Таксата за пазене на място в детската градина отпада

Върховният административен съд реши казуса
2 яну 2020 22:33,
3
Таксата за пазене на място в детската градина отпада
Снимка: BulFoto архив

Задължителната такса от 30 лв. за пазене на място в детска градина в София, ако в дадения месец детето не я е посещавало, отпада. Събирането на сумата е отменено с решение на Върховния административен съд от 13 ноември 2019 г. То е окончателно и не подлежи на обжалване, пише „24 часа“.

Още по темата

Така таксата за детска градина в столицата, която е 60 лв. на месец, вече ще зависи от броя посещения на детето. При средно 22 работни дни месечно това означава, че в месец, в който детето не е посещавало всеки ден градина, родителите ще дължат по 2,7 лв. дневно. Преди това те бяха задължени да плащат половин такса - 30 лв., дори и детето да не е ходило изобщо на градина. Родителите не плащат никаква такса само ако детето е било болно или се е наложило да отсъства по семейни причини.

Според съда обаче става дума за услуга, а таксата е определена, без да се влияе от посещаемостта на децата и реалното ѝ ползване. В решението се посочва, че това противоречи на Закона за народната просвета и на Закона за местните данъци и такси.

Съобразили сме се с решението на съда и то се прилага още от декември. Таксите, които родителите ще платят сега за посещенията на децата им през декември, са преизчислени. Затова и в проекта за бюджет за 2020 г. на София са заложени 17,9 млн. лв. приходи от таксата - същата сума, каквато е и за 2019 г., въпреки че ще бъдат отворени новопостроени детски градини и ще се увеличат местата за прием, коментираха от Столичната община. В момента в столицата има 194 общински детски градини, които се посещават от 42 878 деца.

Решението на съда засяга обаче само таксите в общинските детски градини, не и сумите, които родителите плащат за посещение в частни заведения.

На частните детски градини не могат да бъдат наложени правила какви такси да събират и дали да намаляват сумата при отсъствия, защото не ползват бюджетни средства, коментираха  от министерството на образованието. Отношенията при тях били договорни между родител и директор. В България има 120 частни детски градини, показва регистърът на МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
Тази снимка е от градина във Варна............
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таксата трябва да стане 200 лева и да се увеличи заплатата на педагозите за да се вдигне мотивацията и предлаганата услуга, а който няма пари за да му се гледа детето на село на полето при телетата !