Просяче в София може да докара по 2000 лв. на месец

В голяма част от случаите родителите сами пращат децата си на улицата
28 юни 2010 21:00,
113
Просяче в София може да докара по 2000 лв. на месец
Снимка: Булфото

Просията е бизнес, и то доходоносен. Средно на месец едно просещо дете на улицата може да изкара около 2000 лева. 

Такива са изводите от разговорите с просещи деца по софийските улици, както и със задържаните покрай тях възрастни, обясни пред БТА директорът на дирекция "Социални дейности" в Столичната община Минка Владимирова.

Просещото на улицата дете в по-голямата част от случаите е социално неглижирано, липсват му социални умения, претърпяло е домашно насилие. Много често то е изпратено на улицата от собствените си родители.

Това са изстрадали деца, отглеждани в недобра семейна среда, с липсваща подкрепа от страна на родителите.

До момента са регистрирани 300 случая на просия в София - 168 са възрастните хора, а 132 - непълнолетните и малолетните деца.

Анкета

Давали ли сте пари на просяк през последната година?

В разговори с представители на социалните служби децата споделят, че с просия печелят по около 2000 лева на месец. Парите обаче не отиват за повишаване на благосъстоянието им – в повечето случаи те дори не отиват и при родителите им, а се поделят между трети лица и тях, като самите родители вземат по-малката част от сумата.

Децата споделят, че получават единствено по-добра храна, но това не зависи от количеството на парите, които са изкарали от просия.

"Идеалните просяци" са бременните и майките с бебета, тъй като българите проявяват най-голямо благородство и благотворителност към по-малките деца, както и към децата с увреждания.

Това е и причината най-често да се използват такива деца. Най-доброто място за просене пък са кръстовищата, както и бул. "Витоша".

Това са и местата, където най-трудно се преодолява проблемът с просещите.

„Нашите екипи минават, просещите в момента са отстраняват, и малко по-късно на тяхно място идват нови групи от провинцията“, казва още Владимирова.

Групи от Стамболийски, Перник и Монтана пристигат в столицата, за да спечелят пари от просене.

Монтанската група е специализирана за просещи възрастни хора с увреждания, даже и ръководителят й е човек с увреждания. Голяма част от гастролиращите просяци не спят в София, а се прибират с автомобили по родните си места и на другата сутрин пак заемат "стратегическите позиции" тук.

„За монтанската група разбрахме, че са си наели даже и апартамент, където да пренощуват“, твърди Владимирова.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе просяците са като ***, Една жена усети ли че е по-лесно да изкарва пари с *** си вече няма връщане назад. Така е и с просяците веднъж научиш ли да просиш никого няма да искаш да работиш повече.
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В едни от разказите за Шерлок Холмс се разказваше за един дето живее като джентълмен от просия. Купил си човека имение, има си прислуга и всички екстри :)
53
2
 
16
 
! Отговори
до всички преди 14 години
Аз съм виждала и българи да просят ,научил ги е живота на това ,но когато някой ми поиска пари аз го питам за какво съ му и ако е за храна аз отивам да му купя нещо но пари не давам ако не иска храна ,а настоява за пари нищо не получава
52
1
 
11
 
! Отговори
Machiavelli преди 14 години
Аз в Stuttgart като бях имаше един просяк на центъра и както си седеше и си просеше, му звънна gsm-а и почна да ти си говори хахахаха казах си "баси тука и просяците са европейци" хахахах
51
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много са изобретателни просяците. Сега гледам един младеж(българин), здрав и прав тича около Пирогов и с една срамежлива усмивчица, задъхан и поизпотен вика "Извинявайте можете ли да ми услужите с един лев понеже не ми стигат да си платя таксито". И гледам бая народ му се вързва и му дава. Некой път такива шутове ше му дам, че направо в травматологията ше го вкарам. Поне му е наблизко.Ако го видите никви пари не му давайте на тоя *** мързелив!
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да ги обложат с данък :-) Аз понякога давам на просячета, понякога - не. Честно да си кажа, предпочитам да дам благотворително левче на някое дете /гледам не са забогатели много-много/, отколкото да пращам смс-и да пълня гушите на онези, дето и без моето левче са с дебели охранени вратове
49
2
 
24
 
! Отговори
Machiavelli преди 14 години
Въпроса не е дали верно изкарва 2000 лева ***, а е кой е тоя *** дето му ги дава????? Аз лично на *** стотинка не бих дал, ако ще да дойде и 5 годишно да хленчи. Предпочитам да ги дам на някоя баба дето проси или някой чичко, а не на ***. Незнам от къде сте я взели тази новина, аз се съмнявам, че българина е толкова ***, че да дава пари на мангалчетата.
48
9
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 14 години
Ако мислиш хората че раждат ***, значи и *** е родила ***
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
виждал съм наши *** и във Виена
46
1
 
14
 
! Отговори
Gab4o преди 14 години
Може би единственото възможно решение е старите *** да се кастрират - разбирайте над 18 години. А останалите деца и младежи да бъдат образовани и да се създаде малко по-добра тяхна раса. Не че нещо от това е възможно, но друго решение просто няма.
45
1
 
8
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Аз съм много "За" да се вкарат в ред ***. И съм много "За" да изкарвам 10 000 долара заплата. Ама практиката показва, че когато взимаш 10 000 долара заплата, а производителността на труда ти е доста по-ниска, много бързо един хляб (примерно) започва да струва по 1 000 долара.
44
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е, щом един бездомен пес може да живее със 200 лева европари, защо да не може *** да изкара 2000 ??? Същите хора ,които защитават бездомните кучета биха защитили и ,,горкичките,, *** - просячета .....
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тези ромиии да отиват да работят а не да ми просят по улиците и да правят по 20 ***!!!!!!!!!!
42
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Няма знаяение за ден, за месец - и за месец е много - 5 членно семейство прави 10 000 месечни - колко български семейства имат такива доходи.След изборите новото правителствпо да гласува закон за минимална заплата поне 10 000 хил долара - няма значение какъв труд. А *** да се изселят на остров в тихия окена както турците са направили с кучетата в Истанбил едно време. Сега само *** ни пречат, ама новото правителсвото ако направи минималната заплата 10000 долара ше се оправим.
41
2
 
8
 
! Отговори
ттт преди 14 години
е пак любимата тема на днес.бг за ***, нещо за македонците няма ли, не съм чел скоро!
40
3
 
6
 
! Отговори
дада преди 14 години
Тази новина малко на инсиноация ми прилича.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Знаеш ли кога ще дам на *** пари - точно никога. Колко от българите биха дали на цигенин пари? От къде ща им дойдат тия 2000лв. От други *** мое би, едва ли не.
38
2
 
3
 
! Отговори
dimo преди 14 години
do 37 ne e taka ec ne gi podkrepia oko6arili sa gi v belgia holandia germania i pr.isvan gradovete kato tragnat da prosiat idva polizia i gi goni imat njakakva darzavna podkrepa, no e sa prezivjavane mnogo ot tjah otivat v ne evrop. strani kadeto im minava nomera
37
4
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Еееееееее, ай спри се малко, де!!!Първо - в статията пише, че *** "може" да изкара 2000 лева на месец. Месец. М-е-с-е-ц. Месецът обикновено се състои от 30 или 31 дни, в редки случаи от 28. Това ти чупи цялата математика...А и ми е много интересно - какъв точно продукт на труда предлагаш срещу заплата от 300 хил. долара на месец? Макови насаждения ли ще отглеждаш?
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Истина е! А във Виена - същото в евро, стоят лятото и се връщат