Галъп: Ако БСП спечели изборите, идва експертно правителство

Борисов води на Станишев по личен рейтинг само с 5%
19 ное 2012 21:41,
933
Галъп: Ако БСП спечели изборите, идва експертно правителство
Снимка: архив, Булфото

Ако БСП набере най-много подкрепа на предстоящите парламентарни избори, най-вероятно ще се стигне до съставянето на експертно правителство.

Това прогнозира социологът Андрей Райчев пред ТВ+, коментирайки проучване на агенция „Галъп Интернешънъл”, според което разликата между двете основни политически партии ГЕРБ и БСП вече е само 3 % в полза на управляващите.

Според данните от проучването, направено през ноември, ако изборите бяха днес, за ГЕРБ ще гласуват 23%, за БСП -  20%.

През ноември 2009 г. разликата между двете партии е била 31% в полза на ГЕРБ. Следващите партии с реални шансове за влизане в следващото НС са ДПС с 6% и "България на гражданите" с 5% доверие.

В последните 3 години БСП бавно успя да изкачи стъпалата до втора, претендираща за първа, политическа сила, показват социологическите проучвания. Въпреки това според Андрей Райчев не може да се говори за сигурна победа на червените.

"БСП набира почти максимума си. Не ми се вярва да увеличи подкрепата си. България просто няма толкова леви, за да набере повече от 25 % примерно, докато ГЕРБ устойчиво спада – не много, не рязко, не с някакви драматични, но с процент, процент, процент, и се е докарал до 3 % разлика", коментира Райчев.

Ако до преди 3 години коалиция между БСП и ГЕРБ беше напълно възможна, то сега за това и дума не може да става, допълни социологът.

"При Сергей Станишев това е абсолютно невъзможно. Една от причините Станишев да е толкова успешен е, че той е най-антиборисовото същество в страната. Той не допуска никакъв компромис по въпроса",добави Райчев.

Данните на „Галъп” сочат, че в личната борба между Борисов и Станишев одобрението към настоящия премиер е с едва 5 % повече. Въпреки това Бойко Борисов е с най-високия рейтинг за министър-председател през последните 12 години.
 
"Ако го сравним обаче с Иван Костов, рейтингът му беше така… стремително надолу. И година преди изборите той му беше като Самарското знаме, надупчен просто. Сакскобургготски – малко по-плавно слезе, но слезе. Станишев като премиер не сподели тази съдба, защото той си беше нисък по рейтинг от самото начало", заяви още Райчев.

Шест месеца преди парламентарните избори данните на социолозите сочат, че другите сигурни партии, които влизат в следващия парламент, са ДПС и България на гражданите. Неясно остава състоянието на сините. Според Андрей Райчев те могат да станат част от 42-рото Народно събрание само ако се обединят . Подобно е положението и при националистите.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


933
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
641
0
 
1
 
! Отговори
TODOR преди 11 години
ATAKA N14!
640
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е, ако се направи нова статистика, но заедно с вота всеки направи един IQ тест, какви ще са резултатите ?
639
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По добре Костов да спечели! Поне е експерт!
638
3
 
4
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТН преди 11 години
ТОВА УПРАВЛЕНИЕ Е ЧИСТА ПРОБА ФАШИСТКО !!!!!!!!!!!!! НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ И КОМУНИЗМА И ФАШИЗМА И ПСЕВДО ДЕМОКРАЦИЯТА СА ИЗМИСЛЕНИ И СЪЗДАДЕНИ ОТ ЕВРЕЙЧЕТАТА С ЕДНИЧКАТА ЦЕЛ ДА МАЧКАТ ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА ЗА ДА МОГАТ ТЕ ДА ЗАБОГАТЯВАТ !!!!!!!!!!!!! СЕГА ЯСНО ЛИ Е КЪДЕ Е КОРЕНА НА ЗЛОТО ?!?!?!?!?! ЦИОНИСТЧЕТАТА БАТЕ
637
0
 
1
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
RCI, ето защо ти казвам, че си платено мекотело и не ми дреме дали се обиждаш, защото съм прав! Щом смяташ, че нещата ще се оправят мирно и тихо, с масово гласуване, значи или си тотално ***, или гледаш да яхнеш вълната и не искаш народ, който би те обесил, ако ти се наместиш в кацата с меда!
636
16
 
3
 
! Отговори
червен фен преди 11 години
Той и Ромни беше близо до Обама , ама накрая стана както всички очаквахме . Убедителна победа на по уравновесенният кандидат ( това ще да е Бойко) . Г-н Станишев , никой не иска социалисти на власт в момента.... не и тези които работим де .... лека :)
635
10
 
7
 
! Отговори
Веско преди 11 години
Да бе, експерти по крадене. Да дойдат пак Станишката и Доган, че им отъняха сметките. Време е за нови рушвети.
634
5
 
19
 
! Отговори
Дай боже преди 11 години
Еми най-накрая експерти да се включат, че с тия аматиори на Бойко, оплескаха де що видяха.
633
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nedai boje pak komunisti-eksperti
632
16
 
2
 
! Отговори
50/50 преди 11 години
Доверието в Бойко пада ама харизмата на Борисов остава, над 1 МИЛИОН харесват Борисов а останалите ще гласуват за Бойко..Това прогнозира социологът Андрей Райчев, коментирайки проучване на агенция Галъп Интернешънъл
631
20
 
26
 
! Отговори
н преди 11 години
Много по-добре БСП отколкото тъпия ГЕРБ.
630
18
 
9
 
! Отговори
евроПес преди 11 години
Ако БСП спечели изборите и върнат за пореден път комунистите на власт,пожелавам на Станишев пожизнен мандат,за да умори и довърши всички ,които живеят с червеното гадно минало , а той от милионер да стане милиардер и да открадне всичко до което се докопа,друго спасение от червените няма!
629
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-после една смислена кандидатура, предложена от Боко
628
0
 
6
 
! Отговори
RCI преди 11 години
722Първо добър вечер.Казвам,че въпреки огромния брой партии,половината Българи нямат представителство в политическия живот на страната.Че половината Българи не припознават партия от хора мислещи като тях.Че половината Българи сме ИЗВЪН политиката и каквото и да говорим,нищо не означава говореното.Трябва да има партии на които вярвяме и които нашите разбирания и интереси провеждат.Хитро ни пробутват една и съща говорилня!Само логото различно.А това за стълбовете-така не се прави.Приятна вечер.
627
15
 
12
 
! Отговори
55 преди 11 години
нагледахме се и изстрадахме експертното им управление и не ги искаме на власт
626
6
 
15
 
! Отговори
до 721 преди 11 години
ти не познавяш човек който да гласува за ГЕРБ аз не познавам човек който да гласува за БСП и т.н. Те затова са и изборите...
625
19
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герберетата са на финала, остават в историята като най-некадърното, най- наглато и най- лъжливото правителство
624
4
 
6
 
! Отговори
1 преди 11 години
До Stivy,БСП ще вземе тиквата за експерт.
623
14
 
19
 
! Отговори
Stivy преди 11 години
А специалистите Е.Масларова,М.Манолова,Кутев и др.мазни каскети на прехода.
622
12
 
25
 
! Отговори
KYky преди 11 години
А експертите са С.Станишев,Г,.Първанов,Р.Овчаров,Р.Петков,К.Нинова,Ахмед Доган и др.