Младенов се мъчи с доходите

"Увеличаваме повече заплатите при ръст на производителността"
Обновена: 27 апр 2012 14:52 | 27 апр 2012 09:46,
134
Младенов се мъчи с доходите
Данни за безработица над 12% не са верни. Снимка: БТА

"През последните 15 години изостанахме много по отношение на доходите на българите. Мъчим се да наваксаме, но в криза е много трудно".

Така социалният министър Тотю Младенов коментира пред bTV данните, които изпращат България на дъното в ЕС по минимална работна заплата.

Той допълни, че желанието на управляващите е да има по-големи растеж, БВП, приходи и производителност, за да си позволят по-рязко повишаване на доходите.

По думите му въпреки утежнената икономическа ситуация през последните три години данните показват повишаване на средната работна заплата.

"През 2009 г. тя беше 609 лева, през 2010-а говорим за 640 лева, а за миналата година средното трудово възнаграждение е било707 лева, горе-долу се догонва инфлацията, което никак не е малко", коментира Младенов.

Той уточни, че в програмата на правителството до 2015 година е заложена най-ниската възможност за увеличение. Предвижда се всяка година минималната заплата да скача с по 20 лева и на края на плана да достигне 350 лева.

Още по темата

Социалният министър увери, че е запознат с проблемите на хората по отношение на некоректните работодатели, има и списък с проблемните предприятия в страната.

"Въпреки това няма как да се криминализира неизплащането на заплатите, в Европа не съществува такава практика", обясни Тотю Младенов.

"Все пак в Наказателния кодекс има ясен текст – когато дадена фирма е в несъстоятелност и в рамките на 30 дни не е уведомила съда, подлежи на съдебна отговорност. Оттам нататък си има институции - прокуратура и съд, налагат се санкции, а всички са длъжни да изпълняват решенията на съда", каза още министърът.

По думите му Инспекцията по труда и НАП засега работят в доста добро сътрудничество срещу некоректните работодатели.

Данните за безработица над 12% не са верни, официално тя е 11,5%, като очакваме леко да намалее в следващите месеци заради сезонното раздвижване и традиционно повишената лятна заетост, заяви още социалният министър.

"За щастие не сме в първите 8 места по най-голяма младежка безработица, което е много добър-показател", констатира Младенов и отбеляза, че над 2000 млади хора са намерили стажове при работодател по програмата "Конкурентоспособност".

Тенденцията в Европа е платеното майчинство да се намалява и жените по-бързо да преминават към активно търсене на работа и влизане на пазара на труда, отбеляза Тотю Младенов.

По думите му българските майки нямат особено основание да са недоволни, тъй като Брюксел настоява за платено майчинство до 20 седмици, а у нас то е над 410 дни.

"Т.е. тази придобивка ние я имаме и сме горди от това, и ще продължи да я има. Но усилията ни са насочени към по-бързото връщане на тези майки на пазара на труда", заяви Младенов.

За тази цел с финансовата помощта на Световната банка в 60 общини се изграждат допълнителни детски заведения, за да имат родителите къде да оставят децата си и да се върнат към работния процес, допълни министърът.

Той засегна и темата с парите от Сребърния фонд, които финансовият му колега Симеон Дянков предложи да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа.

По думите на Младенов по време на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество са били направени разумни корекции на размера на инвестициите.

"Нивото беше смъкнато от 70% на 30% за влагане в книжа, трябва да се инвестират разумно с пълна гаранция за сигурността им. Така че, корекции - да, отстъпление – не", подчерта социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: Тотю Младеновдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тотю, вие сте избрани там да подобрите нашия стандарт на живот , а не вашия, но като гледам не се справяте и трябва да си ходите.
71
0
 
29
 
! Отговори
chicago преди 12 години
Тотьо,средната работна заплата расте щото се увеличава безработицата.Ако в едно предприятие работят 5 човека,шефа взема 600лв а работниците по 200 средната работна заплата е 280лв.Като съкрати шефа 2 човека средната работна заплата става 333лв.За съжаление обаче в България,колкото по висока безработица има толкова по висока средна заплата ще има но ,това влияе на социалните плащания и пенсиите със знак минус.Правите хартиени шикики - микики,това изкуство върви в цирка ,държавата се разпада.
70
0
 
