Работим без почивка за по-добър живот на бежанците!

Хората са в топли сгради, спят на нови легла, обяви Николай Чирпанлиев
Обновена: 5 яну 2014 09:23 | 4 яну 2014 21:03, Красимир Ангелов
88
Работим без почивка за по-добър живот на бежанците!
Снимка: Булфото

“След решението на Европейската комисия за отпускане на средства и разписването на План за тяхното усвояване от премиера на Република България, служителите от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) работиха и работят почти без почивен ден, с цел подобряване условията на живот в центровете, ускоряване процедурата на производство за даване на статут, назначаване и обучение на служители”.

Това обяви в своя позиция председателят на Държавната комисия за бежанците при Министерския съвет Николай Чирпанлиев във връзка с меморандум на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) до европейските правителства.

Както Dnes.bg ви съобщи, преди ден Върховният комисариат на ООН за бежанците призова страните от Европейския съюз да не връщат бежанци обратно в България заради нечовешките условия за търсещите убежище в страната.

Още по темата

“На 3 януари 2014 г. комисия, оглавявана от заместник-председателя на ДАБ Васил Върбанов, посети центъра за бежанци в Харманли, към който са отправени основните критики. В комисията участваха представител на ВКБООН и членове на хуманитарни организации.

Проверката установи, че всички хора, потърсили закрила в центъра, са настанени в реновирани отопляеми сгради, спят на нови легла, с нови завивки и постели. Построена и обзаведена е специална сграда, предназначена за майки с деца. В центъра са създадени нормални условия за живот, с обзаведени бани, тоалетни и други сервизни помещения. Създадените битови условия отговарят на изискванията, залегнали в Хуманитарната харта и в минималните стандарти на ООН”, става ясно от изявлението на Чирпанлиев.

По думите му активисти на хуманитарната организация „Лекари без граници” подпомагат медицинското осигуряване на търсещите закрила, а община Харманли предостави линейки за бърза медицинска помощ. Хасковската болница поддържа в готовност 50 болнични легла за спешни случаи.

В края на декември 2013 г. и в началото на 2014 г. в центъра са назначени 19 служители. На 6 януари в Харманли пристигат 5 екипа преводачи и интервюисти, които на място ще извършват необходимите процедурни действия и ще ускорят процеса за получаване на статут от хората, потърсили закрила в Република България, става ясно още от позицията на председателят на ДАБ.
   
По думите му в резултат от изпълнението на плана на Националния оперативен щаб и на взетите мерки от правителството, през ноември 2013 г. в Държавната агенция за бежанците са издадени общо 543 решения, от които 424 хуманитарни и 45 бежански статута, 49 спрени производства и 25 отказа.

През декември 2013 г. са издадени 888 решения, от които 562 хуманитарни и 114 бежански статута, 31 отказа, 134 спрени и 47 прекратени производства.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
30
 
! Отговори
бай уй преди 10 години
До 0От каква война бягат? В Турция война ли има? И как над 10000 души преминават пре територията на Турция без документи без знанието на службите?
66
0
 
17
 
! Отговори
бай преди 10 години
До марияЧовека е прекалено *** и ***, за да разбере това, което си написала!
65
0
 
29
 
! Отговори
койчо преди 10 години
След като държавата си скъсва г..а да осигури условия на живот за нелегалните имигранти, непознати за голяма част от българите, не е ли време да ги накара да полагат някакъв вид обществено полезен труд?! Тези да не са хванали бога, извинете, алаха за шлифера!?И едно обращение към братята роми - ***, искат да ви прекарат!!! Пишете се СИРИЙЦИ - ще ядете без пари и труд и няма да ви връщат от Европа!!!
64
2
 
53
 
! Отговори
мария преди 10 години
До 0защо най-напред не осигурим подслон и храна, и човешки условия на хиляди българи, които по една или друга причина са останали без дом? ние ли сме най-добре, за да помагаме на останалите? и стига с тази толерантност, прекалено накриво я разбират някои. защо богати страни приемат по 500 бежанци и то след обстойна проверка.
63
0
 
50
 
! Отговори
1 преди 10 години
Всъщност работим без почивка,за да издържаме дупетатите и техните семейства.А за бежанците работим има няма 10 дена сигурно.Тъй че ако ще гоним някой,да започваме от тия дето крадат най-много.
62
2
 
54
 
! Отговори
Виктор Орбан преди 10 години
Защо не настаняват "БЕЖАНЦИ" в Дубай Абу Даби Анталия, Мармарис и Кушадъсъ Защо ги дискриминират като ги пращат в България или СА РЕШИЛИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ДЛЪЖНА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА ХРАНИм световния тероризъм използвайки прикритието на БЕЖАНЦИ.
61
2
 
58
 
! Отговори
отвратена съм преди 10 години
Тая снимка спокойно може да се прикачи към статия от типа "Работим без почивка за по-добър живот на ромите" - настанят ги в апартаменти - изгорят паркета и вържат кон в хола! Все едно гледам наше *** - босо, черно и мръсно, вероятно и ***. Единствената разлика е, че това е потенциален бъдещ терорист, а иначе пак с данъците от българите ще се отгледа небългарин, че да може да се размножи 10-15 пъти барабар с липсата на образование, култура и хигиенни навици :(((
60
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 71Това, което става, се нарича геноцид срещу българите. Отворете книгата на Добри Войнов "Геноцидът и холокостът над българите" и ще разберете защо магалите са на топло, а Българинът студува.А ти N71, си или ***, или просто поредения "оригинален" ***, който се прави на майка Тереза.
59
38
 
