Студенти гурбетчии теглят кредити, за да заминат на бригада

8000 студенти заминават за САЩ догодина
13 дек 2014 07:34, Елка Василева
119
Студенти гурбетчии теглят кредити, за да заминат на бригада
Снимка: архив, Reuters

Все повече студенти гурбетчии теглят кредити, за да заминат на бригада отвъд Океана. Размерът на заема достига сумата за висше образование в някои университети. През последните години се наблюдава значителен ръст - около 35-40% от заминаващите вземат заем. Това казва пред "Монитор" шефът на програмата за заминаване в чужбина Борислав Милков.

Разходите около заминаване на студентите са около 2000 долара или 3800 лв., колкото струва и магистратурата в частните университети. Лихвата по кредитите за бригада пък варират между 9% и 10,5%. Някои от банките имат и изисквания за поръчител. Студентите започват да се издължават една година след като се завърнат от САЩ.

Около 8000 български младежи се очаква да заминат отвъд океана през следващото лято. Бройката е с 1500 повече спрямо заминалите през миналия сезон.

Студентите спестяват между 4000 и 12 000 долара в зависимост от това на колко места работят и за коя поредна година се трудят. Най-високи надници се плащат в Аляска. Там заплащането е между 9 и 13 долара на час. Българските младежи работят основно в сферата на туризма. Трудят се в хотели и ресторанти - най-често като сервитьори, камериерки, рецепционисти, готвачи и др. Заплащането в Източното крайбрежие варира между 8 и 10 долара на час. Седмично младежите работят по 30-40 часа или около 6-8 часа дневно. Най-търсени са позициите, на които могат да се изкарват бакшиши. В Щатите те са задължителни и са между 15-20% от общата сметка. Студентите ще заминават през лятото и ще се върнат в края на октомври – началото на септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От коментарите едно ми става ясно..че с тая държава е свършено!Хората вече даже не ги е яд че са изгонени от собствената си държава ,загубили са всякаква надежда , а троловете се скъсват да спорят дали Русия или Америка е по добра държава.Ми да ви *** *** майна кво правите още тук хващайте самолета и да ви няма.Писна ми да чета за Русия и Америка да вървят по дяволите всички, мен ме интересува само Бг.
90
0
 
7
 
! Отговори
Стойте си вкъщи деца преди 9 години
Първата ми работа в Сащ бе на 6$ и 50цента на час като от тях си заплащах храната и спането.6м на бригадата и казах сбогом .Започнах нова работа в Манхатън 25$ на час *** работа строителство.Работих 2г там за което време изплатих всички кредити на майка , брат ми и моите (за бригадата ) от която НИКОГА така и не се завърнах.Сега работя на 18 $ на час с овъртайм от 20 часа седмично вкл.работя Съботите.Когато има сняг рина и сняг / 35$ на час
89
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Недейте бърка пропагандата с това което мисли нормалния човек когато си оправя живота. Да вярваш на писания коит ти натякват че си *** на запад или родоотстъпник ако заминеш е меко казано смешно. Като емигрант знам че не е цветя и рози, нито те замерват с пачки от летището. Но според мен всякакъв придобит опит (дори и негативен е ценен). В зависимост от мисловната нагласа ти харесва даден стил на живот и управление, и да наричаш подведени или *** инакомислещите е идиотско. :)
88
2
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До АнонименНА ТУРСКИ НА ТАКИВА ХОРА ИМ КАЗВАМЕ - НАНКЬОР ИНСАНЛАР / НЕБЛАГОДАРНИЦИ !!!РАБОТЯТ В ЕВРОПА И АМЕРИКА И СИ ИЗХРАНВАТ СЕМЕЙСТВАТА ,А ПЛЮЯТ В ЧИНИЯТА ОТ КОЯТО ЯДАТ ,ГОТОВИ СА ДА ОТРЕШАТ КЛОНА НА КОЙТО СЕДЯТ ! НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН НЕ ОТИВА ДА РАБОТИ И ЖИВЕЕЕ В " БРАТСКА РУСИЯ " !
87
2
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До АнонименНа *** които постоянно плюят срещу хамериката трябва да им бъде забранено да стъпват там, да ходят на бригада в Нижний новгород...БРАТ ,НЕ ТЕ ЗНАМ НА КОЛКО ГОДИНИ СИ ? АЗ СЪМ ЧОВЕК НА ВЪЗРАСТ ,И ВСЕ ОЩЕ *** НЕ МОГА ДА ГИ РАЗБЕРА ЩО ЗА ПТИЦИ СА ?! ПЛЮЯТ ПО АМЕРИКА ,ПЪК ХОДЯТ ТАМ ДА РАБОТЯТ И ЖИВЕЯТ ?! ХВАЛЯТ БРАТСКА РУСИЯ ,ПЪК НЕ ОТИВАТ ТАМ ДА ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ ?! И 5 ЖИВОТА ДА ИМАМ НЯМА ДА СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДА МОГА ДА ГИ РАЗБЕРА *** !!!
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
паднат ли визите ,веднага заминавам, ако бях студент, нямаше да пропусна
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
медицинските услуги са скъпи и много качествени за разлика от тук - скъпи и некачествени. ако имаш здравна осигуровка,няма от какво да се притесняваш. тук и да имаш здравна осигуровка,това нищо не значи и пак плащаш. иначе всичко друго е по евтино,включително и жилищата. бензина е 1.70 долара за галон от 3.78 литра или 70 стотинки за литър бензин супер качество,не лукойлски ***. газта е за без пари. сестра ми отопляват голяма двуетажна къща за по малко от 150 долара на месец
84
0
 
