Митрополит Кирил: Ако ме изберат за патриарх, ще приема

"Светият синод запази единството и каноничността си"
Обновена: 12 ное 2012 12:38 | 12 ное 2012 08:01, Елка Василева
230
Митрополит Кирил: Ако ме изберат за патриарх, ще приема
Митрополит Кирил. Снимка: архив, Булфото

Бъдещият патриарх трябва да е колкото се може по-добър, казва Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия синод на БПЦ пред „Монитор“.

„Който и да е, ще има един много трудно достижим коректив преди себе си като личността на Светейшия ни покоен патриарх Максим, който беше изключителен човек, дипломат и изряден монах. Във всички случаи той трябва да следва неговите дела, както и да е енергичен като предишния патриарх Кирил, но е редно да е и просветител и духовен обединител на нацията като патриарх Евтимий. Не бива да забравяме, че ролята на архиереите и духовниците в управлението на БПЦ също не е малка, те също имат отговорности, от тях също се изискват качества. Всеки един от нас според отреденото му място носи и трябва да носи достойно своята отговорност пред Бога и православния български народ“, казва митрополит Кирил.

Още по темата

Запитан дали ще си направи отвод, ако издигнат кандидатурата му за патриарх, митрополит Кирил казва: „ Ако това се случи, аз трябва да приема, така както приех и решението на Светия синод да бъда наместник-председател. Аз нямам право да се оттеглям, защото това е гласувано доверие, от една страна, а от друга - това е послушание, което като монах трябва да изпълня. Ние даваме обет за послушание, нестяжение и безбрачие. В Църквата има послушание, то е основно задължение и основна добродетел. Дори ако човек няма голямо основание, няма право да отказва длъжност, която по-висшестоящият, в случая членовете на Синода, посочват. Когато то се изпълнява, няма място за лични амбиции. Дядо Максим беше подложен на гонения по време на разкола, притесняваха го, искаха неговата оставка, но той не се оттегли, защото изпълняваше своето послушание - да бъде патриарх на народа, който го е избрал.

Самият аз не бих издигнал кандидатурата си. Имам хубава епархия – Варна, слънце, прекрасна природа. Ако обаче ми я издигнат, нямам право да казвам „не”, казва митрополитът.

Митрополит Кирил няма да предприема никакви промени, дори административни, до Патриаршеския събор. „Ще се занимавам само с организирането, свикването и провеждането на Патриаршеския събор, който е различен от църковно-народния събор и е за избиране на нов патриарх и митрополит Софийски, както се съвместяват тези две длъжности според Устава на Българската православна църква. За това е необходимо да се прегледа и подготви изрядно цялата документация“, казва той.

Никаква промяна не може да има преди провеждането на каноничния Патриаршески събор, категоричен е митрополитът и по повод лансираната идея за промяна на устава на БПЦ в различни посоки, дори по отношение на изискванията към кандидатите за патриарх. „Според устава на БПЦ църковно-народен събор, който може да прави изменения, се свиква от патриарх, а ние сега такъв нямаме. Няма да правим неканонични неща, каквито бяха направени, но вече ги преодоляхме“, казва митрополитът.

На въпрос какво неканонично бе направено и от кого, той  казва само:  „Не ми се иска да се връщам към този момент. Важното е, че Светият синод запази единството и каноничността си“.

Запитан дали ще пътува от София до Варна с линкълна хибрид, митрополитът казва: „Ех, пак този линкълн! Защо да не го взема, като е дар на епархията, а не на мен лично. При това хибридът е много икономичен и пести средства на митрополията. Това съвсем не е скъп автомобил, още повече, че за него не сме платили нито лев. С него се върши работа. Какво лошо има в това, че някой е искал да помогне на епархията, като е предоставил хибрид на своя духовен отец!“

По повод гласуването на Синода за признаването на архонтите митрополитът Кирил казва: „Заявявам, както и когато гласувах против признаването им: архонтите нямат исторически корени в БПЦ. Възмутителното е, че Светият синод легализира нещо пост фактум, за което не беше давал своето благословение“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Ех дядо попе, не искаш ти да си блажиш само шунка, пък била тя и от чисто месо! Искаш ти друго уважаеми, защото дядо Кириле някъде четох,че църквата има над 300 хил. декара земя и общото имущество на БПЦ е за над 1,2 млрд. лева по данъчни оценки.!Огромно е това имущество и за неговото управление ще има люта битка! А вярата и духовността са на заден план, нали така дядо попе?
184
3
 
8
 
! Отговори
Гост до 198 преди 11 години
Точно - защото патриарх и мутра са две различни неща, тоя не става за патриарх!
183
1
 
