Грижа, любов... В дома, където упояват деца

Заключването им във WC-та било записано в документацията
12 ное 2015 10:22,
3
Грижа, любов... В дома, където упояват деца
Снимка: Smile Bulgaria, скрийншот

Само преди ден проверка на Държавната агенция за Закрила на Детето (ДАЗД) разкри недопустимо отношение към деца в столичен център за настаняване от семеен тип.

Децата били затваряни в тоалетните, а служителите им давали транквиланти, за да бъдат мирни. Защо и как петима служители не могат да се справят с четири деца остава неясно.

Центърът е открит през април тази година от фондация "СМАЙЛ България". На скандалните мерки за възпитание инспектори от Агенцията за закрила на детето се натъкнали при планирана инспекция в края на лятото.

Още по темата

"Проверката установи, недостатъчно добре гарантирани права на децата, недобри грижи, които се полагат за тях. Неосигуряване на безопасна и сигурна среда за тяхното отглеждане", обясни пред БНТ Светла Филева от ДАЗД.

Служителите в центъра признават за "нетрадиционните" възпитателни методи. Заключването на децата и упояването им дори било записано в документацията на центъра. Липсва обаче друга важна информация, разкриват инспекторите.

В дома били настанени 4 деца. Две двойки братчета и сестричета. Едната двойка деца е била толерирана за сметка на другата. Това довело до конфликти. Служителите в къщата са работили на смени от по 24 часа.

Оказва се обаче, че сайта на фондацията "СМАЙЛ България" е вече недостъпен. В кешираната версия обаче се вижда, че организацията обещава да "осигури потребностите на всяко дете от подкрепа, защита, грижа и любов, те ще се изграждат интелектуално, духовно и емоционално, формирайки здравословни социални и житейски умения".

По-нататък от фондацията обясняват, че центъра ще даде възможност на децата, които живеят там, да получат "личен успех, чувство за здравословна среда и общност, и да се интегрират плавно в обществото като силни, самостоятелни лица, достигайки зряла възраст".

Стийв Панкратс познава основателите на фондацията – Кристиан и Спас Спиридонови от 2004-а. Той, както и Кристиан са родом от САЩ. Според него мечтата на семейство била да основат такова място, което да е сигурен подслон за деца без дом и семейство.

Как се вписва концепцията за връзване на деца в тази мечта, остава загадка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така една планирана проверка, непрекъснати и непланирани трябва на деца зависими от благоволението на възрастни.
1
0
 
7
 
! Отговори
Lora преди 8 години
Много хора гледат на услугите за деца като на доходоносен бизнес. Децата са малки, затворени са в къщата, нито могат нито знаят как да се оплачат или да си търсят правата. Все пак добре е, че Държавната агенция за детето се старае да прави проверкии да реагира на нарушеният. Съмнявам се, че ще има някакви наказания за хората, които са се отнасяли зле с децата. Най-вероятно ще преместят децата на друго място.