В пика на лятото: Плодовете на трапезата ни от Гърция, чушките – от Турция

Няма българска червена капия на пазара, търговци ни мамят
Обновена: 12 авг 2019 10:59 | 12 авг 2019 07:00, Елка Василева
109
В пика на лятото: Плодовете на трапезата ни от Гърция, чушките – от Турция
Снимка: архив, Булфото

Ядем масово гръцки плодове, въпреки че е разгарът на лятото. На най-голямата борса в София праскови, кайсии, нектарини, пъпеши и дори крушите са изцяло внос от Гърция.

Дори сливите, които се продават, идват от съседката ни. Цената им е по-висока от родното производство – 70 стотинки за килограм на едро при 60 ст. за българските, пише „Труд“.

Гроздето и дините също са внос, предимно от Гърция. Чуждите дини дори са по-евтини от нашите – предлагат ги между 10 и 30 ст. за килограм, докато българските и турските вървят по 40 ст. на кг на едро. Освен гръцка има и българска ябълка, която се продава по 80 стотинки за килограм, а най-скъпа е тази от Италия – 1,20-1,50 лв. за килограм.

Още по темата

За разлика от плодовете при зеленчуците преобладава родното производство. Българският домат обаче е по-скъп от турския. Нашият върви по 1,50-2,20 лв. за кг, а вносният – 1,20-1,50 лв. за кг.

Зелените чушки също са родно производство, но червени има и от Македония. Според производителите търговци лъжат, защото българска червена капия сега на пазара няма. Първите български червени чушки ще бъдат откъснати и ще излязат на пазара след 28 август, каза Георги Василев, организационен секретар на Асоциация “Български пипер”. По думите му, ако си купите сега червена капия, то тя е болна и ако я сложите в хладилника, след 2 дни се скапва и трябва да я изхвърлите.

Същата е ситуацията и с червения пипер. Досега на пазара се продаваха червени пипери от Турция, а сега започва да се внася и от Македония. Потребителите трябва да знаят, че тази година пиперите закъсняват с 15 дни и да не бързат с купуването на червен пипер, обясни Василев.

Цените и на плодовете, и на зеленчуците тръгнаха надолу през последната седмица, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Най-голямо намаление има при краставиците – с 27,5% за седмица. При доматите поевтиняването е с 16 и 19% съответно при оранжерийните и при полските. Цената на дините се е понижила с 18,5 на сто, на прасковите – със 7%, а на кайсиите – с 4,7%. По-евтино ни излиза да си купим и тиквички и чушки – с близо 9 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: зеленчуциплодове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
9
 
! Отговори
Марко преди 5 години
Пък на моята трапеза всички плодове и зеленчуци са български, мое производство. Имамвсякакъв размер мотики и всякакви други земеделски пособия.Не чакам като червенушките да ме оправи батюшката. Произвеждам си, ям хубави храни исе кефя на живота. Щото не съм мързелив и крадлив комунист.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафията си има държава.Въртят се едни пари и се разпределят по свои хора, съответно се пере здраво, затова е това строителство , Ваклинов който отстрани единствения честен кмет на Младост нагло рекламира.Бойко избива прасета за да си продаде месото от Америка , за да си вземе комисиона, разни герб земеделци усвояват едни пари , а продукция няма, въобще идилия.А сега и Цецо взе енергото и тотално всичко е на.***.н0
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 43,посочих вече но пак се провалихте да го осмислите
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 32,ние пишем смислени неща ама вие не можете да се замислите откъде толкова мозък четете между редовете рубладжии
22
3
 
13
 
! Отговори
Винету от ГЕРБ преди 5 години
Сега ше ядем марули от Туркменистан. Туркменбаши и Бокобаши са се договорили да ги доставят с кораби.
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоу земеделското министерство - колко пари се раздадоха на нашите хора по програма за дини и домати пък нема нито дини нито домати български. Защо така? По фактурите всичко е точно ама производството го нема. Така е от години. С една дума има крадене .
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова рано, а вече е пълно с гербави ***. Чудя се тия не спят ли.
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е една държва, изнасилена от Олигархията и превзета от Мафията ГЕРБ.
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 28,няма как да видиш на живо с дългите смени пред компа да тролиш пък и рублата е тоалетна хартия трябва по 20 часа да се пънеш за къшей хляб
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава няма.Мафията ни превзе напълно, вече и тока държат. Следват пряко нарежданията на началниците и хвърлят пари за пропаганда.Щом могат безнаказано да унищожат прасетата на хората , за да отворят пазар за замразено ГМО от Америка значи вече и народ няма , а само рая.Като по турско робство, искаме свобода , но някой да ни я извоюва.Толкова е жалко, че светли умове като Ботев са вярвали че може да се промени нещо.
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 23,ами вчера метна 30 бона през терасата откъде пари за още една кофичка
15
3
 
28
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Веднъж в един ресторант се заговорих с един немец от бившото ГДР,говореше доста добре руски.Беше идвал в България на курорт много пъти,още като малко дете,като младеж,а след това като семеен мъж.Та той ми каза,че като преминели моста при Русе навлизали в страната с безкрайни полета с най-вкусните чушки,домати,дини и праскови.Попита ме къде са сега тези плодове и зеленчуци с неповторим вкус.Обясних му,че в салатата,която си е поръчал,единственото българско,това е пръста на келнера
14
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
още в 7.30 се напълни с рубладжии хейтъри
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономиката - икономично дело на всеки. Това е, така казваше Тато.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой знае ли как мога да получа гръцко гражданство?
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов направи заплатите 10 хил лева и докара газ от Казахстан, Узбекистан, Туркменистан и други видове -стан.Той не иска руски газ, защото руснаците искат да ни правят 17-тс република, а освен това руският газ е и много евтин.
10
4
 
24
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 5 години
"Плодовете на трапезата ни от Гърция, чушките от Турция"Върви целенесочена,добре организирана и финансирана кампания по закриването на България.България няма вече селско стопанство,консевна промишленост,както и всички останали отрасли.Има една сфера на нискокачестени услуги,също толкова нискокачествено хотелиерство,малко нарко-дистребутиране,шене на *** и потници с чужди суровини и всичко това се нарича със смешно звучащата за България дума-индустрия.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова пазарувам от секските пазари в провинцията. Първо че цените са на половина от София, и второ са много вкусни. Събота е пазарен ден във всеки един град.
8
4
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
А в София дори вече са над 5 хил лвЗатова всички идват в София, а и да са по-близо до Вожда
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа га другите страни влизаха или ги тикаха да влязат в ТКЗС-то наречено ЕС си защитиха замеделските производители а нашиО/ата приговаряща си бъркаше в носа и повтаряше-Йес сър и за това и лепнаха и същия прякор ! Не може нашите земеделски производите да се борят със силно субсидираните си колеги от другите страни !А някога ние сме учили на земеделия половин Европа и още ги помнят нашите земеделци *** така е всичко тече всичко се променя !