Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока

Досега обновените жилищни сгради надхвърлят две хиляди
Обновена: 27 дек 2019 21:43 | 27 дек 2019 07:00, Елка Василева
150
Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока
Снимка: Булфото

До 2030 г. за подобряване на енергийната ефективност (саниране) на сградния фонд в страната ще бъдат дадени 4 млрд. евро, което би стигнало по сегашните цени за поне още 8000 панелни блока. Средствата са записани в Националния план за енергетиката и климата (221-2030).

Броят на санираните блокове може да бъде и по-голям, ако не се прилага, както досега 100% субсидиране на обновяването. Статистиката на строителното министерство сочи, че панелните сгради в страната са около 19 хил., в които има над 900 хил. апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. души, пише "Монитор".

До момента по финансираната изцяло с пари от българската хазна Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са готови над 2000 блока. За санирането им са инвестирани 2 млрд. лв.

В следващите 10 години средства за обновяването на сградния фонд в България могат да бъдат осигурени от няколко основни източника, пише още в Националния план. На първо място са структурните фондове на ЕС за следващия програмен период между 2021 и 2007 г. Пари могат да бъдат осигурени от програмата InvestEU, известна повече като план „Юнкер”.

За саниране средства могат също така да бъдат взети и от Модернизационния фонд, в който постъпват приходите от 2 % общото количество квоти за парникови емисии в ЕС. В него България има запазен дял от 5,84 % от средствата.

Друг източник на средства за подобряване на енергийната ефективност на сградите в страната са различните финансови инструменти, основно захранвани с евтини кредити от ЕИБ, ЕБВР.

Останалите начини за финансиране на санирането са свързани с националното съфинансиране по оперативните програми, фонда „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ (ФЕЕВИ), Националния доверителен екофонд (НДЕФ), фонд „Сигурност на електроенергийната система и не на последно място частни инвестиции.

Една от целите, залегнали в Националния план, е и увеличаване на дяловете на използване на възобновяеми източници на енергия във всички основни сектори на икономиката. Догодина производството на енергия за отопление и охлаждане трябва да е на 31,2% с използването на ВЕИ. Само   след още 2 години делът трябва да надвиши 36 на сто през 2025 г. да е почти 44%. След 10 години - през 2030-та, се планира минималният дял да е поне 49,09%.

В този сектор основно ще се разчита на използването на биомаса, като акцентът ще е на дървесината. До края на следващото десетилетие приносът само на дървесината в производството на топлинна енергия трябва да се увеличи от настоящите 30% до 44%. Така на практика ще се стимулира отоплението чрез изгаряне на дърва, слама, пелети, брикети. Причината е, че формално горенето на дървесина се възприема като възобновяем енергиен източник, при това с нулеви емисии на въглероден двуокис, защото преди да бъдат изгорени, растенията са погълнали съответното количество от въпросния вреден газ.

В случая обаче остава проблемът с фините прахови частици. От ЕК настояват националните планове на страните, подобен на нашия да бъдат допълнени с анализа на политиките за качеството на въздуха и вредните емисиите, като бъдат представи количествени данни за замърсяването при различните сценарии за развитието на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехаааа,голямо крадене ще падне.За некачественото саниране да не говорим.Свинетка и бившия енергиен м-р най-много намазаха от това,затова тихомълком ги отстраниха,а нея дори я изпратиха в Брюксел,да я забравим по-бързо.
58
9
 
2
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
Е па като не ти харесва у София *** у Ню Йорк или у Москва. Може и у Токио или Пекин.
57
1
 
21
 
! Отговори
Бургаски преди 4 години
В Бургас санираха 30% от блоковете, страшно некачествено изпълнение, а почти всички поръчки спечели фирма АртСтрой , където шефа е в общинския съвет. Зададох въпрос къде отидоха 40 000 лв в част ВиК на моят блок, след като не смениха една тръба. По документи 18 етажа стиропор за 1 млн лв.
56
1
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 60Как пък го реши това, че никои не работи по селата?Кои работи в тая държава бе? Държавна хадминистрация ли? Дето и заплатите им са от данъците ни ли бе? Големите разбирачи станахте, целия ви град съществува само и единствено благодарение на държавната хранилка и вече големите данъкоплатци били, ха! Като в София всички сте с коли на по 1,2 години защо все ревете, че заради барутници ви е лош въздуха? Нали в София всички сте с нови коли бе?
55
1
 
