Фондовата борса на бедняците. Защо 57% от българите търкат талони?

Някои разчитат на печалбата да оправи живота им, но така ли е наистина?
3 юли 2019 20:20,
88

В идиличната обстановка в село Чеканчево, на 50 километра от София, живеят 300 души.

Тук животът е само привидно идиличен, защото бедността е огромна. За жителите на селото работа няма и животът е труден. Пенсиите са малки и перспектива няма.

Затова мнозина се надяват на печалба от лотарията. Билетчетата обещават печалби и избавление от мизерията, на скромна цена и с помощта на съвсем малко късмет.

В Чеканчево местният "герой" е Георги Лазаров, спечелил 100 000 лв. от лотарията. Той твърди, че в България друго няма и само лотарията е пътят към успеха.

"Единственото истинско нещо е лотарията. Спечелиш ли си велик, не спечелиш ли - край", обяснява Георги пред DW.

Неговата сестра продава билетчетата и признава, че дава 100 лева на месец с надежда за печалба. Досега не е спечелила повече от 150 лв.

В страна, в която месечната заплата рядко надвишава 300 евро, късметлийските талони имат доста висока цена. Може би затова не липсват и скептици, които категорично не си купуват талони, защото са наясно, че шансът за печалба е нисък.

Изпълнителният директор на най-голямата фирма, която разпространява талончетата, обяснява, че през 2017 г. фирмата е продавала 100 млн. билетчета. За разлика от повечето фирми в Европа обаче, тук лотарията не отделя от печалбите си суми за социални каузи.

Димитър Ганев смята себе си за благодетел въпреки това.

"В нашата държава няма усещане за позитивизъм във всички неща и това е липса, която ние усетихме. Когато ние заредим хората позитивно, те са ни клиенти и се забавляват", обяснява Ганев пред DW.

Психологът Пламен Димитров е убеден, че стрстта на българите към хазарта е проблематична. "Лотарийните игри са фондовата борса на бедняците. На отчаяните хора, които биха инвестирали в нещо друго, ако имаха друг социално-икономически статус.

Според него най-пагубно е влиянието върху младежта, защото дори и деца си купуват билети с парите за закуски.

Същевременно, макар и Георги да е изкарал късмет с билетчето, наскоро е останал без работа. Така се оказва, че може би къщата, която е купил с парите от печалбата, ще трябва да бъде продадена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
11
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Един човек от този форум преди го беше казал страхотно: Билетчетата представляват данък глуп***ци
73
4
 
3
 
! Отговори
Защо 57% преди 4 години
Защо 57% от българите търкат талони?ЩОТО СА ***!
72
0
 
4
 
! Отговори
DA преди 4 години
това с картончетата е върха на айсберга влезте на седмиците да видите за какво става въпрос... казина, залози, игри милион начина да ти изсмучат парите..
71
5
 
1
 
! Отговори
loto преди 4 години
по голям смисъл виждам да направиш спортен залог на някакъв вид спорт или събитие от някой двубой на живо, шансовете за печалба са много по големи от тези на талончетата...
70
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е само в селата - в центъра на София лелка, която явно бачка някъде наблизо, в обедната почивка си ядеше сандвич от вкъщи, но изтърка няколко талона.Продавачка в бензиностанция си призна, че покрай клиентите и тя дава понякога по около 50 лева на ден за билети - една солидна сума, и все се надява.Тези лотарии в този си вид просто трябва да бъдат забранени. И без друго хазарта не се облага с ДДС.
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото и те имат мечти ... На българските политици и пишман бизнесмени сиромашкият народ им сбъдва мечтите а тези окаяни българи освен да си мечтаят какво друго им остава ?
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама прав е Тиквата-Лош материал,лош...!
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** на фондови борси не вЕрва.Тоя ако не е Иво Недялков или Майкъл Капустин не признава друга борса.Сега се е ориентирал към борсата на Пеевски и Черепа.А после се чудят що ги връткат бигарете с тока, с Боко от Банкя, с фалшивото сирене, с менте млякото и т.н. (списъка е безкраееееен).*** си е професионален БАЛЪК ама се мисли за терикат.Терикат като Аспарух Кънчов по прякор Пурко.Ето това е *** в няколко реда.БУДАЛА !
66
6
 
14
 
! Отговори
Държавен служител преди 4 години
До АнонименМууххльо и Буухльо избухна в нета.Лотарията е на Капитан Морган,а Пеевски с неговите Лафки е само дилърче.Какви ченгесари.Ченгесарите не им се живее с роми и пенсионери и не са тука отдавна.При комунизма кражбите са ограничени с естествена формула ,така,че не е било възможно да се крадне повече от 5 %. Сега Тиквенщайн Апартаментщайн и Трансмезонет Цецканщайн раздадоха на запава и човешкия капитал да си пълнат фермите за ягодки в Англия със свежа славянска кръв.Така,че пръццкай си:)
65
4
 
33
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
*** иска да даде 2 лева и да спечели ако може 200 000.И така по три пъти на ден.Всеки ден.Те талончетата са точно за такива тарикати направени.
64
10
 
19
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
Дават по 100 лева на месец за билетчета?Моля,увеличете цената на тока с 25 % !Хората си харчат парите за глупости.После били бедни...*** ги разбери
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Държавен служител 70АлоооУ, разбирачев, лотарията и талончетата са на Черепаи на Пеевски.Те пък се отчитат на едни и същи дърти комунисти ченгесари.Айде оди да пасеш добитъка!
62
15
 
25
 
! Отговори
Държавен служител преди 4 години
По времето на комунизма Тотото беше държавно и хората като купуваха билети парите им отиваха в държавата,а държавата начело с Т.Живков им връщаше парите под формата на заплати,помощи,безплатно здравеопазване и ниски цени.Същото беше и с единствената държавна банка.Хората тъпчат парите в нея,а тя им ги връща под формата на евтини жилища и др. соц благинки.Сега обаче лотарията е Частна собственост на едни чичковци от запад и парите от билетчетата,както и от банките се изнасят зад граница и ги нема
61
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо търкат ли? Защото тук останаха основно празноглави, мързеливи и елементарни хорица, които ред от книга не прочитат, а търкат ли търкат.И разцъкват из Фейсбук, споделяйки изтъркани лафове и безсмислени фотоси.
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хмм... и този директорчето едва върза две думи на кръст, но евала за успешния бизнес. Най-жестоката стока е надеждата.
59
2
 
17
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Продавам билети втора употреба...По левче кефче...
58
5
 
19
 
! Отговори
Златко преди 4 години
Аз спечелих от златните пирамиди 200 к ама се оказа че сънувам. Не били 200 к лева ами най ми били двеста грама Джони Уокър.
57
2
 
28
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
Колко прocт, изпаднал и с отрицателен умствен багаж трябва да си, за да смяташ, че смeшните картони на шoпара ще те направят богат? Един съученик имам, взима 400 лв. и дава 150 месечно за картони. Оня ден се "похвали", че върнал "гредите" на вторични и взел 22 лв.
56
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е фондова борса, защото на фондовата борса има значителен шанс човек да спечели. А от картоните шанса е нула! Забравете за фалшивите спотове с печалбата на бай Данчо от село Сусурлево. Лъжа, измама и кал в ушите!
55
1
 
16
 
! Отговори
Леля Гошка преди 4 години
Всички искат да са като мене.