Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера?

Очаква се прокуратурата да повдигне обвинения на четиримата лекари
Обновена: 6 дек 2010 10:30 | 6 дек 2010 10:30,
421
Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера?
Снимка: Булфото

Общинският съвет в Горна Оряховица ще решава дали да уволни директора на болницата в града Миролюб Кожухаров.

Очаква се и прокуратурата да повдигне обвинения срещу четиримата лекари, които преди седмица бяха арестувани по подозрение за умишлено убийство на новородено, а по-късно бяха освободени.

На 28 ноември 17-годишната Боряна е приета в болницата и ражда бебе, за което лекарите съобщават, че е мъртвородено.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов беше изслушан от депутатите за скандалния случай с шумните арести на четиримата лекари, които се обявиха срещу полицейския тормоз и бяха подкрепени от лекарската гилдия.

Заради обществения натиск прокуратурата във Велико Търново разсекрети записи от специални разузнавателни средства, които показват, че новороденото е било живо 24 часа след раждането. 

„Нека да престанем да говорим за раждане, защото си има медицински критерии, по които една бременност се води като раждане или като абортен плод. Това е важно, защото в публичното пространство не престава да се говори за раждане“, коментира пред БНТ д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) .

Според него, ако раждането е било станало в специализирана клиника и детето веднага бъде поето от специалисти и бъде приложена цялата терапевтична гама от лекарства, е могло да бъде спасено. Това е възможно в Северна България само в университетската болница в Плевен и във Варна, подчерта Ленков.

Още по темата

„Не са "спали" лекарите. Ето връзката с делегираните бюджети, които се отпускат на една болница от ръководството на НЗОК, ето резултата“, категоричен бе Ленков.

„Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера, кой нормален човек би направил това“, попита главният секретар на БЛС.

„Господин министърът на вътрешните работи ще си подаде ли оставката за уронване на престижа на българските лекари и конкретно на тези лекари от Горна Оряховица, ако се окаже, че не са могли да направят нищо повече“, попита още Ленков.

„Могло ли е тези хора да бъдат извикани с документи, където да им бъдат предявени обвиненията, или трябваше да нахлуват БОП-аджии посред бял ден с оръжие, сякаш става дума за организирана въоръжена престъпна група.

Защо тези лекари трябваше да бъдат задържани за 72 часа, като че ли са някакви убийци“, коментира докторът и допълни, че това са уважавани граждани на цял град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
0
 
3
 
! Отговори
clearly преди 13 години
Гледайте тая вечер по БНТ от 19 часа предаването с Милен Цвеков в което ще се дискутира тоя случай!!!
342
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми какво очаквате, че лекарите ви ще са по-различни от вас самите? Погледнете колко злоба, омраза, бездушие, безчовечност има в коментарите под всяка статия... Тези "лекари" едни от народа, огледало... А защо никой не се усъмни, че лекарите може да са го направили? Защото всеки се е сблъсквал с подобни индивиди по болниците, защото всеки знае, че тези неща са ежедневие в болниците, колкото и ужасни да са... Все едно си виновен, че си болен...
341
3
 
9
 
! Отговори
МЗ не разбира от PR преди 13 години
Ако е имало нещо за спасяване, то подслушвачите щяха да отидат с гръм и трясък. Ясно, че с тия СРС-та се цели някав черен пиар. Лошото е, че сега всяка родилка в Горнооряховска област трепери да не би някой да й отнеме бебето. Сега касата да се приготви да отпуска успокоителни лекарства на баби и дядовци, да се бръкне за скъпи и често ненужни изследвания "а ла доктор Хаус". Не е ясно дали справедливостта ще възтържествува, но страх и паника ще има в излишък. МВР-то си прави PR, но МЗ няма такъв
340
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А защо не отидохте тогава в полицията, да ви дадат белязани банкноти и да ги хванат? Нали разбираш, че при корупцията винаги има и даващ? Когато се научите да не давате и си търсите правата, нещата ще се подредят. Дотогава има да си хленчите по форумите....
339
9
 
19
 
! Отговори
минаваща преди 13 години
Плод от спонтанен аборт, в 23 г.с. с тегло 0,6 kg, бил жив 24 часа, журналистите го нарекоха "пеленаче", милиционерите на Цецко имотният уж от записан разговор научили ,че лекарите искали да му дават да яде и да пие (с какво са го черпили, с кебапчета и бира ли?), очаквам още малко да го пратят на училище в 1-ви клас ... Що за безумни простотии???
338
4
 
9
 
! Отговори
romero преди 13 години
Колега аз те подкрепям ,напълно съм съгласен.На виновните да им се отнемат правата до живот ,и да ги тикнат в затвора за умишлено убийство и заговор за същото .
337
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да ви с*ра на "уважаваните граждани"!!!!!!! >:{
336
4
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 13 години
Че аз какво съм казал?! Абсолютно съм против отношението на "лекарите" в случая! Не сте ме разбрали правилно, но това си е ваш проблем. Недоумявам как в една болница може да хвърлиш новородено в хладилник?! И 10 килограма да беше, пак щеше да си отиде, горкото. Детето живее в майката при температура близка до 40 гр. по Целзий
335
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото ще подаде оставка Цветанов, ако се докаже, че се е осрал. А той се ***. По света след такъв арест обикновено полицаите ги гонят до дупка. В България стават национални герои. Повече прилича на джунгла, отколкото на европейска държава.
334
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първото сересе е 29.11.2010г. - 14,44 часа - тогава бебето е все още живо!В сересето от 29.11.2010г. - 16,10 часа се съобщава че е починало!Как можеш два часа да слушаш, без да предприемеш действия за спасяването?А сигналът за подготвяното дете убийство вероятно е получен още по-рано. ЗАЩО тогава никой не попречи на "кандидат-убийците"?Проста логика, ама означава следното: Никой не е имал за цел /интерес/ да спаси детето!Явно, на някой му е трябвал скандал на всяка цена!Резултата е видим
333
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Мисля,че това изказване съдържа оценката на хората към някои, напос ледък все повече,белодрешковци,парадиращи с името лекар."Мисля, че твоето изказване показва защо нормален човек няма да остане да практикува медицина в България.
332
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ще подадът ли оставки всички които подкрепят тези така наречени доктори, ако се докаже, че имат много вина
331
2
 
