По-големите оптимисти сме от западноевропейците, но сме по-нещастни от тях

45% от българите - щастливи, 10 на сто - напълно нещастни
163
По-големите оптимисти сме от западноевропейците, но сме по-нещастни от тях
Снимка: БТА

В края на 2019 г. 32% от българите очакват 2020 г. да е по-добра от 2019 г. 22% - по-лоша, а 34% - същата. 12% не могат да отговорят.  Това показват данните от анкетата "В края на годината" на световната Асоциация "Галъп интернешънъл".
 
В България общият оптимизъм за непосредственото бъдеще е по-висок спрямо предходни години.

В последните няколко години може би донякъде укрепва и усещането за лично щастие, но остава много по-слабо.

На фона на света, България е близо до средните стойности на оптимизъм, но когато става дума за лично щастие, продължаваме да сме в долната част на класацията. Затова и сме по-големи оптимисти от средния гражданин на Европейския съюз, но сме много по-нещастни, анализират от „Галъп интернешънъл“.

В края на 2019 г. 45% у нас декларират, че са щастливи или много щастливи, а 10% са нещастни или много нещастни.

40% са в „средата“ между щастие и нещастие, а останалите не могат да определят.

Хората, живеещи в Близкия изток, са преобладаващо песимистично настроени за идващата 2020 г. (52% от попитаните в този регион отговарят, че годината ще бъде по-лоша), докато тези, живеещи в Индия и Западна Азия, са преобладаващо оптимистично настроени.

На ниво национални държави, сред най-оптимистично настроените по отношение на новата година са гражданите на страни като Перу, Албания, Нигерия, Казахстан, Армения и т.н.

Това са страни, където дяловете на отговарящите, че годината ще е по-добра превишават с над 50 и дори над 60 пункта дяловете на отговарящите, че 2020 г. ще е по-лоша.

Класацията на песимистите пък се оглавява от Ливан, Хонконг, Йордания, Италия.

В Ливан, например, делът на песимистично отговарящите е с 71 пункта по-висок от дела на оптимистично отговарящите.

Глобалният индекс на надеждата и отчаянието е силно повлиян от възрастта и нивото на завършено образование – по-младите хора (до 34-годишна възраст) и тези с по-високо образование са закономерно по-оптимистични.

В това отношение религията изглежда не е решаващ фактор, с яркото изключение на хиндуистите, които са щастливи по природа естеството и на религиозната си философия.

След Близкия изток, най-песимистичният регион е Западна Европа. 28 на сто от хората в Западна Европа очакват предстоящата година да е по-лоша, същият процент очакват да е по-добра, а 36% да е същата.

В Източна Европа оптимистите са повече – 30% се надяват 2020 г. да е по-добра.

Американците пък са значително по-уверени от руснаците в очакванията си за по-добра нова година. 43% от жителите на САЩ са уверени, че идващата година ще е по-добра, а оптимистите от Русия са едва 25 на сто. 

От десетилетия световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ измерва възприятията и за лично щастие. През последните няколко години обикновено един на всеки двама жители на планетата твърди, че е много или в определена степен щастлив. Резултатите от тази година не са изключение.

Първите пет държави според глобалния индекс на щастието са Колумбия, Еквадор, Казахстан, Нигерия и Филипините.

Най-малко щастливите страни по света са Йордания (-38 нетна стойност), Ливан (-15 нетна стойност), Сирия (-7 нетна стойност), следвани от Хонконг и Ирак (-5 нетна стойност и за двете държави). Следва да се напомни, че много от тези държави преживяха и значителни протести в хода на 2019 г.

