Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Пакетът мерки включва финансов стимул, разходи за квартира….
Обновена: 22 дек 2019 18:18 | 22 дек 2019 18:08, Елка Василева
520

Държавата ще плаща на българите в чужбина, за да се върнат и да работят у нас. Пакетът от мерки включва финансов стимул, поети разходи за наем на квартира, детегледач и езиков курс за член от семейството, който не владее български език.

Петър Илиев е сред българите, избрали да следват в чужбина. Той е студент втора година по информатика в Берлин и вече планира да започне работа в чужбина, разказва Bulgaria ON AIR.

От началото на следващата година държавата е готова да привлече хора като Петър обратно в родината, финансирайки ги с до 1200 лв. на месец за една година. Предвижда се покриване разходи за квартира, детегледач, а ако работата е в малко населено място с по-ниско заплащане, дотиране на заплатата. 

Финансовият стимул може да бъде получен, след като кандидатсващият има конкретна оферта и подписан трудов договор с български работодател.

Ангел пък е учил компютърни науки и математика във Великобритания, но се е върнал в България и работи по специалността си. Освен това се занимава с кариерни изложения за българи в чужбина, доказвайки, че бизнес средата у нас е привлекателна.

Според Ангел младите хора, завърнали се от чужбина, трябва на първо място да се заредят с търпение. Агенцията по заетостта ще разработи и интернет платформа, която ще съдържа информация за конкретни работни места, тенденции в заплатите, детски градини, лечебни заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само се замислете защо има голяма разлика в заплатите в България.Ми щото няма качествени хора. Всичко избяга.
351
4
 
3
 
! Отговори
Galya преди 4 години
Четох няколко коментара защо ще се дават пари на тези които ще ги връщат НА ЗАВИСТЛИВ ЧОВЕК И ГОСПОД МУ ЗАВИЖДАЛ ТА ТЕЗИ ДЕТО СА ПО ЧУЖДИТЕ ЪГЛИ ТЕЗИ КОИТО ДЕЛЯТ ХЛЯБА СИ СЪС ЧУЖДИТЕ ХОРА И НА ТЯХ ГОСПОД ИМ ДАЛ СПОРЕД ДУШАТА .СТОЙТЕ СИ В БЪЛГАРИ.Я И ЗАВИЖДАЙТЕ НА УСПЕЛИТЕ В ЧУЖБИНА .УСПЕЛИ СА С МНОГО ТРУД НЕ СЪС ДЖАВКАНЕ И ЛАЕНЕ ОСВЕН ДА СЕ ОПЛАКВАТ И ДА ЛАЯТ НЯКОИ не УМЕЯТ НИЩО НЯКОИ ХОРА .НЕ СЕ ВРЪЩАЙТАЙТЕ ЩЕ ВИ ПРИНУДЯТ НА ДРУГИЯ ДЕН ДА СИ ТРЪГНЕТЕ.
350
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат някакъв шанс да ме върнат ако пратят четирима с автомати, ама не е голям.Майтап бе Бойко!Знам кво искат те. Да се върна да им работя, а и парите да си докарам. Да! Ама Не!Първите 500 000, които избягаха бяха злато. Умни, квалифицирани и работни.Вторите 500 000, бяха сребро -надеждни, квалифицирани и работни.Следващите бяха бронз- само работни.Ся сещате ли се кво остана в БГ?И що се стигна до тук?
349
0
 
3
 
! Отговори
Пак аз преди 4 години
До ТойДаже семейството (или такива на съпр. начала) може само да си дойде от чужбина и да задейства схемата, после айде пак ... в Испания.А квартирата, детегледача и преводача са от пак наши хора.Схеми хиляда.
348
0
 
1
 
! Отговори
ko4o преди 4 години
Ами кака каза че ,че се връне у Перник.., А я не искам...тука в Дания имаме вода у банята. *** нещо и тя не тръгва....ха ха ха ха ха
347
1
 
2
 
! Отговори
Той преди 4 години
ГЪРБавите ще намярят от чужбина някое ромско (а и не само) семейство с дете и ще изпишат 2х 1200 заплата на двамата, квартира, детегледач, 2х учители по български.Пак някаква схема е.Иначе лелката по видеото казва,че 1200 лв щели да бъдат максимума, те щели да преценят, кой, къде и какво работи ?!?!?!?!?!?
346
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 4 години
Ша връща...фафли.
345
2
 
