По-големите оптимисти сме от западноевропейците, но сме по-нещастни от тях

45% от българите - щастливи, 10 на сто - напълно нещастни
163
По-големите оптимисти сме от западноевропейците, но сме по-нещастни от тях
Снимка: БТА

В края на 2019 г. 32% от българите очакват 2020 г. да е по-добра от 2019 г. 22% - по-лоша, а 34% - същата. 12% не могат да отговорят.  Това показват данните от анкетата "В края на годината" на световната Асоциация "Галъп интернешънъл".
 
В България общият оптимизъм за непосредственото бъдеще е по-висок спрямо предходни години.

В последните няколко години може би донякъде укрепва и усещането за лично щастие, но остава много по-слабо.

На фона на света, България е близо до средните стойности на оптимизъм, но когато става дума за лично щастие, продължаваме да сме в долната част на класацията. Затова и сме по-големи оптимисти от средния гражданин на Европейския съюз, но сме много по-нещастни, анализират от „Галъп интернешънъл“.

В края на 2019 г. 45% у нас декларират, че са щастливи или много щастливи, а 10% са нещастни или много нещастни.

40% са в „средата“ между щастие и нещастие, а останалите не могат да определят.

Хората, живеещи в Близкия изток, са преобладаващо песимистично настроени за идващата 2020 г. (52% от попитаните в този регион отговарят, че годината ще бъде по-лоша), докато тези, живеещи в Индия и Западна Азия, са преобладаващо оптимистично настроени.

На ниво национални държави, сред най-оптимистично настроените по отношение на новата година са гражданите на страни като Перу, Албания, Нигерия, Казахстан, Армения и т.н.

Това са страни, където дяловете на отговарящите, че годината ще е по-добра превишават с над 50 и дори над 60 пункта дяловете на отговарящите, че 2020 г. ще е по-лоша.

Класацията на песимистите пък се оглавява от Ливан, Хонконг, Йордания, Италия.

В Ливан, например, делът на песимистично отговарящите е с 71 пункта по-висок от дела на оптимистично отговарящите.

Глобалният индекс на надеждата и отчаянието е силно повлиян от възрастта и нивото на завършено образование – по-младите хора (до 34-годишна възраст) и тези с по-високо образование са закономерно по-оптимистични.

В това отношение религията изглежда не е решаващ фактор, с яркото изключение на хиндуистите, които са щастливи по природа естеството и на религиозната си философия.

След Близкия изток, най-песимистичният регион е Западна Европа. 28 на сто от хората в Западна Европа очакват предстоящата година да е по-лоша, същият процент очакват да е по-добра, а 36% да е същата.

В Източна Европа оптимистите са повече – 30% се надяват 2020 г. да е по-добра.

Американците пък са значително по-уверени от руснаците в очакванията си за по-добра нова година. 43% от жителите на САЩ са уверени, че идващата година ще е по-добра, а оптимистите от Русия са едва 25 на сто. 

От десетилетия световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ измерва възприятията и за лично щастие. През последните няколко години обикновено един на всеки двама жители на планетата твърди, че е много или в определена степен щастлив. Резултатите от тази година не са изключение.

Първите пет държави според глобалния индекс на щастието са Колумбия, Еквадор, Казахстан, Нигерия и Филипините.

Най-малко щастливите страни по света са Йордания (-38 нетна стойност), Ливан (-15 нетна стойност), Сирия (-7 нетна стойност), следвани от Хонконг и Ирак (-5 нетна стойност и за двете държави). Следва да се напомни, че много от тези държави преживяха и значителни протести в хода на 2019 г.