6
 
! Отговори
АТАНАСИС МАВРАКИС преди 9 години
ГЪРЦИЯ СЪДИ ШЕФА НА ПЕТКО СЕРТОВ ЗА 14 МИЛИОНА ЕВРО !!ПЕТКО ЗНАЕ ТОВА !!СКОРО ЩЕ БЪДЕ ПУСНАТА МЕЖДУНАРОДНА ЗАПОВЕД ЗА АРРЕСТ НА ТОЗИ ЕНЕРГИЕН КРАДЕЦ И ЛЪЖЕЦ, ЧАЛГА-ТАРИКАР..АНГЕЛ БОЗИЛОВ.НИЕ ГЪРЦИТЕ ЩЕ МУ ПОКАЖЕ ИСТИНСКИЯТ СВЯТ. И ИСТИНСКОТО НАКАЗАНИЕ.
83
3
 
16
 
! Отговори
до 89 преди 9 години
"В САЩ една пломба струва..."Кой ходи с изпопадали зъби - средният американец или средният българин?Та къде викаш пломбата била по-скъпа?"Не всичко е толкова прекрасно"Не всичко, но 99% си е супер!
82
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В САЩ една пломба струва 5000 долара, а пък ако счупиш крайник(да не дава Господ) лечението ти ще изплащат и внуците ти! Така че нека не спестяваме истината докрай! Не всичко е толкова прекрасно, дори напротив!
81
3
 
11
 
! Отговори
до Германофилите преди 9 години
Сравнете цените на стоките в САЩ и тези в Германия и тогава ми говорете.В щатите почти няма нещо което да не е по евтино от Западна Европа някои неща с пъти като горивата.Единственото по скъпо нещо е зъболекарските услуги ако нямаш здравна застраховка.
80
9
 
11
 
! Отговори
Грешка преди 9 години
В статията има грешка , вместо студенти заминаващи отвъд океана да се чете заминаващи за русия .Кой заминава за САЩ в днешно време ,плюят по Америка и величаят Путлерия . Ди ктаторчето, джудже избива комплекси като дрънка оръжие ,така си мисли че ще стане по висок и ще получи уважение.Подви опашка и си замина унизен преди да завърши срещата в Бризбейн .
79
4
 
17
 
! Отговори
Трупат и впечатления преди 9 години
Смея се от сърце, когато се коментират тези бригади, защото предпочитам във всичко да търся и комичния аспект. Какъв е той в този случай2Всеки е чувал за задължителните едномесечни летни ученически и студентски бригади през соца - хем отнемат половината от ваканцията, хем нормите са непосилни за тийнейджърите и студентКите, хем е безплатна ангария, хем държавата се харчи да им плаща спането и храната.САЩ не агитират срещу соца, а казват на студента "Ела, виж, спечели пари, направи сравнение!"
78
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо точно в Америка е въпроса и в ЕС има нископлатена работа. И ще печелят повече. Ама пропагандата е голяма работа. Мои познати работят в Германия като специалисти извикани са от там като такива и заплащането им е като на квалифициран германец. Така че всеки сам си преценя като си млад дори някой лев отгоре ти се вижда много но като пораснеш разбираш че просто си слугувал почти без пари.
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бенатова вместо да снима глупости в България да снимат една Фирма-Посредник за подбор на кадри в Европа която не взима пари така да се разбере най-сетне че това е престъпление в България
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в Германия такиви фирми за работа не взимат и дори и цент необходими са сами документите които искат
75
2
 
10
 
! Отговори
работа на ДАНС преди 9 години
Още ли има Фирми-фантоми за работа в Чужбина , не може да бъде , тази услуга в Европа примерно е абсолютно БЕЗПЛАТНА и в Бюрата по труда и при Фирми посредници , защо само в България е платена това е работа на ДАНС
74
4
 
4
 
! Отговори
#$& преди 9 години
До гурбето :Не евтино, ами направо без пари се продават.. Изключи саps lock ;Просто констатирам жалките факти.
73
3
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До @$А В БЪЛГАРИЯ ЗА КОЛКО ЩЕ СЕ ПРОДАВАТ ТЕЗИ СТУДЕНТИ ЩОМ НАЙ-ЛЕКОМИСЛЕНО ТВЪРДИШ ,ЧЕ В АМЕРИКА СЕ ПРОДАВАТ ЕВТИНО ?!И КАК В БЪЛГАРИЯ ДА ИМ СЕ СЪЗДАДАТ УСЛОВИЯ СЛЕД КАТО ИКОНОМИКАТА Е УМРЯЛА И НЯМА ДА СЕ СЪЖИВИ ?! ТО САМО С ОБЕЩАНИЯ ЗА РАБОТА И ВИСОКИ ЗАПЛАТИ НЕ СТАВА !
72
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не заминават във Русия най-добрата страна ми във Америка която дава пари на терористи