Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Пакетът мерки включва финансов стимул, разходи за квартира….
Обновена: 22 дек 2019 18:18 | 22 дек 2019 18:08, Елка Василева
520

Държавата ще плаща на българите в чужбина, за да се върнат и да работят у нас. Пакетът от мерки включва финансов стимул, поети разходи за наем на квартира, детегледач и езиков курс за член от семейството, който не владее български език.

Петър Илиев е сред българите, избрали да следват в чужбина. Той е студент втора година по информатика в Берлин и вече планира да започне работа в чужбина, разказва Bulgaria ON AIR.

От началото на следващата година държавата е готова да привлече хора като Петър обратно в родината, финансирайки ги с до 1200 лв. на месец за една година. Предвижда се покриване разходи за квартира, детегледач, а ако работата е в малко населено място с по-ниско заплащане, дотиране на заплатата. 

Финансовият стимул може да бъде получен, след като кандидатсващият има конкретна оферта и подписан трудов договор с български работодател.

Ангел пък е учил компютърни науки и математика във Великобритания, но се е върнал в България и работи по специалността си. Освен това се занимава с кариерни изложения за българи в чужбина, доказвайки, че бизнес средата у нас е привлекателна.

Според Ангел младите хора, завърнали се от чужбина, трябва на първо място да се заредят с търпение. Агенцията по заетостта ще разработи и интернет платформа, която ще съдържа информация за конкретни работни места, тенденции в заплатите, детски градини, лечебни заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
2
 
3
 
! Отговори
Сеатъл, майна преди 4 години
До Silicon Valey, CAБаце, глей да не настъпиш нещо, чета, много акали там по Вас.А,я язе си гледам парника с "трева", която ще продам после на приятел със магазинче.Не смогвам вика човека, голямо търсене, нищо че цената падна малко.Ми аз кво да направя, 4 реколти се вадят на година само.Близкия Ванкувър и той се легализира наскоро.Всеки със проблемите си, ама гаранте - не гладуваме.
391
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моя проблем е да си умия колите, а не дали да се връщам. И изобщо емиграцията е замяната на едни проблеми с други.
390
1
 
13
 
! Отговори
Светото преди 4 години
До Назад към Кое ?Светлината е от идващия влак.Нито БСП става за нещо в бъдеще, те си доволни и така.Държавния персонал, р0ми и Турчлета поддържат Винету.Радев само си мърмори.Останалия народ е безличен, няма светлина в тунела.
389
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то ние си живеем и хич не ни пука вие кво искате.Да ни връщате, да не нивръщате. Да си взимаме старците и мн.други.
388
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До antibgАми като мразят българите защо да ги караме насила да живеят тук? Да си ходят да си живеят с хора, които не мразят. Аз не виждам никакъв проблем.
387
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ти вАмерика не си ли на купни и режим на водата.Те там гладували пишат БГ българите.:-)
386
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С мешник МуХОбоико жалък *** герберасче крадливо недоразумение !!!
385
6
 
5
 
! Отговори
Silicon Valey, CA преди 4 години
някои сме в Америка баце.Айде да не ми обясняваш, колко е "зле" тука, ха ха mi.ze.rnici
384
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кореняк "гражданите",например ги спира това,че дават имоти под наем и всеки месец си ги събират,макар да им е страшно некомфортно да виждат толкова много грозота-ежедневно!
383
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GalyaТи като искаш, давай си твоите пари на когото си пожелаеш. Но защо насила ще вземаш моите пари, които аз съм си изкарал с честен труд и после ти да казваш кой ще ги получи? На какво отгоре? Това се казва кражба. Аз изкарвам парите, ама ти да ги харчиш. Не, мерси. Не съм роб. А най-малко пък бих дал пари на хора, които ме наричат завистлив.
382
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 413Елчето се бори за коледни премиииииииии
381
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 411Ние с тебе не сме от един и същи народ.
380
1
 
1
 
! Отговори
lorko преди 4 години
Елчето пак разгорещи колектива от вече чужденци на феодалната 3млн.-на менталност от старци родени във миналото и тяхната пасмина от деца-работници/за да не им подтискат твърде много самочувствието/.И как ли да избяга в чужбина човек,който "НЯМА ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ"?
379
0
 
5
 
! Отговори
Назад към Кое ? преди 4 години
В Испания, Гърция и Италия има села дето стари къщи са по 1000-5000Е, искат оправяне де.Приятел Софиянец си купил декар маслинова градинка с вода (помпа) в Гърция (8000Е) на 2 км от морето, около Александропули.Вика, карам кемпера там, кеф ти плаж, кеф ти риба, 7 месеца чист въздухДържавата ми плаща за маслините.30Е е надницата за *** работник.Варианти много, ама светлина в БГ няма
378
0
 
4
 
! Отговори
xboy преди 4 години
Вместо да живея добре в УК, да се прибера и да мизерувам в България няма стане. Сбогом БГ! Тези 1000 лв да си ги пъхнат отзаде. На мен ми харесва 5-6К на месец и то в £.
377
1
 
12
 
! Отговори
antibg преди 4 години
проблема е,че много хора мразят българия заради самите българи и живеят в чужбина за да не се налага да се сблъскват с простотията и байганьовщината на болшинството българи въпроса не далеч не е само финансов
376
1
 
3
 
! Отговори
Терминал 3 преди 4 години
Тока още ще поскъпва в бъдещето, а оттам и стоките.Трябва да се затворят въглищните ТЕЦове според ЕС до Дек 2020 Е, не очаквам нито (до)тогава да има протести, стачки.Идват избори Март 2021.Може и предсрочни.САЩ посланик рече - Каракачанов ще е.Така, че, Винету не е проблема, проблема е във Всеки БГ, че си наляга парцалите.Е, за тва няма бъдеще, освен Терминал 2
375
0
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
До point of NO return!Само селяни от Банкя са останали и възпитаници на училището в Свищов
374
5
 
9
 
! Отговори
point of NO return! преди 4 години
само озлобени скотове са останали в тая малка, обрулена и буренясала държава....
373
1
 
3
 
! Отговори
Назад към Кое ? преди 4 години
В Холандия затворите са по добри от доста неща в БГ.По двама в килия, имаш право на ТВ, ДВД, плейстейжън 4, без телефон и интернет.Работиш по желание ? Плаща ти се, а и учиш занаят.Искаш да учиш език, професия ? Няма проблемИмаш къде да отидеш през уикенда ? ГотовоХрана, спорт, лекари, книги ? На нивоДаже мислят да затварят затвори, щото няма затворници