Сравнение с предишни години показва, че сега значително по-малко хора в Русия, Хонконг, Ливан и Мексико декларират щастие, докато определящите се като щастливи силно увеличават своите дялове, например в Азербайджан, Еквадор, Украйна и Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: щастиенещастиеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом сме нещастни, значи още сме способни горе-долу да мислим.
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля, някои които е ходил по света и знае да каже в коя държава има здравна вноска за Трайно безработни без право на обезщетение?
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/pub_np_research_03_bg.pdfИстория на външния дълг на БългарияСлед време някои ще напише книга и за 10 те години в които се изтеглиха най много
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои експерт да каже какво налага Днес вноса на хиляди тонове отпадъци от ЕС!?
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спри се с тия коли колко били преди и сега. Едно време имаше 3000 танка а Днес няма и 3 читави!
102
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Няма съществена разлика между България и останалата част от Европа, според тези резултати.
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде тръгнахме и къде сме сега?През 1989 година според НОИ средната заплата е била 274,33 лева. Осигуровките ги плащаше на 100% работодателя и имаше данък върху дохода с прогресивно-подоходна скала и необлагаем минимум. За средната заплата данъка беше 4 лева и нещо и оставаше чисто (нетна заплата) около 270 лева. Сега за да живееш не по-лошо, трябва брутната ти заплата да е около 5000-5200 лева, което е около 4100-4300 лева нетна заплата. Тук не се отчитат само цените.
99
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде тръгнахме и къде сме сега?През 1945 година в България е имало 6421 леки коли.През 1985 година леките коли са 1,06 милиона.Към юни 2019 година леките коли в България са 2,768 милиона
98
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Заглавието трябва да бъде: "Българите сме най-нещастните оптимисти!"
97
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пас покрива, дето го измамили ромите, вече ми писна с тая история. Сам си си виновен, като си се поскъпил да наемеш българи, реви сега.
96
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца се обличах от Витошка от 30 г . не съм стъпил там!Да не говорим за ЦУМ и Детмаг където ходех с трамвая за 6 ст. и пътувах 15 минути а Днес има Метро за 1.6 лв. и пак стигам за толкова само, че под земята!
95
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки който може и види как в Словения дават 530 евро на всеки безработен и в Гърция дават 700 евро на всеки пенсионер за коледа а на българските 40 лв емигрира и не се връща
94
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На гръцките пенсионери за коледа им дадоха 700 евро а на българските 40 лв това прави поне 20 пъти по-добре живеят гръцките пенсионери там пенсиите им почват от 1000 евро а на българските от 132 лв 90 процента от всички българи или са безработни или пенсионери или работят за 400лв 800 в Словения дават 530 евро на всеки безработен атук се чудят кое да ти вземат в ес пенсионери и работещи и безработни са поне 20 30 пъти по-добре всеки който може емигрира и като емигрира не се връща
93
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца ако сложиш термо винтил на радиатора ще ти се смеят всички днес си слагаш винтила на 13 за да ти е евтино и пак е много скъпо въпреки , че през повечето време си на студено.
92
5
 
8
 
! Отговори
До Стария преди 4 години
Ало дръжките на Асансьора бяха от алумин и ги откраднаха заедно с радиаторите по стълбите! Жалко, че едно време нямаше смартфони за да сравним снимките от тогава и това което е днес тоталната разруха
91
4
 
9
 
! Отговори
До 93 Стар набор преди 4 години
Явно не си жявял тогава.Тогава пазарувахме всеки ден, че и по два пъти, каквото ти трябва и в който магазин се налага. Сега хората ходят веднъж на седмица-две, за да им излезе по-евтино отиването с кола, защото магазина не ти е под носа, както едно време. Отиди в магазин на голяма верига в работно време и ще видиш куп хора, които обикалят, обикалят и нищо или почти нищо не са взели. Ти явно ходиш в извънработно време.
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес улиците са пълни с бракуваните на запад автомобили които някои ги е докарал и е спечелил от тях.
89
2
 
11
 
! Отговори
до 96 преди 4 години
Едно време имаше парно по стълбите на входа!Днес освен, че вече няма по стълбите дори и в домовете на хората няма защото не могат да го плащатТи не можеш да си платиш парното което е само няколко месеца той за кола ми говори
88
3
 
6
 
! Отговори
До 86 Стар набор преди 4 години
Стар набор си, ама един друг път. Не си прочел основното - тогава имахме пари и изкупувахме всичко, сега пари нямаме и стоките си стоят по магазините. Колко нови леки коли си купуваха хората на година преди 1989 и колко сега?Тогва около 180-200 хиляди на година, а сега колко .... За телевизор София 81 чаках до първата доставка в магазина - около месец. За лека кола същата работа - до първа доставка. Само за Лада се чакаше до 2 години,но Лада се продава от 1975 и 10-15 години чакане е безмислица

Спонсорирани публикации