2
 
! Отговори
Той преди 4 години
1200 ще бъдат бруто или чисто ?А и да не стане сега ГЪРБавите фирми да вземат да източват държавата, със десетки мними българи започнали работа в тяхната фирма ?Както къщите за гости.Някой тука пита отде ще дойдат парите ? Абе заеми се вземат кат свърши парата, няма проблем.
344
0
 
4
 
! Отговори
az преди 4 години
За да получи някой тези 1200 лв, трябва да представи трудов договор.Ако е от Сливен, Плевен, Ямбол, Северозапада, Тетевен, Трявна и др. как ще представи договор, като никаква работа няма там ?????
343
3
 
1
 
! Отговори
О спомени преди 4 години
Младоженческият заем при сватба бе около 3 000 лв. За обзавеждане с мебели, печка, хладилник, пералня и няколко посещения в ресторант с приятели. Водка "Столичная" бе 1.60 лв. Оиригинал. При раждане дете заемът се опрощаваше от комунистите.
342
3
 
5
 
! Отговори
О спомняте ли си гоп преди 4 години
Имах двама приятели строителни инженери, ожениха се и им дадоха апартаменти и младоженчески заем. Заплатата им бе 250 лв. месечно.Това бе 1985 година.
341
0
 
8
 
! Отговори
Съветвам без пара преди 4 години
Носете си вода!
340
1
 
14
 
! Отговори
РАЖДАЕМОСТ преди 4 години
Какви мерки, какви глупости!Мерки за насъчаване на раждаемостта трябват - за 2ро и 3то дете и както в Гърция 2000 ЕВРО, нека да е само за първото дете у нас...А за емигрантите, повечето от доброволно напусналите страната (т.е. не студентите) няма да се върнат - разберете много от тези хора НЕ СА НАПУСНАЛИ БЪЛГАРИЯ, ТЕ СА ИЗБЯГАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ. Избягали са от несправедливостта, корупцията, мръсотията, простототията, от липста на светлина в тунела, от.. БЕЗПЪТИЕТО.
339
5
 
2
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
До АнонименАбе знаеш ли, не се връщай! На България не и трябват само искащи и поставящи условия.Избрали сте да сте *** в по-добра икономическа и социална среда - въпрос на избор. Добър или лош всеки си решава.Но ако обичате не ни поставяйте условия, при които ще се върнете!
338
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има само един начин да се върнем: 1. Доброволно мутрите се отказват от всичко заграбено. 2. Всички политици доброволно се отказват и отиват към затвора. 3. Всички компании с над 1 млн. евро се национаизират(освен ако не докажат произход на парите БЕЗ КАПКА съмнение). 4. Необразованите доброволно се отказват от право на глас. Тези над 65 г. също. В управлението само доказали се специалсти с международно признание. Кристалинка е изключение. Калит Митрев също.
337
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"болен здрав носи" Ей това е новата програма
336
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само едно въпросче значи, защо цените на храните в България и Щатите са почти еднакви, и в едните и в другите е влючена цената на труда, обаче в Щатите тя е около 15 долара на час за работещите в хранителната промишленост, в България колко е? Къде отиват тези пари, включени в цените на стоките? Ще ни върнат един друг път, само лъжи и манипулации. Дайте тия 1200 на хората там, започнете да опитвате да направите живота им достоен, че иначе съвсем ще обезлюдее тая земя.
335
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като работещ в Бъглария, държавата ми взема всеки месец една трета от парите, които съм заработил аз. После всеки път щом си похарча остатъка, тя ми взима още една пета от него. И накрая тези пари ще ги дава на някой, който е живял в чужбина. ЗАЩО? Често ли е това? Справедливо ли е? Изобщо не мога да разбера как българите не само търпят, но и не се замислят, когато им вземат парите ей така, без никаква причина. Искате ли да си давате парите, на някои хора, само защото са живели в чужбина?
334
0
 
26
 
! Отговори
Ц.Ц преди 4 години
Ако наистина искаха да върнат хората, щяха да се справят с корупцията, влошаващото се образование и здравеопазване. Другото хората го могат и сами.
333
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако трябва да плащаме по 1200 на разни хора, само защото са живели в чужбина, ефекта ще е обратен. Тези, които още сме тук, ще си съберем багажа и съвсем никой няма да остане. Или чисто и просто ще умрем от глад, защото няма как да издържаме безработни, социално слаби, пенсионери, ромски семейства с по 10 деца, затворници, политици и накрая още някакви хора. Които нито са пенсионери, нито са социално слаби, а просто са живели в чужбина. Вместо това да намалят данъците на тези, които остават.