Brexit: Лондон и Брюксел затоплят отношенията

Кийр Стармър се срещна с Урсула фон дер Лайен
3 окт 2024 20:18, Инна Ангелова
5
След Brexit: Лондон и Брюксел затоплят отношенията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Кийр Стармър и Урсула фон дер Лайен се споразумяха да провеждат редовни срещи на върха между Обединеното кралство и ЕС относно бъдещето на отношенията между Ламанша. На практика преговорите за Брекзит се върнаха, съобщава Politico.

В съвместно изявление Стармър и Фон дер Лайен обещаха да се срещнат отново по-късно през есента, за да уточнят точно какво ще преговарят. Те също така поставят началото на “редовни срещи на високо равнище”, а първата такава да бъде в началото на 2025 година.

Какво обсъдиха двамата лидери?

Британският премиер по-рано отхвърли предложението на Брюксел за споразумение за младежка мобилност, което Комисията разглежда като цена за влизане в разговори за собствените приоритети на премиера, а именно облекчаване на търговските търкания след Брекзит; споразумение за сигурност; и взаимното признаване на професионалните квалификации.

Стармър каза, че "няма планове" за подобна схема, която някои в неговото правителство се опасяват, че изглежда твърде много като връщане на свободата на движение.

”Тонът има значение“

Когато беше подложен на въпрос дали неговите червени линии съвпадат с неговата реторика за нулиране, Стармър каза пред репортери след срещата: “Тонът има значение. Нулирането има значение. И това беше много важна част от посланието, което внесох в срещата днес.

Британският премиер допълни, че има връщане към прагматизма, към правене на бизнес по уважителен начин и по начин, който ще се фокусира върху резултатите.

Великобритания напусна ЕС през 2020 година след проведен референдум и с търговско споразумение и сделка за правата на гражданите от двете страни. Но остават разногласия относно прилагането на тези споразумения, в допълнение към споровете относно търговията със селскостопански продукти и правата за риболов, наред с други спорни въпроси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от ЕС
ЕС обяви допълнителна хуманитарна помощ от 30 млн. евро за Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До пасарела Глупости . Аз съм точно като евроатлантик . Точно те крещяха като падна комунизма че бай Тошо фалирал България с 9 милиарда долара дълг . Аз говоря нкато нагъл евроатлантик който крещи как Тато фалирал България с 9 милиарда долара . Само тази година България ще изтегли 10 милиарда евро дълг . Така че аз съм нагъл евроатлантик .
3
4
 
2
 
! Отговори
пасарела преди 1 час
До Анонимен 2 , ти човече имаш типично мислене на комунист !! Аман , не се ли свършихте вече ??
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На снимката две от най фалиралите организации в света . И всички ни ги хвалят . ,,ценностите,, ,,цивилизования свят,, НАЙ ОБИКНОВЕНИ МОШЕНИЦИ а в ко.чината са на пиедистал . Коч.ината си е ка.чина ;) и нивга няма да са опрай .
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
To e яcнo, чe cлeg kaтo ce uзcyлu oт EC бeз ga nлaтu нuщo, cera Лoнgoн щe тecлuмu ga цoцa вcяkakвu akтuвu oт EC, a в зaмянa щe npexвъpля oбpaтнo nacuвu...