11
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Ами тогава да закриваме села и малки градове и всички в София. После да не ми ревете, че въздухът ви е леш. И за твоя информация има и големи села в които хората си работят. Аз лично от 15 години нямам ден без трудов стаж и плащам данъците си чинно. Това е логиката на всички гербераси. Да няма друго освен катуна наречен София
54
4
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До ШопаВ това дивашко село и 10 000 лева само за подпиране да ми дават не идвам! Там не е за нормални хора, защото цялата *** на държавата се събра там! Поне това е ползата от София, събра целия шлоп на цялата държава там и в останалите населени места стана една идея по добре! Всеки втори дивак се юрна към скъпоценната ви София с мечти за 2 кубика въздух под наем и задръстване от 2 часа в посока! Много съм си добре където съм си, София е за комплексирани диванета, да си ревете там на шопски
53
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославЗа осигуровки да не говорим, че по селата никой не работи, никой не внася осигуровки, а всички получават пенсии и здравеопазване. п.п. В прованса данък МПС е на половина от тоя в София, като повечето автомобили са по на 20 години с по 100 конски сили (малкия данък) и съответно за толкова колкото внасят в държавата, толкова и получават пътища на село. Данъците от 20 то коли в едно село не стигат даже да се сложи маркировка на пътя, не да се строи нов път.
52
2
 
9
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
И един лев да ми е данъка само заради това неравноправие хората трябва да спрат да ги плащат. Това е престъпление и разграничаване на хората, но слабият ти закърнял мозък не може да го приеме. А това , че и аз и ти плаща е винетки , а ти се возишна добър път, а аз карам по лунни кратери ?!? По тази логика аз плащам за да може ти да караш по хубав път.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославНе им се връзвай в по-голямата си част тия са "столичани в повече", но както винаги са по-големи католици от Папата.
50
10
 
4
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
Е па Радославчо ела у София.Намери си работа за много пари.И не давай акъл много,че нема да ти остане....
49
1
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 53Хората не плащат само данък на жилището! Хората плащат осигуровки, ДОД, ДДС, данък МПС, свинетка и куп други данъци и такси! Ако беше само данък жилище, да си прав, ама не е така!Защото дори данък МПС ако е ново отива в София, а никога не си го карал там, нали?Е това нормално ли е?Не е, но не искаш да си признаеш защото не ти харесва отговора!Даже за елементарни хартиики на държавна хадминистрация те карат да ходиш до София да им създаваш изкуствено работа с която да оправдават назначения
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не спорете излишно.Просто се крадат едни пари.Използват се удобни поводи за усвояване на програми и парите се източват .Винету Борисов взима, но и се отчита на брюкселските зелки.
47
4
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 50Понеже си от София и си много умен, затова ти се налага да крадеш чужди имена и да ръсиш глупости! Поне мозък за собствено име да имаше, или да не те беше толкова срам от простотията която ръсиш, че да застанеш с името си зад твърденията си! Некадърен шоп, винаги сте били такива! С чужда пита помен правите! И после се биете в гърдите ревейки ***, ***! Докажи си теорията бе шоп! Доказателства, а не реване се иска в една дискусия!
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославГоворим за данъците на жилищата. В прованса къща с двор е 15 лева на година. Като преброиш всички къщи в селото и ги умножиш по 15 лева, събраните пари не стигат за да покрият заплатата на кмета и секретарката му. п.п Защото Ельоменат пишеше, че с неговите данъци ос село санирали панелките в София.
45
5
 
7
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Абе ти *** ли си , или да?!? Хората си плащат винетки за това , че карат. И то по пътища с лунен пейзаж. Като искате да се санират безплатно на хората с апартаменти да се сложи допълнителен данък 50 лв на месец примерно , а тези без или с къща на село да нямат. Не може едни частни жилища да се санират , а хората по селата майната им.
44
4
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 44Защото дори като си купиш кола на лизинг искаш или не ти си данъкоплатец на София без кракът ти да стъпи там! Ето как ние ви субсидираме и как с нашите пари се прави и метро и всичко в София! Знам, не ти харесва, няма да си признаеш, но това е истината! Защото и централите на фирмите са при вас заради некадърната хадминистрация на България и всички фирми плащат данъци в София заради централизацията на хрантутниците! А реално в София освен бумащина нищо друго не се генерира!
43
3
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ако не бях плащал данъци за да ви строят молове в София сега щях да имам покрив на клозета в двора.
42
4
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 44Освен това, в София няма производство, там всичко е на държавна софра и услуги, тоест вашите данъци се изплащат с пари дошли от данъците на така наречение от теб прованс! Защото производството е това което генерира данъци в тая държава! Износа е това което вкарва пари в тази държава! Кажи ни на нас простите прованси какъв износ точно имат министерствата и агенциите? Или може би такситата и кафенетата? Като имате икономика и производство, тогава може да говориш за данъци!
41
3
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 44Тя цяла София е построена с пари на така наречените от теб прованс! Вие даже улици сте нямали, ставате столица само заради късмет и от липсата на друга опция! Освен това когато всички данъци отиват в София е нормално да се прави всичко за вас! Все пак Баш Тикводнур гледа вас да ви купи за да не му дуднете под прозореца! Дреме му за някакви си хора на майната си! В Северна България има места където пътя е нацепен като на Свинетзила задните части! Пък и магистралите му едни прекрасни, мани!
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеално.