ЕП за по-лесен достъп на специалисти до пазара в ЕС

Предвижда се евентуално полагане на изпити за език от медиците
Обновена: 15 ное 2011 18:26 | 15 ное 2011 18:25, Елка Василева
11
ЕП за по-лесен достъп на специалисти до пазара в ЕС
Снимка: Архив Reuters

Европейският парламент прие днес резолюция, която призовава за по-лесно признаване на дипломите на някои специалисти в рамките на ЕС. Целта е да се гарантира по-лесен достъп на лекари, зъболекари, архитекти и специалисти от други професии до работа в друга държава от ЕС, се посочва в съобщение на българската пресслужба на парламента.

Професионалната квалификация на специалистите трябва да бъде признавана по-бързо, без да се прави компромис с надеждността и безопасността на тяхната работа за гражданите, пише в одобрения документ.

Опростяването на системата се очаква да помогне на близо половината от младите европейци, които съгласно неотдавнашно проучване заявяват, че искат да работят в чужбина.

Улеснението е от съществено значение за стимулиране на икономическия растеж, за повече гъвкавост на пазара на труда и за преодоляване на недостига на работна ръка, приема парламентът.

Различните оценки показват, че около 16 милиона специалисти ще бъдат необходими за попълване на висококвалифицираните работни места в ЕС до 2020 г., но сегашната система за признаване на професионалните квалификации, придобити в друга държава от ЕС, е прекалено тромава и отнема много време.

За да се опрости и ускори процедурата, членовете на ЕП предлагат да се създаде доброволен професионален паспорт, свързан с електронната система за обмен между компетентните органи в целия ЕС.

Депутатите призовават ЕК да определи насоки за сроковете, в които кандидатите за дадено работно място в чужбина да очакват да получат решение от съответните власти.

ЕП настоява за по-добър обмен на информация между държавите от ЕС за лекари и други специалисти, които са обвинени в професионални нарушения.

Според евродепутатите има сериозни проблеми, свързани със специалисти, които продължават да практикуват в ЕС, въпреки че професионалните им права са прекратени в родните им страни.

Трябва да бъде създаден механизъм в рамките на електронната система за обмен за предупреждаване на всички държави от ЕС, когато се предприемат действия срещу даден специалист в определена страна, настояват депутатите.

Според тях съществуващите правила за езиковите изисквания в областта на здравеопазването трябва да бъдат по-ясни и да бъдат преразгледани от ЕК и отделните държави.

Предвижда се евентуалното полагане на изпити по владеенето на език от медиците, желаещи да работят в чужбина.

Уменията за общуване с колеги и пациенти за избягването на опасни или евентуално застрашаващи живота ситуации са от основно значение за специалистите в областта на здравеопазването, отбелязват депутатите.

Засега европейското законодателство определя правила за около 800 регулирани професии и осигурява автоматичното признаване на 7 професии в цяла Европа - лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри, акушерки, ветеринарни лекари и архитекти.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
alf преди 12 години
dokato ne se izravniat vsichki dokumenti za rabota na trudovia pazar mejdu stranite v sveta,trudovi knijki,dokumenti za pensionirane,bolnichni,vsichko da bade ednakvo i unificirano za bulgari,anglichani,francuzi i vsiakakvi drugi,za da si tarsish rabota veche normalno-diplomite,da se prevejdat i da vajat,vsichko da bade s obshti formuliari, NIAMA DA IMA OPRAVIA.
10
3
 
11
 
! Отговори
...... преди 12 години
И какво притив отглеждането на овце имате? Били ли сте някога в Швейцария, там институциите работя до 2 следобед и след това затварят, за да могат да си гледат личните стопанства! Но нали ние сме свръх европеции и не може да се занимаваме с този "робски" труд......
9
0
 
5
 
! Отговори
ан преди 12 години
Много се ядосах на думите на премиера за производството на лекаринЕ ОТВАРЯЙТЕ ШИРОКО ВРАТИте на му в БГсега се оплакваме от некадърни лекари ,а представете си тогава когато куцо и сакато от детската му мечта да стане лекар ще бъде реалносттова не е шега работа , а се изисква много знания по основни предмети,които бяха съкратени да се изучават последните години,защото вс решиха да стават икономисти и юристи.Впрочем така е по цял свят,затова търсят нашите лекаридосега успявах
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук има един хейтър който слага минуси.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анчо преди 12 години
Приятели, събирайте си багажа и се измитайте от Пожарникария. Тук само ще храните милиционери и заслужили деятели на спорта и културата.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ве ... чел съм разни предложения за работа....Търси се млад специалист със перфектно владеене на еди къф си език и стаж повече от годините му...в сфера, която въобще я няма в страната, в която го търсят....Да може да работи като вол по 12 часа за заплата по-малка 2 пъти от тая за страната , за която го търсят....
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъъъъъъъ ЕС иска да ни прай прецакис пак....Много ясно, че посоката на специалисти ще е от бедните към богатите страни и в никъв случай наобратно.
4
2
 
15
 
! Отговори
koki преди 12 години
Ако искате успешен бизнес, гледайте овце и агнета. Пазарите са гладни, купуват ги и в Европа, и в Турция. Това призова премиерът Бойко Борисов в интервю за в. Стандарт. Според него в животновъдството има много хляб.Хайде чуждестранни специалисти/овчари/ ИДВАЙТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
3
1
 
18
 
! Отговори
citat преди 12 години
"Както Германия произвежда и изнася коли, така България ще произвежда и изнася лекари, обяви в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов"Ако са необходими 10 хиляди лекари, ще произведем 20 хиляди, каза Борисов пред студенти на Медицинския университет в Пловдив, където откри новата сграда на висшето учебно заведение
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кой луд ще дойде в тази ***, която направиха герб? И за каква заплата? 290лв гарантирано от герб!
1
3
 
33
 
! Отговори
мастър Йода преди 12 години
Докато ми искате да знам поне 4 езика откоито Холандски, Шведски, Немски и ако може Унгарски, и в същото време да съм супер специалист в дадена област - ще го дуате....Учете се от САЩ как ви измъкнаха 80% от специалистите след падането на Източния блок...Нещастни, *** бюрократи с фалшиви дипломи по философия и отношения на гражданите с извънземни...