21
 
! Отговори
тотьо преди 12 години
защо ми замрази пенсията ве,***!!!!как се живее със 170 лв бе варварино?!!!!!!
69
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бен Ладен хванал на калъп един от охраната му с една от жените му.Вдигнал калашника и му казал:''Има два начина да те накажа.Единия е да те застрелям.Другия е да ти направя еднолична фирма в България''.Онзи без да мисли казал:''Застреляй ме!''
68
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Правителството на Герб е антисоциално.И не ги искам втори мандат.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Средната работна заплата е като кацата с мед. Колкото по-малко хора бъркат в кацата, толкова повече мед за всеки от тях, а за останалите " 0 ".
66
0
 
29
 
! Отговори
нервна до ужас преди 12 години
"А за майчинството простотията даже не знам как да я коментирам..."Майчинството трябва да се изчислява по следната схема: опр.сума Х коефициент за образование/колкото по-високо-толкова по-висок/ + опр.сума Х бр.години стаж. Така е справедливо-отчита приноса към осигурителната система и възможностите за реализация-,т.ест бъдещия принос. Значи лица,без основно образование-коефициент 0 и без една година тр.стаж - пак 0 - получават 0 лв. Иначе ще продължават да се размножават в геометрична прогресия.
65
0
 
26
 
! Отговори
Бургас преди 12 години
Работих за чужденец дошъл в Б-я да прави бизнес - производство на храни. От една година обикаля институции и събира разрешителни. Хванал се е за главата и постоянно повтаря "Кой дявол ме накара да дойда в тая държава". Иска да се откаже, но е вложил вече много пари в сграда, оборудване и т.н. Беше назначил няколко работника, но ги освободи и се чуди какво да прави. Казва, че постоянно пише и говори на свои познати да не стъпват в Б-я и да не си помислят да инвестират тук.
64
0
 
13
 
! Отговори
Талпата преди 12 години
Няма значени доходите. Това са битовизми! Важно е митряла да се клати нонстоп, оти а спре клатенето, а се е организирал и ни изринал.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тотю, ама това ти ли си?Малиииииии.............. от мъка така си се променил, че не мога те позна бе човече!
62
0
 
11
 
! Отговори
12май преди 12 години
Официално обявиха ден,за Изчистване на ***, ама не със ръкавици,а със по-тежки средства.Спи народе мой.
61
0
 
29
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Не познавам човек, на който да му е актуализирана заплатата с реалната инфлация за последните 2.5 години, т.е. около 30-40% минимум! Каква инфлация догонваме? Ако след 3 години минималната зпалата е 350 лева, то тя ще има покупателна способност на 100-150 лева от 2007-*** година! ТОВА СА ФАКТИТЕ! Всичко друго е подигравка и мачакане от страна на тези ***! А за майчинството простотията даже не знам как да я коментирам...
60
3
 
3
 
! Отговори
,,PIPO,, преди 12 години
TOZ *** KOSTOV,UNISHTOJI DARJAVATA,TI GOVORISH ZA PROIZVODITELNOST,ZAPLATI I T.N..TOZ MOSHENIK E ZA PUBLI4EN RAZSTREL ILI DIREKTNO ZA URANOVITE MINI.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като му е трудно с доходите да си раздаде бонуси. :-)))
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 68 В това правителство маи силен министър нямаВсички са послушковци
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Тотю май нещо е спал на течение.Много слаб министър,много!" Не това е причината. На всяко искане на Т.Младенов господата Д/р/янков и Боко Т.отговарят с "няма пари". Що да стори той!?! Не съм му адвокат, но така стоят нещата.
56
1
 
27
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Разбира се, Тотю - правите всичко възможно да намалите платеното майчинство - ама сред Българките !!!! Важно е да има повече помощи за ***, за да раждат нови и нови и нови малки *** - нали мръсен *** ?????Докога ще харчиш парите ни за това долно племе?
55
0
 
8
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Всъщност заглавието е :"Младенов се мъчи с доходите си да оправдае видимото си богатство".
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Веднага го местя Като няма доходи , няма да плащам данъци като няма данъци , няма такива хрантутници да вземат високи заплати и бонуси
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 55 Хубаво е но не си го разбрал, още ли пазиш партийната книжка в скрина?