16
 
! Отговори
Бивша раждала преди 13 години
Отношението към родилките, към жените, даващи живот в 80 % от болниците в България граничи с безапелационен цинизъм! Захвърляни, хокани, удряни дори, оставяни гладни и жадни с часове... Сякаш да родиш детето си в България е наказание! Държат се с теб като с поредното неудобство, никакво човешко отношение, никаква хуманност!
330
0
 
11
 
! Отговори
romero преди 13 години
Не е това начина ,лекарите трябва да опитат да го спасят без значение от расата му и проблемите около раждането.И за това питам всички тези дето се радват че сега сме с едно *** по малко... КОЛКО ОТ ВАС БИХА СЕ СЪГЛАСИЛИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РОДЕНОТО ИМ ДЕТЕ ДА БЪДЕ УМЪРТВЕНО ПО ТОЗИ НАЧИН? ИЛИ ЩЕ ИСКАТЕ ДА СЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА ДА СЕ СПАСИ ДЕТЕТО ВИ?Всеки има право да живее ,опомнете се малко и спрете да злорадствате по форумите ,това само показва колко много е пропаднал морала в България
329
4
 
12
 
! Отговори
Минувач преди 13 години
Не само да не нахълтват, ами и да ги ступат още там на място, нечовешки същества! Г-н главен секретар, питате кой би оставил живо бебе в хладилника?! Кой да ви отговори, ако вие лекарите не знаете, за какво сте, аждаба, там?! Как успяха да спасят 500-грамово бебе преди време в Смолян, или може би го дадоха на мечка да го топли?! Доживотна, без замяна!
328
0
 
20
 
! Отговори
romero преди 13 години
Когато снаха ражда ми преди 7 години във Шейново имаше затруднения и лекарите стигнаха до извода че трябва да бъде направено секцио като за целта бяха поискани 300 евро на ръка за да...цитирам: "Дайте 300 евро да оправиме нещата и да не се мъчи момичето " хубаво де имали сме дали сме ,ами ако нямахме ??? Щяха да рискуват живота и и този на детето и ??? Къде е тука етиката дами и господа медици дето само знаете да се оплаквате ,а живеете като царе на гърба на бедните българи.
327
4
 
9
 
! Отговори
Mery преди 13 години
До # 341: Бих искал да цитирам мнението на гл.секеретар на МВР Калин Георги ев, който за разлика от Ц.Цветанов не обича много да се появява на екран и да говори.Та той каза"Нека лекарите много да не знаят (става въпрос за изявлени ето на шефа на БЛС д-р Райчинов),защото ако не бяхме ние,хората щяха да ги рзкъсат". Мисля,че това изказване съдържа оценката на хората към някои, напос ледък все повече,белодрешковци,парадиращи с името лекар. Пък и нагли , и се опитват да лъжат отгоре на това!
326
6
 
6
 
! Отговори
bayco преди 13 години
СТАВА! съдете ниСамо че искам и аз да мога да Ви съдя за Вашите безобразия, във Вашата работа. Става, нали?! Да, ама ако сте учител за какво да Ви съдя? Че не учите децата ми както трябва ли?? Ако сте пътен инженер - за какво да Ви съдя-за дупките? Ако сте Бойко Борисов, Цветан Цветанов, ако сте общински съветник или Бог знае още какъв-за какво да Ви съдя? И МОГА ЛИЕТО ЗАТОВА В БЕЛИТЕ СТРАНИ ЛЕКАРИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 10-15 000 ЕВРА, ЗАЩОТО ГОДИШНАТА ПРОФ-ЗАСТРАХОВКА ИМ Е 8000!Разбра ли Крис
325
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СЕГА КУШЛЕВ ДА ПРОВЕРИ БЕДНИТЕ БЪЛГАРСКИ МЕДИЦИ!ПОСЛЕ БЕДНИТЕ АКАДЕМИЦИ ОТ БАНМНОГО ИНТЕРЕСНИ НЕЩА ЩЕ ИЗЛЯЗАТАРТИСТИТЕ НЯМА НУЖДА ДА СЕ ПРОВЕРЯВАТ-КОЛКОТО И ДА ВЗЕМАТ ВСЕ ЩЕ ГИ ИЗПИЯТ!
324
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нАРОДА ПРОПИЩЯ ОТ ЛЕКАРСКАТА МАФИЯ!КАК МОЖЕ ЗА ВСИЧКИ БАНДЮГИ ФАЛШИВИ ДИАГНОЗИ?МОЖЕ ЗАЩОТО ПЛАЩАТ МНОГО ПАРИ!КАК НЕ МОЖЕ ДА РОДИ НЯКОЯ ЖЕНА БЕЗ ДА ПЛАЩА!МОЖЕ АКО ИМА ЩАСТИЕТО ПО ЕСДТЕСТВЕН НАЧИН ДА СЕ СЛУЧИ ИЛИ НА ПЪТ ЗА БОЛНИЦАТА!