23
 
! Отговори
0 преди 10 години
До Мишо За съжаление виждам същия синдром, който тресе и Англия цяла година! Жълтата преса, профанщината и политическия популизъм предизвиква първичен страх и омраза между хората! Не мога да повярвам, че уж толерантна нация като нашата, не може да се оправи с 10 000 БЕЖАНЦИ!!! Не мога да повярам, че такава гнусотия и помия се излива срещу тези хора!!! Ако сред тях има единици престъпници, ролята на държавата е да ги открие, останали хора са едни бягащи от ужаса на войната АБСОЛЮТНО!
58
30
 
26
 
! Отговори
0 преди 10 години
Аман от поръчкови заглавия и пропаганда срещу бежанците, все едно те са ни главният проблем и заради тях не сме наред... Бягат от война, най . човешкото е да им помогнем. Друг е въпросът, че уважаемите ни управници много краднат и малко работят и отвличат вниманието от себе си с пропаганда срещу бежанците. И още, че ако ние не направим нещо, не работим за себе си и не изискваме управляващи и държ. администрация да работят като хората, ще си стоим на същия хал!
57
2
 
68
 
! Отговори
! преди 10 години
А защо никой не работи за по-добър живот на БЪЛГАРИТЕ!!!
56
3
 
53
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
спете роби и зяпайте турски сапунки - не се интересувайте какво става в страната и не си търсете правата.
55
4
 
81
 
! Отговори
варненка преди 10 години
Изпращах детето си обратно в Германия и на летището -целият клас от гимназията -хубави умни деца ,едни пътуват за Европа ,други за САЩ -ЦЕЛИЯТ КЛАС ОТ ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ ЗАМИНАВА ЕДНОПОСОЧНО-РАЗБИРАТЕ ЛИ ИЗОБЩО КАКВО СТАВА..А СЕ ХВАЛИТЕ ,ЧЕ ОТОПЛЯВАТЕ Т.Н.БЕЖАНЦИ -*** на Сирия ,които източват българската соц.система .а после и германската ,НАРОЧНО ГО ПРАВИТЕ НАЛИ.. ,ЗА ДА НИ ИЗГОНЯТ ОТ ЕС СЛЕД КАТО ТЕЗИ ТЪЛПИ НАХЛУЯТ В ЗАП.ЕВРОПА С НАШИ ДОКУМЕНТИ...
54
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не подслоняват клошарите в България?
53
1
 
82
 
! Отговори
КОГА ЗА БЪЛГАРИТЕ? преди 10 години
КОГА ЩЕ ПРОЧЕТА И ВИДЯ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ДА КАЗВАТЕ - Работим без почивка за по-добър живот на БЪЛГАРИТЕ??? КОГА ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ЩЕ ПОЧНЕТЕ ДА РАБОТИТЕ БЕЗ ПОЧИВКА ЗА БЪЛГАРИТЕ???? КОГА ГОСПОДА *** В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ, В МВР, В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА, В НАП , В КМЕТСТВАТА И РАЗНИ ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ ЩЕ ЗАПОЧНЕТЕ ДА РАБОТИТЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ????? ВИЕ ВСИЧКИТЕ ПО-ГОРЕ СТЕ ЗА РАЗСТРЕЛ !!!!!!
52
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Darjava koiato pozvoliava na kraino religioznite da nalagat svoite zakoni e obrachena na gibel. Mnogojenstvito e prieto ot islama s cel da se rajdat mnogo deca koito da pobediat sveta. Religioznite in ubejdenia sa che cveta shte bade pobeden s rajdaemoat. Tezi deca iskat hrana za da jiveiat.Na vseki maj e pozvoleno da ima niakolko jeni. Jenata pri arabite misli samo chrez mozaka na tozi koito ia hrani.JELATELNO E DA SE PROVERI DOBRE DALI TEZI JENI S MNOGO DECA NAISTINA SA BEZ SAPRUG! !!!!!!!!
51
1
 
47
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Интересно защо никъде не се пише за 7-те бронетранспортьора(аз видях толкова) които пътуваха за Малко Търново на 03.01. с влекачи,представете си ОТ ВАРНА.Нещо май са загрубели нещата по границата,ама всички мълчат като п...и.Всеки сам да си прави изводите...
50
1
 
87
 
! Отговори
Да, да преди 10 години
А за българите кога ще започнете да работите?! Или от тях може са мо да се взема, та докато не останат българи! Оставка, българоубийци!
49
3
 
86
 
! Отговори
националист преди 10 години
Стаите били топли. А ние българите се чудим как да си купим дърва и да си платим тока
48
6
 
21
 
! Отговори
pishurka 14 vek преди 10 години
Ne sme narod. Ne sme narod a marsha. Samo tui shte kaja i svarsha

Спонсорирани публикации