Сравнение с предишни години показва, че сега значително по-малко хора в Русия, Хонконг, Ливан и Мексико декларират щастие, докато определящите се като щастливи силно увеличават своите дялове, например в Азербайджан, Еквадор, Украйна и Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: щастиенещастиеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
0
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Кой пише с моя ник ба?Ба могу са цувате ба мой ли таквиз раути?Язе че съм си от село си казувам,че съм си ***,*** съм.*** вашто минава секви граници.
66
2
 
5
 
! Отговори
Пари нема, действайт преди 4 години
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой.Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет.Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни.Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера.Път, поръчка, магистралаКатастрофа, вой, раздяла.Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета.Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки.Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал
65
8
 
3
 
! Отговори
БГ ПРОСТАК преди 4 години
До 85.Да *** съм защото съм пренуден да живея сред *** и лош човешки материал.Т.ст сред вулгари(простаци).И ако това което пишеш ми го кажеш на улицата ти гарантирам че ще имаш много проблеми с здравето .
64
8
 
4
 
! Отговори
БГ ПРОСТАК преди 4 години
Макар че коментара ми е изтрит,явно истината не се харесва на някой( тя винаги боли) пак ще кажа ,че от българина по голям нещасник няма.И без обиди и заплахи!Всеки има право на мнение.
63
0
 
5
 
! Отговори
До Данков преди 4 години
Добре ли сте?
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свалете си розовите очила и спрете хапченцата ОВРЕМЕ.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГ ***"българина" като теб със сигурност
60
3
 
4
 
! Отговори
Адам преди 4 години
До 69 А като мина действието на хапчетата, се събуди пак в реалния свят :)))
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само 22% очакват, че 2020 ще е по-лоша, а останалите 78% мислят, че по-лошо от сегашното е невъзможно.
58
7
 
11
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До Гошо...ТъпотоЧе кой се е съгласявал че оправлението на ГЕРБ е успешно....Държавата си върви на самотек.Самия факт че сме последни в ЕС не говори добре за нас.Когато споделих че нямаме гражданско общество ми натряскаха минуси.
57
14
 
7
 
! Отговори
пацо преди 4 години
Каквото и д си плямпат разни българите са в първата 1/4 на най-развитите държави. Българите имат много световни имена, учени, хора на изкуството, бизнесмени. Българите са на 10-то място в света по брой медли от олимпиади по математика. Правиме храна за космоса, имаме АЕЦ, правиме софтуери за Мерцедес и т.н. Сравняваме се винаги със западна европа, но ония държави са крали от всички много години и рудно може да ги настигнем. Още малко ни трябва и ще е съвсем ОК работата. Та66-ти може да се гpъмне
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да продължаваш да живееш в Бг наистина трябва да си неописуем оптимист- много правилно сме в горната част на подреждането.
55
3
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Проучването на...някаква си международна плямпачка е в пълен унисон със герберските напъни,да ни изкарат...щастливи под тяхно управление.Баят държавни парици са дадени на...изследователите,за да разтръбят в края на годината тази...радостна новина.Радвай се народе и пълни моловете в София,защото си...щастлив.Апропо...изследването е правено пред няколко софийски мола,където пътнико -потока не секва.За останалата...територия на страната...изследването за сега...мълчи.
54
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са най-простият народ на земята и няма значение в кой край на света живеете.Разпознавам ви от километър.Грозно облечени и гледащи тъпо индивиди които миришат на некъпано от седмица поне.
53
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ни *** брига каква ще е следващата година в Бегето. В Европата ми и супер всяка година
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оптимизма се крепи на недостатъчна информираност и ограничена грамотност!!!Още от времето на древните гърци е известен този ФАКТ.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 59Това са две различни неща. Това, че можеш да си плащаш сметките, означава, че не живееш под прага на бедността. А това, да не се страхуваш за утре И най-големите богаташи се страхуват. Понякога се страхуват дори повече от бедняците. Зависи от човека.
50
9
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 4 години
Ти явно си от мнозинството и онези 2 и половина милиона които задръстват границите ,моловете,супермаркетите ,спа центровете и т.н.Ти на коя планета и в кой град живееш та така отсече -100хиляди били добре 7милиона били зле??? На колко годинки си ти бе мушморок? И какво помниш от онова време-като животните в зоологическа градина бяхме- по малко на всички и НИКОЙ ВЪН ОТ КЛЕТКАТА И НИКОЙ С ПРАВО НА ГЛАС И НЕДОВОЛСТВО!
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 52В държавната администрация работи една камара хора. И места има и ще има. По принцип, никой не те спира да работиш в държавната администрация. Малка част от тях са наистина богати.
48
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богат е човек които не се замисля с какво ще си плати сметките и не се страхува за утре!Такива бяха 90 % от хората през онова време по което плюете

Спонсорирани публикации