11
 
! Отговори
Залагаме преди 11 години
Линкълна на *** срещу Ролекса на Гергов в колосален сблъсък...Нема такава държава и Патриарх Евтимий е само спомен...
182
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
q kaji kolko zemia prodade na grypirovkata *** i kade otidoxa parite.
181
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
toia gaka alkoxol kato lamia bil goliama pianica.
180
3
 
3
 
! Отговори
Дядовия преди 11 години
ПО ДОБРЕ ПАТРИАРХ НА ЗЕМЯТА, ОТКОЛКОТО СВЕТЕЦ В НЕБЕСАТА !
179
2
 
12
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ПАТРИАРХ МАКСИМ БЕШЕ СМЕНЕН ОТ ПАТРИАРХ ЛИНКЪЛН...!
178
1
 
9
 
! Отговори
Атанасий Метеорски преди 11 години
Толкова сласт лъха от този дядо Кирил.И изобщо нашите митрополити да си поставят задача ,първо да подобрят външният си вид - с тези шкембета направо се излагат.Второ, коеналожи да се прави избор на и.д.патриарх непосредствено след погребението на дядо Максим? И трето ,ЗАПОМНЕТЕ ПРОСТИЧКАТА МЪДРОСТ:"кОГАТО ДВАМА СЕ КАРАТ,ТРЕТИЯТ ПЕЧЕЛИ".Затова джамиите в България,ще са повече от църквите.
177
1
 
7
 
! Отговори
вв преди 11 години
Боже , тези не са ли чували за смирението ?!
176
2
 
3
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Митрополит Кирил ще бъде новия патриарх.От кухнята имам информация.На бъдещия събор,той ще има подкрепа от доста епархии.И той е достоен за църквата,сигурно не знаете че е върнат от гърците с белезници,за това че е снимал и донасял какво се случва в Света гора,как гърците са крали икони,и са слагали свои монаси да рушат манастира,ето това е греха на Кирил.Че е донасял на Държавна сигурност какво се случва в Българския манастир.
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може ли да се кандидатира митрополит от Света гора,нали и там имаме манастир.Мисля,че ще е много по достоен.
174
2
 
7
 
! Отговори
90692 преди 11 години
Този е много дескридитиранм, спомнете си двата филма на Бтв "Сделка с църквата", той върти много сериозни далавери с мутрите по морето
173
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам що за човек е тоя Кирил но по-мръсно и завистливо племе от българите няма. Аз имам същия линкълн и той стрва 32,000$ в щатите. Тъпия българин не му прави впечатление че мутрите и бившите комунисти се разхождат с БМВ-та и мерцедеси на двойно по-висока цена ама виж за владика на област е неприемливо. Но това е естествено тъй като българина слага мутрата доста по-високо в обществената ерархия от духовника, владиката че и от патиарха. Как може адна плюнка като владиката да се вози в нова кол
172
1
 
3
 
! Отговори
стършел преди 11 години
До imid Неграмотнико, тези скотове на такива като теб разчитат...невежа!!
171
2
 
6
 
! Отговори
стършел преди 11 години
"Не вървят добре нашите черковни и народни работи!Екзархията ни страдае отбезсилие..народът не слуша и не подкрепя своите пастири-те не отговарят на своето назначение и се ограничават само в това да грабят,да събличат и да затъпяват своето стадо..интриганти,спекуланти и шарлатани плачат и викат:Турнете ни начело на екзархията,дайте ни СИЛА и ВЛАСТ,ПАРИ и ПОЧЕСТИ и ние тутакси ще да променяме демокрацията,ще да утешиме стадото и сичко ще да тръгне по мед и масло..." Хр.БОТЕВ,16 май,1875 г.!!!
170
2
 
19
 
! Отговори
Неее преди 11 години
Дядо Добри е единственият достоен заместник на Негово Светейшество! А тоя Кирил, как не го е срам да се нарича Божи човек и Християнин, не знам! И той, и сите други алчни, заграбващи и разрушаващи псевдо- попове!!!!!
169
10
 
4
 
! Отговори
imid преди 11 години
Приеми! Испълни дългъ си! Па нека душманите се пукнат от завист!
168
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този е *** и неверник.вижте му само мутрата гадна
167
3
 
8
 
! Отговори
а преди 11 години
Споко и софийската епархия ще разпродаде , поне във всеки манастир кръчма ще отвори. Вижте на константин и елена... добре сее справил
166
2
 
13
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Има си хас, отче Кириле, и да не приемеш... след, като прие богоугодния Линкълн, дето само Обама имал такъв, пък после видя, че се увлече, та го върна... Ама, поста на Патриарх български, ако ти го дадат съм сигурен няма да го върнеш!